Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Eveniment ALAR. Bucuresti: Simpozion dedicat poetului clasic albanez Asdreni
Marius Dobrescu
 
Actualitate, NR. 19 - Octombrie 2018
 Sapte decenii de la moartea celui care a compus versurile Imnului de stat al Albaniei l Vizita scriitorului albanez Ermir Nika in Romania

Comunitatea albaneza din Romania a dat literaturii albaneze, atat celei clasice, cat si celei moderne, o seama de scriitori al caror nume a ramas inscris pentru totdeauna in istoria literaturii din aceasta tara. Printre acestia, Lasgush Poradeci, Mitush Kuteli si Asdreni sunt cei mai reprezentativi autori din prima jumatate a secolului trecut, creatori profund influentati de literatura romana, prin intermediul careia au patruns in miscarea literara albaneza cele mai importante curente literare europene. Nu peste mult timp, in luna decembrie, se implinesc 70 de ani de la moartea celui care a fost sufletul cel mai sensibil al comunitatii albaneze din Bucuresti, poetul Aleksandër Stavre Drenova. Prin poezia sa patriotica, de un romantism caracteristic inceputului de secol 20, Asdreni a fost unul dintre promotorii ideii nationale, care avea sa se intrupeze prin actul de la 28 noiembrie 1912, cand Albania va deveni un stat independent.
In semn de pretuire pentru marele patriot si liric nascut la Drenova, Asociatia Liga Albanezilor din Romania a organizat, in ziua de 3 octombrie, un simpozion stiintific dedicat vietii si operei acestuia. Lucrarile simpozionului s-au desfasurat in Sala „Perpessicius” a Muzeului National al Literaturii Romane si a avut ca invitat de onoare pe scriitorul albanez Ermir Nika, din creatia caruia revista „Drita” si editura „Privirea” au publicat de-a lungul anilor versuri si proza. Lucrarile sesiunii au fost deschise de Radu Savulescu, presedintele ALAR, care a salutat initiativa organizarii acestei manifestari dedicate celui care a pus pe versuri Imnul de Stat al Albaniei si a imbogatit literatura acestei tari cu poemele sale de mare inspiratie patriotica. A urmat o serie de comunicari stiintifice dedicate biografiei si operei poetice a scriitorului albanez: „Asdreni- personajul tragic al literaturii albaneze” (Marius Dobrescu), „Opera lui Asdreni in contextul literaturii albaneze din Romania” (Luan Topciu) si „Opera lui Asdreni – punte de legatura intre culturile noastre” (Ermir Nika). Materialele prezentate au punctat relatia acestui scriitor cu traditia literara romaneasca, cu elementele de stil si tehnica literara imprumutate de la aceasta si transmise literaturii albaneze. S-a vorbit, de asemenea, despre rolul benefic al lui Asdreni in cadrul comunitatii, mai cu seama in deceniul al doilea al sec. al XX-lea, ca si despre destinul tragic al acestui poet. In partea a doua a programului, audienta a avut prilejul sa asculte, intr un minunat moment muzical, un grupaj de serenade albaneze interpretate de Florentina Barbu (voce) si Daniel Bertesteanu (chitara), care au produs o profunda emotie in randul celor prezenti.

Flori la bustul lui Veqilharxhi, la Braila

In continuarea vizitei pe care scriitorul albanez Ermir Nika a facut-o in Romania, acesta a vizitat, in ziua de 4 octombrie, impreuna cu reprezentanti ai asociatiei noastre, orasul Braila, un vechi centru al comunitatii albaneze din Romania. In orasul de pe malul Dunarii a trait una dintre personalitatile cele mai pregnante ale Renasterii albaneze, avocatul si patriotul Naum Veqilharxhi (Vechilargi). El este autorul celebrului alfabet albanez din 1844, precum si al abecedarului care-i poarta numele. Tot el, in Circulara din 1845, a aratat ca un popor, respectiv cel albanez, nu se poate ridica spre cultura, spre civilizatie, decat prin stiinta de carte si i-a indemnat pe albanezi catre invatatura. La Braila, scriitorul Nika a vizitat Muzeul Brailei „Carol I” si Biblioteca Judeteana „Panait Istrati”, una dintre cele mai moderne institutii de lectura publica din Romania. Tot aici a fost depus un buchet de flori la bustul lui Veqilharxhi, in semn de omagiu pentru ideile si faptele acestui martir al poporului albanez. Din delegatia ALAR au mai facut parte dnii Alin Stoica, deputatul etniei albaneze in Parlament, si Radu Savulescu, presedintele organizatiei.

 
  Alte titluri din categoria "Actualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising