Home : Arhiva revistei Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE PRIETENUL ALBANEZULUI GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Calatorie culinara prin tarile balcanice: Albania
Maria Oprea
 
Caleidoscop, NR. 8 - Noiembrie 2017
 



Rick Stein, jurnalist la BBC Food, a realizat o emisiune memorabila, alcatuita din opt documentare artistice dedicate gastronomiei din cateva tari, printre acestea aflandu-se si Albania. Serialul intitulat Calatorie culinara de la Venetia la Istanbul a adus in prim-plan nu numai mancaruri specifice, bauturi si bucatari celebri, dar si istoria, patrimoniul cultural si obiceiurile particulare fiecarei tari. El a demonstrat astfel ca poti cunoaste un tinut si oamenii lui prin intermediul bucatelor traditionale si artei de a le pregati, manca si aprecia.

Rick este un rasfatat al artei culinare internationale care-si alinta simturile, in special cel gustativ si cultural, prin descoperirea de noi si noi retete si moduri de preparare a diverselor feluri de mancare, de la salate si antreuri, la fructe de mare si cocktailuri. Marturiseste ca ii place mai mult sa manance decat sa gateasca si este pasionat de traditie, de mancarurile specifice fiecarei tari. Licentiat in filologie engleza la Universitatea Oxford, el a detinut cativa ani un club cu muzica disco, dupa care, timp de 25 de ani, un restaurant al sau, specializat in produse din peste, furnizat chiar de pescarii care au petrecut candva in clubul lui din Padstow. A primit numeroase premii pentru activitatea de bucatar, profesor, prezentator TV si autor. A gatit de doua ori pentru Tony Blair, precum si pentru fostul presedinte francez Jacques Chirac si pentru Maiestatea sa Regina si Printul Philip.

Tavë Kosi, mancarea pe care fiecare ar cere-o mamei lui
Impreuna cu fiul sau, Jack Stein, Rick a vizitat Albania in periplul BBC De la Venetia la Istanbul, fiind impresionat de prospetimea fructelor de mare - scoici, languste, calamari, stridii, creveti, sepii, caracatite - servite sub forma de cocktail sau folosite ca ingrediente in preparate specifice. Insa, el crede ca cele mai bune mancaruri din Albania se gasesc la familiile din satul Theth, aflat intr-o regiune muntoasa din tinutul Shkodrei. Aici, localnicii i-au oferit Tavë Kosi, o mancare la cuptor, cu miel, unt, oregano, usturoi si iaurt, care aminteste tuturor expatriatilor de casa parinteasca. Este masa pe care ar cere-o fiecare mamei lui.
Cel mai bun loc pentru o delectare cu fructe de mare, care aminteste de ambianta plajelor mediteraneene, este Vlora, unde Rick a mancat linguine ca in Italia.
La restaurantul Mrizi i Zanave din Lezha, s-a intalnit cu Altin Prenga, care l-a servit cu carne de porc si fasole, cu jufka (un fel de paste de casa, o traditie a mesei de duminica, de la pranz) cu pui si coacaze, iar dupa ce a pescuit el insusi creveti in laguna din Lezha, a mers la restaurantul Trendafili Mistik Te Diella, unde a gatit anghila cu orez si creveti, pe foc de lemne.

Skanderbeg, buncare, submarine
A fost un bun prilej de a vizita Castelul Lezha si Memorialul Skanderbeg, unde este inmormantat eroul national al Albaniei, si a le povesti telespecta­torilor din lumea intreaga despre istoria acestui popor demn. De asemenea, o experienta cople­sitoare au constituit-o sutele de buncare, pe care nu ai cum sa nu le vezi, spune Rick, oriunde mergi in Albania. Ele au fost construite ca ada­posturi ofensive si defensive indestructibile, de un dictator paranoic, Enver Hoxha. “Multe sunt rupte. Aratau ca niste crabi uriasi, pe plaja, ceva dintr-o povestire a lui H.G. Wells”. Acestea sunt simboluri ale totalitarismului care dau seama de viata dificila din cei 50 de ani de comunism, cand tara a fost practic izolata de restul lumii. A vorbit si despre baza de submarine de la Vlora, pe langa care a trecut, si despre moscheile cu minaretele si semiluna inaltate spre cer, scanteind in lumina zilei, invocand aici Pelerinajul lui Childe Harold de Lord Byron si poemele sale despre Albania, publicate in 1812.
Kokoreci si creier pane
In calatoria sa prin Albania a fost insotit de Blerina, ghid din Tirana, care a tradus si povestit multe istorii nestiute, cum sunt cele despre lipsurile din vremurile trecute. “Nu am avut niciodata banane in Albania si primele care au ajuns la noi au fost dupa schimbarea regimului. Persoana care a importat prin 1974 aceste fructe a fost condamnata la inchisoare pentru ca banana era un fruct interzis si nu trebuia sa o aduca. Coca-Cola, la fel, nu aveam voie nici macar sa-i mentionam numele. Banane puteam sa spunem, dar Coca-Cola sub nicio forma, insemna ca iubim capitalismul”. Impreuna au facut o calatorie de noua ore pentru a ajunge pe munte la o stana de oi, dar fara masini, pentru ca masinile nu puteau urca printre stanci, ci cu magarii. Si, conform traditiei, barbatii au mers in fata pe asini, iar femeile care transportau bidoanele cu vin si rachiu, in urma lor. Un obicei mostenit de la otomani. Aici au mancat friptura de miel, gatita clasic de ciobani, fara condimente multe, doar sare si piper, si kokoreci, un fel de kebab din organe comestibile de oaie – ficat, plamani, inima si rinichi – infasurate in intestine si puse pe jar. “Aceste mate protejeaza organele interne de ardere si le confera o aroma speciala”, explica Blerina. La fel de proaspata a fost branza de capra pe care pastorii o facusera de dimineata, o invelisera in tifon si o atarnasera la scurs pe ramuri de copaci. Cu mana au mancat si creier de miel prajit in aluat - niste experiente culinare de neuitat.

Nuselalë, nuselalë!!!
... a strigat Blerina de pe bancheta din spate a masinii care rula spre o noua destinatie. “Nuselalë, nuselalë!!!” si si-a pus mana la ochi ca sa nu vada nevastuica ce le taiase calea. “Oh, ce s-a intamplat”, a intrebat Rick ingrijorat. “Nuselalë, nuselalë!” “Si care-i problema?” “Nu te poti uita la o nevastuica, a zis ea. Daca te uiti in ochii ei, va veni si-ti va fura rufele spalate de pe franghie”. “Mi-a placut mult Albania, marturiseste jurnalistul BBC, are o inocenta rurala si din cauza asta, cred, oamenii sunt foarte superstitiosi”. Si fericiti. Povestea Blerina cu o voluptate sincera cat de veseli erau cand mergeau multi kilometri pe jos, la mare (pentru ca existau foarte putine masini), cu paine, rosii, castraveti si branza invelite in ziar, tinute in maini. Muscam din fiecare si eram foarte fericiti, rosiile si castravetii miroseau irezistibil la un metru de tine, fiecare stiind astfel ca este vara.
Poate ca oamenii au uitat retetele traditionale, dar ele au revenit imediat in casa albanezilor, cum este tocana de iepure, de exemplu, gatita cu usturoi salbatic, frunze de dafin si un baton de scortisoara – influenta otomana. Si apoi, fructe de padure intregi. “Imi plac aceste bucate din Balcani pentru ca au o savoare subtila si-n acelasi timp picanta”, spune Rick.

Acesta este pasul Llogara
Parcul si muntele Llogara, care nu sunt pentru cei slabi de inima, le-au taiat respiratia celor doi britanici prin inaltimile lor periculoase si maiestuoase, prilej de a prezenta infrastructura Albaniei si avantul sau economic. Coaste de miel, carne fripta de capra, branza proaspata, ierburi salbatice de munte si legume in produse de patiserie, polenta cu organe de vita si kokoreci, toate aceste feluri de mancare se gaseau in meniul restaurantului Sofo, langa parcul Llogara, in care Rick lua pranzul. Mostenirea culinara nealterata a Albaniei, cu jufka de casa, uscata la soare, dulceata de pepene verde, paine de porumb si branza de capra, miere de trifoi, omleta cu fenicul salbatic etc. - mancaruri ale copilariei, revigorate de membrii noii miscari gastronomice din Albania - l-a impresionat pe jurnalistul BBC. Se spune ca aceste retete vechi au fost create sub conducerea comunista, unde supele erau saracacioase si ratiile mici, dar Albania nu este numai o tara fosta comunista, ea este definita de climatul sau mediteranean, de pozitionarea alaturi de Grecia si invecinarea cu Italia de-a lungul tarmului estic al Adriaticii, de litoralul de sute de km si de campii fertile, unde arta culinara, in plin proces de dezvoltare, profita de aceste “ingrediente” pentru a-si onora obiceiurile specifice de gatit.

Traditia revine pe masa albanezului
Multi bucatari s-au format in strainatate, la Londra, precum Bledar Kola, la Pied à Terre si Le Gavroche cu stele Michelin, in Belgia sau Italia, ca istoricul culinar Armand Kikino, care povesteste ca, atunci cand s-a intors la Tirana, oamenii l-au intrebat: “Mancarea italiana este minunata, dar unde sunt produsele tale albaneze?” La randul sau, chef Kola tine sa precizeze: „Isi iubesc Albania numai atunci cand sunt plecati, iar aceste mancaruri, la fel ca multi dintre clientii pe care eu ii servesc, se intorc acasa odata cu migrantii, cu un nou apetit pentru tara natala. Iar prezenta avocado pe masa nu este dovada obligatorie a unui fel de mancare bun”. Acesti bucatari au o abordare creativa in a educa gusturile clientilor lor. De pilda, servesc kebaburi cu carne si legume locale, prajite cu arome orientale pe lemn si pe crengi cu frunze pe ele. Salvia albaneza se exporta, reprezinta 70% din piata americana si, legenda sau nu, toti curcanii de Ziua Recunostintei sunt aromati cu planta cultivata in acest colt al Europei de sud.

Preturi mici pentru mese copioase
Impactul saraciei este o perceptie relativa in Albania, mancarurile sale de clasa mondiala sunt ieftine fata de standardele britanice. De exemplu, in Shkodra, orasul elegant, care este capitala culturala a nordului Albaniei, „m-am bucurat de mese frumoase la hotelul exceptional „Tradita”, pentru mai putin de 15 euro, inclusiv vinul”. Insa, cele mai autentice bucate sunt cele pregatite in pensiuni sau de oameni, acasa la ei, unde vei fi intampinat de gazda cu “paine, sare si inimile lor” si traditionalul “Gezuar!”.
Rick Stein a invatat din calatoria si conversatiile cu albanezii ca revolutia gastronomica a Albaniei, ca si istoria vasta a tarii, este o poveste a luptei pentru independenta si pentru traditia ei, dar si una a influentelor otomane, italiene si grecesti, ca este locul unde cosmopolitismul se intersecteaza cu casutele simple ale oamenilor. “Si este delicios!”, conchide jurnalistul britanic. „Cred ca Albania este ultimul supravietuitor in Europa unde exista simplitate si candoare, oamenii sunt calzi si prietenosi - o aventura in sine. Combinati toate aceste lucruri cu plajele goale, fructele de mare bune, aerul de munte si ospitalitatea. Mancarea este simpla, dar e gatita cu multa afectiune, iar calitatea ingredientelor atat de buna! Am pastrat feluri de mancare memorabile, stiu ca ma voi intoarce si nu pot sa cred cat de norocos am fost sa cunosc Albania”.

 
  Alte titluri din categoria "Caleidoscop"



 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 8
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Ethnos

  Spiritualitate

  Caleidoscop

Arhiva revistei Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2017
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising