Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Lege pentru recunoasterea minoritatilor nationale in Albania
Mira Skenderi
 
Actualitate, NR. 19 - Octombrie 2018
 Ministrul albanez pentru Europa si Afaceri Externe, Ditmir Bushati, a prezentat la inceputul lunii octombrie in fata Comisiei de legislatie a Parlamentului de la Tirana proiectul legii pentru “protectia minoritatilor nationale din Republica Albania”. Conform acestui proiect, minoritatile recunoscute oficial in Albania sunt: grecii, macedonenii, vlahii/aromanii, romii, egiptenii, muntenegrenii, bulgarii, bosniecii si sarbii.
“Listarea minoritatilor a cunoscut, desigur, interventia factorului subiectiv, autodeclararea, si a celui obiectiv, respectiv caracteristicile proprii ale minoritatilor si aprecierea institutiilor care detin informatii documentare asupra indivizilor dintr-o minoritate sau alta, iar aici rolul Ministerului de Interne este determinant”, a declarat ministrul Bushati. Acest proiect de lege survine in urma unei mai vechi solicitari a Consiliului Europei din 2007 si este in total consens cu principiile europene, la redactarea lui participand si institutii europene specializate. Au existat consultari si cu organizatiile europene care apara drepturile minoritatilor.
Proiectul de lege, votat in unanimitate de comisie, confera drepturi mai ample minoritatilor nationale din Albania, inclusiv pe acela conform caruia, daca 20 la suta dintr-o comunitate apartine unei minoritati recunoscute de lege, trebuie create conditii pentru utilizarea limbii materne in relatiile dintre persoanele care apartin acestei minoritati sau in institutiile respective, inclusiv utilizarea placutelor bilingve. Acest proiect de lege a fost analizat de experti albanezi si straini si supus consultarii publice cu asociatii si grupuri interesate. La sedinta din 3 octombrie din cadrul Comisiei legislative a Parlamentului au luat parte 37 de asociatii ale minoritatilor si experti in domeniu. (M.Sk.)

Ultima ora: In data de 14 octombrie 2017, Parlamentul Albaniei a adoptat, cu 102 voturi pentru, zece abtineri si un vot impotriva, Proiectul Legii “Pentru minoritatile nationale din Republica Albania”. Printre altele, legea confera drepturi depline minoritatii aromane din aceasta tara, considerata pana in prezent doar minoritate culturala.

 
  Alte titluri din categoria "Actualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising