Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Manastirea Sfanta Maria - Zvërnec. O insula de reculegere si relaxare din zona Vlora
Maria Oprea
 
Spiritualitate, NR. 19 - Octombrie 2018
 Un lacas din secolul al XIII-lea, centru spiritual al crestinilor din Laguna Narta si monument cultural important al regiunii Vlora, reprezinta un spatiu special de reculegere si relaxare. Aceasta este Manastirea Sfanta Maria, cunoscuta si sub numele de Manastirea Zvërnec, bijuterie arhitecturala bizantina situata in mijlocul insulei si inconjurata de copaci vesnic verzi, care aduna de sarbatoarea hramului sau, la 15 august, mii de pelerini din toata Albania.

Biserica Sfanta Maria este cel mai atractiv obiectiv spiritual al acestei zone, fiind locul secret de inchinare in anii intunecati ai represiunii religioase. Desigur, ea a fost abandonata in 1966, in timpul campaniei obligatorii de trecere la ateism, cand au fost distruse, pe langa bibliotecile lacasurilor, multe situri religioase. Dupa 1991, manastirea a fost restaurata si redeschisa serviciului divin din cadrul cultului ortodox.
Cu toate ca, la fiecare 15 august, se comemoreaza Adormirea Maicii Domnului, locuitorii din regiunea Vlora sosesc in ajunul pomenirii, in ziua de 14 august, si petrec noaptea in afara bisericii, cantand si dansand pana dimineata, in jurul focului. Grupuri de prieteni si familii fac picnicuri in aer liber, iar rata prajita este felul de mancare traditional al acestei celebrari. Dupa sarbatoarea ortodoxa a Sfintei Marii, a doua zi, sau in timpul Carnavalului de Pasti, vin si oameni care apartin altor religii pentru a petrece cateva zile in ambianta plajelor salbatice. Pelerinul sau turistul se multumeste cu simplitatea locului, cu lipsa facilitatilor si a restaurantelor cu hamburgheri si suflaki, deoarece ei vin aici pentru frumusetea insulei care compenseaza absenta accesoriilor urbane.
Zvërnec este una dintre cele doua insule ale Lagunei Narta din Vlora, unde accesul spre peisajul plin de pini si chiparosi, plaja de nisip si locul de camping sau picnic se face pe un pod de lemn. Aici, se intalnesc Marea Ionica si Marea Adriatica intr-un loc incredibil de frumos, care ofera adapost de multe veacuri credintei si bisericii, ferindu-le de intemperiile vremurilor.

 
  Alte titluri din categoria "Spiritualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising