Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Pastila de suflet. Sfantul Apostol si Evanghelist Luca
pr. Gruia-Mihail ZAMFIRESCU
 
Spiritualitate, NR. 19 - Octombrie 2018
 Intre cei patru evanghelisti care ne relateaza faptele minunate legate de activitatea pamanteasca a Mantuitorului, se numara Sfantul Apostol si Evanghelist Luca. Acesta era de origine din Antiohia Siriei; apartinea unei familii sarace, dar a fost crescut in invatatura de catre un potentat al vremii, Teofil, astfel ca a deprins mestesugul medicinii si al zugravitului de subtire (picturii), si limbile elina, egipteana si evreiasca.
Sfantul Luca nu a facut parte dintre cei doisprezece, ci dintre cei 70 de apostoli, aceia care au fost trimisi la propovaduire de catre Domnul, ca „niste miei in mijlocul lupilor”, „cate doi, inaintea fetei Sale, in fiecare cetate si loc, unde Insusi avea sa vina” pentru a duce pace si vindecare in casele si cetatile in care vor intra, pentru ca peste fiecare „fiu al pacii” sa se odihneasca pacea dusa de ei (Luca, X,1-6).
Dupa patimirile, rastignirea si ingroparea Mantuitorului, Sf. Ap. Luca, plecand din Ierusalim, mergea spre Emaus, impreuna cu un alt ucenic, Cleopa. Amandoi discutau despre episoadele teribile la care participasera, cand li s-a alaturat pe cale un „strain”, intrebandu-i despre ce discuta. Era Mantuitorul Inviat, „dar ochii lor erau tinuti” ca sa nu-L recunoasca! Cei doi s-au mirat ca „strainul” nu era la curent cu ultimele intamplari, dar El „le-a talcuit lor, din toate Scripturile, cele scrise despre El” - adica le-a aratat cum toate proorociile Vechiului Testament despre venirea lui Mesia in lume se implinisera prin intruparea Mantuitorului. I a facut sa vada adevarata mantuire, nu pe cea politica, pe care o asteptau evreii prin venirea unui Mesia. In casa, la masa, Mantuitorul luand painea, a frant-o si le-a dat lor - abia atunci „s-au deschis ochii lor si L-au cunoscut”, dar El se facuse nevazut din fata lor. Cu mare bucurie s-au intors cei doi, chiar atunci, in noapte, la Ierusalim, ducand vestea Invierii celor unsprezece ucenici si celor care erau impreuna cu ei (Luca, XXIV, 13-35).
Dragostea sa fata de predicarea cuvantului evanghelic a facut ca Sfantul Luca sa ne lase doua carti-marturisitoare incluse in Noul Testament: Evanghelia dupa Luca si Faptele Apostolilor. Evanghelia este destinata spatiunui elen si este scrisa intr-o limba foarte frumoasa, cursiva, usor de parcurs. Pentru acuratetea celor relatate, pe langa cele traite personal, s-a informat „cu de-amanuntul” de la „cei ce le-au vazut de la inceput si au fost slujitori ai Cuvantului” (Luca I, 1-4). Stim din traditie ca, fiind si pictor iscusit, este cel care a pictat, dupa chipul cel adevarat al Maicii Domnului, cele 12 icoane pe care Apostolii le-au dus cu ei, la propovaduire (una dintre ele pastrandu-se in tara noastra, la manastirea Namaesti-Muscel). Cat timp a pictat aceste icoane, din convorbirile cu Maica Domnului, a aflat si a consemnat si unele episoade ale istoriei mantuirii, asupra carora ceilalti evanghelisti nu s-au oprit (cum sunt relatarile bunei vestiri a nasterii Sf. Ioan Botezatorul, Bunei Vestiri a Nasterii Mantuitorului, discutia Mantuitorului la varsta de 12 ani cu invatatii de la Templu etc.).
In Faptele Apostolilor, Sf. Luca ne relateaza evenimentele evanghelizarii popoarelor imediat dupa Inaltarea Domnului si Pogorarea Sfantului Duh. Un loc central in acestea il ocupa increstinarea minunata si propovaduirea Sf. Ap. Pavel, al carui ucenic a devenit.
Pentru minunata sa lucrare si locul special in istoria crestineasca, Biserica il cinsteste in mod deosebit pe Sf. Ap. Luca, praznuindu-l in fiecare an la 18 Octombrie.

pr. Gruia-Mihail ZAMFIRESCU
Bis. Izvorul Tamaduirii-Mavrogheni, Bucuresti

 
  Alte titluri din categoria "Spiritualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising