Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Sfantul Neagoe Basarab - ctitor in Balcani
pr. Gruia-Mihail Zamfirescu
 
Spiritualitate, NR. 18 - Septembrie 2018
 „Domnitor preaintelept intre capeteniile neamului romanesc, ctitor de lacasuri sfinte, prieten al Sfintilor Parinti, invatator luminat de Duhul Sfant si mare iubitor de pace” - asa il caracterizeaza troparul pe Sfantul Neagoe Basarab, domnitorul Tarii Roma­nesti intre 1512 si 1521.

Nascut in 1481/82, din domnii Basarabi – dupa tata, si boierii Craiovesti – dupa mama, ramas orfan de tata, este crescut in manastirea Bistrita, ctitoria familiei sale. Aici, avand la dispozitie cea mai mare biblioteca a tarii, creste duhovniceste, se deprinde in trairea evlavioasa si isi insuseste rugaciunea inimii prin grija patriarhului Nifon al Constantinopolei, venit la noi pentru a reorganiza viata bisericeasca.
Ales domnitor, urmareste pe doua planuri inta­rirea si mentinerea micului stat de care trebuie sa raspunda in fata lui Dumnezeu. Pe de o parte – intarirea si afirmarea credintei crestin-ortodoxe, in fata amenintarii islamului si a catolicismului, pe de alta – pastrarea libertatilor Tarii, prin mentinerea pacii cu vecinii si angajarea diplomatica intr-o even­tua­la lupta contra semilunei.
Domnia sa preainteleapta se vadeste si din sfaturile de conducere pe care le da fiului sau, in magistrala sa scriere: „Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau, Theodosie” – prima opera romaneasca de valoare universala.
In ceea ce priveste Ortodoxia, Sfantul Neagoe Basarab s-a dovedit a fi un puternic sustinator al Bisericilor de la sud de Dunare, iar aceasta a avut ca efect sustinerea constiintei si a vietii crestin-ortodoxe sub stapanirea otomana.
In Sfantul Munte s-a remarcat ca mare ctitor, intrecandu-i pe toti ctitorii de pana la el (asa cum il caracterizeaza Gavriil Protul – carmuitorul Sfantului Munte). La Marea Lavra a refacut acoperisul bisericii celei mari, a daruit Sfinte Vase, icoane si, peste toate, un ajutor anual de 9.000 de taleri; la Vatopedu a donat vase pentru Sfantul si Marele Mir, un Panaghiar si importante sume de bani, printre care 10.000 taleri anual; la Iviron a adus apa de la sute de metri, a ridicat turnul marii biserici si alte cladiri si a donat 2.000 taleri anual; la Hilandar a adus, de asemenea, apa si a daruit 7.000 taleri anual; Cutlumusul pe care incepuse a-l rectitori Radu Voda, a fost terminat de Sf. Neagoe, care l-a daruit cu multe odoare, a inaltat zidul imprejmuitor, a zidit si pictat biserica Sf. Nicolae, chilii, trapeza, bolnita etc.; Pantocratorul a fost, de asemenea, imprejmuit cu zid si daruit cu multe podoabe; la Hiropotamu au fost facute reparatii generale; la Sf. Pavel – zid si turn de aparare si 5.000 aspri anual; la Zografu - 3.000 de aspri anual, iar la Sf. Pantelimon – 4.000 aspri anual etc. La Manastirea Dionisiu a zidit o biserica frumoasa deasupra mormantului Sf. Nifon, ziduri, apeductul manastirii, un turn de 25 m, cu patru etaje, care adaposteste un paraclis si biblioteca, in care se pastreaza exemplarul grecesc al Invataturilor sale. Iar acestea sunt doar o parte din multele danii facute aici, care i-au adus renumele de „mare ctitor a toata Sfetagotra”, adica al Sfantului Munte.
In Tara, Sfantul Neagoe Basarab a ctitorit sau rectitorit multe sfinte lacasuri, dintre care amintim Ostrovul (unde s-a si calugarit Doamna sa, Despi­na), Mitropolia din Targoviste, Caluiul, Gura Motrului, Surpatele si Snagovul. Poate cea mai mareata ctitorie a sa este biserica Manastirii Curtea de Arges, zidita aici ca mangaiere pentru mutarea sediului Mitropoliei la Targoviste. Neintrecuta in frumusete, cu multe piese de arhitectura si ornamente incarcate de o profunda simbolistica crestina, aceasta biserica a fost aleasa de ctitor pentru a fi necropola domneasca, adapostind mormintele a 18 domnitori si ale primilor regi ai Romaniei.
Canonizarea Sfantului Neagoe Basarab a fost hotarata de catre Sfantul Sinod al Bisericii noastre in sedinta din 8-9 Iulie 2008, proclamarea oficiala a avut loc in ziua Sfantului Dimitrie a aceluiasi an, iar praznuirea sa se face in fiecare an, la data de 26 Septembrie.

 
  Alte titluri din categoria "Spiritualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising