Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Portretul unui mare patriot: Anastas Avramidhi-Lakçe
Marius Dobrescu
 
Istorie, NR. 19 - Octombrie 2018
 Pentru multi dintre albanezii stabiliti in tari din Peninsula Balcanica, Egipt, Turcia si Statele Unite, secolul al XIX-lea a fost unul de mare mobilizare patriotica. Multi dintre ei si-au angajat mintea, efortul si averea in sprijinul ideii nationale. Un asemenea caz a fost braileanul Naum Veqilharxhi (Vechilargi, n.n.), ucis de forte antialbaneze, la Istanbul, pentru ca incercase sa deschida mintile conationalilor sai spre stiinta de carte. Un alt caz notabil a fost Anastas Avramidhi–Lakçe (Lakce, n.n.).

Acesta s-a nascut la Korcea, in anul 1821, si a murit 69 de ani mai tarziu, in 1890. Lakçe este considerat unul dintre cei mai importanti finantatori ai miscarii pentru independenta Albaniei si un mare patriot al diasporei. Asemenea multor conationali din zona Korcei, impins de saracia de acasa, emigreaza alaturi de familia sa in Romania. De ce au ales Romania? In primul rand, pentru o viata mai buna. Acesta este principalul motiv pentru care mii de familii albaneze din zona ortodoxa au ales calea bejeniei. Sa nu uitam ca tara noastra a avut, incepand cu ultimele decenii ale sec. al XIX-lea si pana dupa 1945, o economie robusta, un regim politic democratic si a oferit tuturor oropsitilor soartei de pe alte meleaguri conditii pentru un trai decent. Asa se face ca tanarul korcear a reusit, prin munca si chiverniseala, sa ajunga la o situatie financiara de invidiat. Dar nu numai atat. Fiind profund atasat ideii nationale, Anastas Avramidhi-Lakçe devine unul dintre cei mai importanti sprijinitori financiari ai miscarii patriotice albaneze. Prin numeroase opere filantropice, sponsorizari, cum le-am spune noi azi, el a ajutat la ridicarea de scoli si la construirea de drumuri in Albania, a sprijinit cu bani familiile nevoiase, a inzestrat fetele sarace, indiferent de credinta lor.
Iata ce declara poetul Lasgush Poradeci despre contributia lui Lakçe la finantarea miscarii patriotice albaneze: “Marea adunare anuntata a avut loc intr adevar, fara nicio amanare, pe 27 decembrie 1884 si atunci a fost intemeiata oficial Societatea Independenta Autocefala a coloniei albaneze de la Bucuresti, avand ca presedinte pe batranul milionar Anastas Avramidhi-Lakçe – Korcea. Inainte de orice, acesta a donat, inca de la crearea societatii, suma de 200 napoleoni, moment in care s-au strans mai mult de 15 mii de franci-aur. Numele societatii, Drita, a fost aprobat cu urale, ca simbol al luminii care va scoate de azi inainte poporul albanez din intunericul secular. In afara de presedintele Lakçe, alti 49 de membri activi au donat sume importante de bani.” Aceasta societate isi va schimba, mai tarziu, numele in “Dituria”(Stiinta) si va reusi sa scoata 12 numere ale revistei cu acelasi nume.
In 1888, Lakçe si-a publicat propria carte in limba albaneza, tradusa mai apoi in limbile franceza, greaca si romana, sub titlul “Un albanez pentru albanezi”, in care face un elogiu invatamantului in limba materna. Dar una dintre contributiile cele mai insemnate ale acestui bogat patriot albanez a fost finantarea constructiei catedralei Sf. Gheorghe din Korcea, o capodopera arhitectonica, una dintre constructiile religioase cele mai frumoase nu numai in Albania, ci si in intreaga peninsula Balcanica. Vechea biserica cu acelasi nume data din Evul Mediu timpuriu, respectiv din anul 1253. Demolata in 1875, pe ruinele ei s-a inceput ridicarea noii catedrale. Numai ca, nu mult timp dupa aceea, s-a primit ordin de la Istanbul pentru oprirea lucrarilor. Un denunt trimis sultanului ii invinuia pe crestinii din Korcea ca ar edifica, chipurile, o cetate, lucru interzis de administratia otomana. In acest moment, mitropolitul Korcei intervine la Patriarhia de la Constantinopol cerand sprijin pentru deblocarea lucrarilor. La randul sau, Lakçe reuseste sa-l sensibilizeze pe regele Romaniei, Carol I, care cere oficialitatilor turce sa permita continuarea constructiei. Urmarea a fost ca guvernul otoman a trimis la Korcea o echipa de specialisti, care au decis ca denuntul primit de sultan era calomnios si a dat dezlegare pentru deblocarea santierului. Suma donata de acest mare patriot si filantrop pentru construirea catedralei a fost de 5000 de napoleoni-aur, la care s-au adaugat importante donatii facute de alti compatrioti korceari.
Constructia catedralei s-a finalizat in anul 1905, iar in acelasi an a fost si sfintita. Pe poarta interioara s-a instalat o placa pe care a fost scris numele donatorului principal, Anastas Avramidhi-Lakçe, impreuna cu anul inaugurarii. In 1914, aici a fost oficiata prima slujba in limba albaneza, iar in 1923, prelatul ortodox Fan S. Noli este inaltat la rangul de episcop de catre cei doi mitropoliti trimisi de patriarhul de la Constantinopol. Multi ani mai tarziu, urgiei antireligioase declansate de regimul comunist Enver Hodja nu i-a scapat nici aceasta bijuterie arhitectonica: in anul 1971, catedrala este aruncata in aer. A fost una dintre numeroasele crime ale guvernarii enveriste, dupa campania de compromi­tere si combatere a cultelor religioase. Asa s-a ajuns la aberatia istorica intrata in cronicile vremii sub sloganul “Albania, singura tara atee din lume”.
Anastas Lakçe nu a fost casatorit, iar mare parte din averea lui uriasa a ajutat la finantarea unor opere de binefacere. Murind cu doua decenii inainte de crearea statului albanez independent, in 1890, el nu a mai apucat sa se bucure de acest succes istoric al compatriotilor sai. Totusi, numele lui ramane inscris vesnic in cartea de onoare a marilor patrioti albanezi.

 
  Alte titluri din categoria "Istorie" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising