Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
La albanezii din Italia. Perspective de colaborare cu parteneri din provincia Trentino-Alto Adige
Marius Dobrescu
 
Actualitate, NR. 19 - Octombrie 2018
 La fel ca si un mare numar de romani, dupa 1991 sute de mii de albanezi au ajuns pe pamant italian in cautarea unui viitor mai bun pentru ei si copiii lor. Pentru albanezi, Italia a fost intotdeauna un pamant al fagaduintei, chiar daca imaginea ei, estompata, era adusa in apartamentele lor comuniste doar de televiziunile si radioul din peninsula.

Astazi, insa, Italia a devenit pentru ei o a doua casa, locul in care traiesc, muncesc si incearca sa se integreze. Locul in care au adus cu ei o farama de suflet albanez si o gramada de amintiri de acasa.
Am pasit pe pamant italian pe 11 octombrie, sub un soare stralucitor, la invitatia unui bun prieten, profesorul universitar Tiziano Salvaterra, din Trento. Orasul Trento se afla in nordul Peninsulei, la poalele Alpilor Dolomiti, si se bucura de o clima sanatoasa si de un peisaj incantator. Gazda noastra ne-a cazat in Porte di Rendena, o localitate de munte aflata nu departe de oras. Ghidul nostru in cele trei zile cat am stat la Trento a fost parintele Marius Resceanu, absolvent al Universitatii Salesiana, din Roma, un excelent vorbitor de italiana. Colegii mei in acest scurt periplu prin nordul Italiei au fost Alin Stoica, deputatul albanezilor din Romania, Radu Savulescu, presedintele organizatiei ALAR, Luan Topciu, scriitor, si simpaticul bun-la-toate Ionut Ene. Obiectivul nostru principal a fost injghebarea unor relatii de colaborare cu albanezii stabiliti aici si cu organizatia lor, dar nu numai atat. Am vrut sa profitam, inainte de toate, de experienta pe care asociatiile italiene cu acelasi profil ca si noi o au in organizarea unor activitati culturale si sociale. Trebuie sa spun mai intai de toate ca Profesorul, care preda economie politica la Universitatea din Trento, este si presedintele unui ONG local numit „Orizzonte Giovani”. Obiectivele acestei organizatii sunt deosebit de generoase. Ea propune cadre formative si educative tinerilor si parintilor acestora, ofera oportunitati de dialog si suport pentru a-i ajuta sa-si descopere si sa-si puna in valoare propriile aptitudini. In acelasi timp, asociatia cultiva muzica pedagogica, cu mesaje de pace, iubire, armonie etc., pe ritmuri moderne, promovata cu ajutorul grupului muzical propriu numit „Piazza Viva”. Am mai aflat ca „Orizzonte Giovani” colaboreaza de peste zece ani cu organizatii similare din Romania, ca ofera burse de studii si documentare in Italia pentru studenti, doctoranzi si profesori si multe, multe altele. In fine, despre colaborarea cu prietenii italieni vom mai scrie, pe masura ce activitatile comune cu „Orizzonte Giovani” vor deveni o constanta in anii urmatori.

Pe d-na Teuta Zefi, presedinta Asociatiei Culturale „Teuta” Donne Albanese in Trentino, am cunoscut-o chiar la sediul organizatiei, din Via dei Molini nr. 22. Organizatia pe care o conduce a fost infiintata in anul 2008 si militeaza pentru o mai buna integrare in societatea italiana a femeilor albaneze stabilite aici. „Teuta” organizeaza cursuri de limbile italiana si albaneza, de educatie civica si legislativa, sustine activitati recreative si spectacole, ii ajuta pe cei aflati in suferinta s.a.m.d. Ca un detaliu de culoare, trebuie sa spunem ca peste tot, in jurul nostru, in sediul orgnizatiei, se aflau expuse costume populare din diferite zone ale Albaniei, harti si panouri ilustrative, poze vechi si multe carti, o parte dintre ele scrise de oamenii de aici. „Functionam cu mijloace putine, ne-a marturisit d-na Zefi, de multe ori aducem bani de acasa. Obiectivul nostru numarul unu este sa rectificam, in ochii societatii italiene, imaginea albanezilor, considerati multa vreme drept drojdia societatii, mafioti si traficanti. Dar nu numai atat: dorim sa-i sprijinim pe albanezii care ajung aici, in special pe femei, sa se integreze cat mai usor in spatiul italian”. Conform unor statistici, in regiunea Trentino se afla 12.000 de albanezi, iar in oras circa 7.000. Desigur, sunt probleme de acomodare, si asta nu numai pentru imigrantii albanezi, ci si pentru cei de alte etnii. Ca o curiozitate, printre membrii acestei organizatii se numara femei apartinand a 12 etnii, printre care si femei din Romania!

Popasul urmator a fost la Consiliul Regional, unde dl Mario Tonina, consilier, ne-a povestit despre experienta administrativa a autoritatilor locale, provincia avand un regim de autoguvernare inca din anul 1946. Asa am aflat ca exista o autonomie legislativa si un guvern provincial, care poate legifera pe un palier de domenii destul de divers. Urmarea acestui statut special pe care il au mai multe regiuni ale Italiei de nord a fost ridicarea provinciei la un nivel superior de dezvoltare economico-sociala, acest salt calitativ avand la baza trei elemente esentiale: existenta „cooperativei”, a legislatiei proprii si a voluntariatului.
Mai multe amanunte despre istoricul si functio­narea cooperativelor italiene am aflat de la dl Stefano Marines, economist si vicepresedinte al „Cooperazione Trentine”, Federatia cooperativelor sociale. De la el am aflat ca in Italia functioneaza peste 17.000 de cooperative sociale. Inceputurile acestora coboara in secolul al XIX-lea, cand un prelat catolic a constatat nevoia ca oamenii sa lucreze impreuna, sa participe egal si sa-si distribuie in mod echilibrat beneficiile muncii lor. Asa se face ca, in regiunea Trentino functioneaza la aceasta ora circa 100 de cooperative sociale, cu diferite obiecte de activitate: sanitare, educative si dedicate sprijinirii subiectilor dezavantajati. Si tot aici am aflat, de pilda, ca exista o mare cooperativa care se ocupa de cultivarea si desfacerea merelor, a sucurilor de fructe si a vinurilor locale s.a.m.d., produsele din zona ajungand sa fie cunoscute la mii de kilometri distanta, pe alte continente.
Am plecat din Trento spre Porte di Rendena seara tarziu, sub un soare bland, care lumina dulce fatadele cladirilor istorice si turnul Domului, la picioarele caruia se odihneau zeci de turisti. De fapt, vazuta cu ochii turistului, Italia intreaga pare un muzeu in aer liber.
A doua zi, in drum spre aeroport, mi-am amintit unul dintre sloganurile afisate la sediul „Coopera­zione trentina” si am realizat cat de multe mai avem de invatat noi, care credem ca le stim pe toate: „Faceti ca arborii: schimbati frunzele, dar pastrati radacinile”.

 
  Alte titluri din categoria "Actualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising