Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Pentru relatii mai stranse cu Albania. Vizita unei delegatii din Romania la Tirana, Vlora si Pogradec
Marius Dobrescu
 
Actualitate, NR. 18 - Septembrie 2018
 In perioada 18-21 septembrie, la invitatia oficialitatilor de la Tirana, o delegatie a Asociatiei Liga Albanezilor din Romania a facut o vizita de lucru in Albania. Din delegatie a facut parte si reprezentantul minoritatii albaneze din Romania, deputatul Bogdan-Alin Stoica. In cadrul delegatiei s a aflat si un grup de oameni de afaceri din judetul Dolj.
18 septembrie - Prima localitate vizitata a fost municipiul Pogradec, unde delegatia din Romania a fost primita de oficialitatile locale: primarul acestui oras, Eduart Kapri, si adjunctii sai, Adriana Adhami si Avdulla Cano. Discutiile purtate au mentionat faptul ca dintre emigrantii albanezi proveniti de aici s-a remarcat un grup de intelectuali de mare calibru, a caror contributie la evolutia politica si culturala a Albaniei este un fapt binecunoscut. Pentru acestia, Romania a devenit o a doua patrie, oferindu-le posibilitati optime pentru instruire si desfasurarea de activitati patriotice in sprijinul cauzei nationale. Personalitati de varf ale literaturii si culturii albaneze, precum Mitrush Kuteli si Lasgush Poradeci, provin din orasul Pogradec. In cadrul intalnirii s-a discutat despre resuscitarea relatiei bilaterale dintre cele doua orase, Pogradec si Craiova, (orase infratite inca din anul 2000), ceea ce va face posibila intensificarea colaborarii dintre ele.
19 septembrie - Vizita in Albania a continuat cu intalnirea delegatiei din Romania cu presedintele Consiliului Judetean Tirana, Aldrin Dalipi. In cadrul acestei intalniri au fost subliniate legaturile istorice dintre cele doua popoare, traditiile culturale apropiate, subliniindu-se perspectivele dezvoltarii unor relatii economice intre oamenii de afaceri romani si albanezi. Cu aceasta ocazie, presedintele Consiliului Judetean Tirana i-a inmanat deputatului minoritatii albaneze din Romania „Diploma de Recunostinta”, cu motivatia „Pentru contributia adusa la intarirea relatiilor bilaterale romano-albaneze si promovarea culturii albaneze in Romania”.
Tot la Tirana, delegatia condusa de deputatul Bogdan-Alin Stoica a fost primita si de catre ministrul Energeticii si Infrastructurii, Damian Gjiknuri, prilej cu care au fost analizate posibilitatile de intensificare a colaborarii romano-albaneze in domeniile infrastruc­turii, transporturilor si energeticii. Printre altele, deputatul roman a subliniat: „Suntem dispusi sa impartasim cu tara prietena, Albania, experienta Romaniei pe drumul aderarii la Uniunea Europeana”. In calitatea pe care o detine, el s-a angajat sa-si utilizeze toate capacitatile pentru a sprijini demersu­rile Albaniei pe drumul ireversibil de aderare la UE.
20 septembrie – In ziua de 20 septembrie, in foaierul Teatrului „Petro Marko” din Vlora a fost organizata dezbaterea: „Albania si Romania - doua popoare apropiate din punct de vedere istoric”. Alaturi de Bogdan-Alin Stoica, deputat in Parlamentul Romaniei din partea comunitatii albaneze din Romania, la intalnire a participat si ambasadorul Romaniei in Republica Albania, Mircea Perpelea. La eveniment au mai luat parte: Dritan Leli, primarul orasului Vlora, Luan Topciu, consilier cultural (ALAR), Dhimitraq Furxhiu, directorul Teatrului „Petro Marko”, si Bebi Dobi, directorul Muzeului Independentei din localitate. Moderatorul intalnirii romano-albaneze a fost Fate Velaj, deputat in Parlamentul Albaniei si presedinte al organizatiei „Vlora International Forum”. Tematica discutiilor a fost legata de posibilitatile de dezvoltare a relatiilor multilaterale dintre cele doua state. Au fost prezenti oameni de afaceri romani si albanezi, responsabili politici, oameni de cultura si ziaristi. A fost propusa, de asemenea, organizarea in Romania a unei saptamani a culturii albaneze, activitate complexa, care sa faca cunoscute in tara noastra traditiile culturale albaneze.

 
  Alte titluri din categoria "Actualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising