Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Inaltii ierarhi ai lumii ortodoxe, la Atena. Conferinta Internationala privind Pluralismul religios si cultural
Maria Oprea
 
Spiritualitate, NR. 18 - Septembrie 2018
 Probabil, semnalarea Conferintei Internationale “Pluralism religios si cultural”, desfasurata recent la Atena, ar fi insemnat doar un simplu anunt, daca noi incidente petrecute la jumatatea lunii noiembrie 2017, la Bruxelles, unde cateva sute de musulmani au distrus Targul de Craciun, nu ar fi provocat si inflamat din nou spiritul de toleranta crestinesc. Astfel, reuniunea de la Atena a inaltilor clerici ortodocsi este cu atat mai importanta si semnificativa, in acest context, cu cat evolutiile relatiilor interconfesionale afecteaza dialogul cultural.

In zilele de 30 si 31 octombrie au avut loc lucrarile celei de-a doua editii (prima a fost in anul 2015) a Conferintei “Pluralism religios si cultural. Coexistenta pasnica in Orientul Mijlociu”, la care au participat Bartolomeu I al Constantinopolului, Theodoros II, Patriarhul ortodox al Alexandriei si Africii, Teofil al III-lea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe din Ierusalim, Arhiepiscopul Anastasie al Tiranei, Durrës si al intregii Albanii, Nikolaos Kotzias, Arhiepiscop Ieronim al Atenei si al intregii Grecii, Mitropolitul Ilarion de Volokomsk din Patriarhia Moscovei, dar si Ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Ministrul Tolerantei din Emiratele Arabe Unite, Ambasadorul Austriei in Grecia, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Cipru s.a. Reuniunea a vizat principalele trasaturi si evolutii ale pluralismului religios din Orientul Mijlociu in ultimii doi ani, provocarile cu care se confrunta aceasta regiune si domeniile posibile in care coexistenta religioasa s-ar putea manifesta pasnic. Inaltii ierarhi au sustinut ca aceasta editie are rolul de analiza a evenimentelor din ultima vreme, de examinare a situatiei in ceea ce priveste libertatea religioasa, toleranta si pluralismul, de investigare a diferitelor probleme si elaborarea unor solutii viabile. Ei au subliniat rolul comunitatilor religioase si al liderilor in modelarea dezvoltarii politicilor legate de refugiati si migranti, incurajarea acestora de a juca un rol proactiv in procesul de reintegrare, de asigurare a asistentei pentru persoanele returnate, cu accent pe cei care au fost urmariti penal din motive religioase, etnice sau politice. Absenta unei asemenea autoritati, inclusiv a celei religioase, contribuie, spun clericii, la crearea unor viduri de putere periculoase, in care tendintele negative, cum ar fi radicalizarea, sa creasca. Ar trebuie sa existe o indrumare sustinuta pentru cei care se intorc in tarile sau regiunile lor de origine, iar acest lucru e necesar sa fie abordat de diversi actori, inclusiv de liderii religiosi. De asemenea, un rol important in prevenirea conflictelor, in constientizarea si alfabetizarea religioasa trebuie sa-l joace mass-media si educatia. Dialogul continuu, promovarea empatiei printre oamenii de diferite credinte si climate culturale pot ajuta la construirea unei mediatizari fara ura.
In Orientul Mijlociu, dar si in alte parti ale lumii, exista mici comunitati religioase amenintate cu disparitia, iar sprijinul oferit acestora trebuie sa fie relevant si constructiv. Greu de imaginat un Ierusalim fara pluralismul sau religios si cultural, fara diversitatea comunitatilor de evrei, crestini si musulmani din orasul sfant, care traiesc laolalta, uneori mai bine, alteori, nu. Insa, Ierusalimul si Orientul Mijlociu nu sunt singurele mozaicuri multiculturale, iar probleme interetnice si interconfesionale exista peste tot.
Ca urmare, liderii religiosi prezenti la Conferinta de la Atena si-au propus sa prezinte, in 2018, o rezolutie speciala Consiliului ONU pentru Drepturile Omului privind pluralismul religios si cultural din regiune si sa includa in agenda UE documentele subiectelor discutate in cadrul reuniunii.

Respect pentru demnitatea omului si pentru valorile sale seculare

Nu intamplator aceste doua Conferinte s-au desfasurat la Atena, deoarece Grecia este tara unde s-au nascut valorile spirituale ale democratiei si civilizatiei, locul unde asemenea conflicte pot fi discutate si depasite. Dar, in acelasi timp, este si locul unde minoritatile etnice si religioase nu sunt recunoscute, coabitarea facandu-se pe principiul “Vrei sa traiesti in Grecia, esti grec!”, tara aparandu-si si conservandu-si in acest fel valorile fundamentale. Tot astfel gandeste si Rusia: „In Rusia, minoritatile trebuie sa traiasca la fel ca rusii, spune presedintele sau. Orice minoritate, de oriunde ar veni ea, daca vrea sa stea in Rusia, trebuie sa munceasca si sa manance ca rusii, trebuie sa vorbeasca rusa si sa respecte legile rusesti. Daca prefera legea Sharia si sa duca o viata de musulmani, atunci ii sfatuim sa se duca acolo unde exista asemenea legi. Rusia nu are nevoie de minoritati musulmane, minoritatile au nevoie de Rusia, iar noi nu le acordam privilegii speciale, dupa cum nu vom incerca sa ne modificam legile pentru a le satisface dorintele, oricat de tare ar tipa ca sunt discriminati. Nu vom tolera lipsa de respect fata de cultura rusa”.
Chiar daca Inaltii Patriarhi ai lumii ortodoxe s-au intalnit pentru a analiza criza politica si religioasa din Orientul Mijlociu, problema pluralismului este mult prea incalcita si complicata, iar aceasta invazie a sutelor de mii de emigranti din tarile musulmane arabe si africane, care se bazeaza in continuare pe confuzia Bruxelles-ului, pe absenta unor legi noi si pe gafele unor politicieni, creeaza nenumarate atacuri si conflicte, precum a fost acesta al distrugerii Targului de Craciun din capitala Belgiei, in noiembrie 2017. Multiculturalitatea este prolifica atata timp cat exista respect autentic pentru demnitatea omului si pentru valorile seculare ale fiecaruia, cat te adaptezi la civilizatia in care vrei sa traiesti, pastrandu-ti in acelasi timp identitatea proprie, fara a-l agresa pe cel de langa tine.
„Violenta in numele religiei necinsteste insasi esenta religiei. Iar fiecare crima in numele religiei este o crima impotriva religiei insasi. Nimeni nu are dreptul sa utilizeze uleiul religiei pentru a inteti focul conflictelor armate. Religia este un dar dumnezeiesc, care mangaie inimile, vindeca ranile si apropie oamenii si popoarele”, afirma Arhiepiscopul Anastasie al Albaniei, la editia din 2015. El crede ca nedreptatea si saracia se afla printre cauzele acestei crize majore a umanitatii: “Atunci cand oamenii sunt lipsiti de cele elementare pentru supravietuire, nu este de mirare ca ei se intorc pe alte drumuri si adopta credinte religioase extreme in vederea obtinerii unei societati juste. Exista o responsabilitate generala a marilor puteri pentru crizele din Orientul Mijlociu: promovarea unor decizii de schimbare violenta a conducerii si a regimurilor statelor; furnizarea de armament; indiferenta fata de pierderile colaterale; milioane de victime nevinovate si valuri imense de refugiati; poluarea mediului si distrugerea monumentelor de cultura rare”. Din nefericire, tensiunile sunt in continua crestere, iar raspandirea lor alarmanta a generat o criza umanitara globala. O astfel de conferinta internationala, precum cea de la Atena a Inaltilor Ierarhi, este doar un segment al unor masuri pe care ar trebui sa le dezbata eficient liderii ONU si ai Uniunii Europene, responsabili, intr-o oarecare masura, de perioada aceasta critica de pe teritoriul batranului continent.

 
  Alte titluri din categoria "Spiritualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising