Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
La Prishtina a avut loc inaugurarea Catedralei Sf. Maica Tereza
Mira Skenderi
 
Spiritualitate, NR. 18 - Septembrie 2018
 



“In apropierea anticei Ulpiana, a locului de bastina al sfintilor Flor si Laur, primii martiri ai Dardaniei (la inceputul sec. al II-lea d. Hr.), langa mormantul pangarit al ultimului arhiepiscop al Prishtinei, Sfintia Sa Pjetër Bogdani, precum si alaturi de locurile de veci ale numerosilor martiri din multe generatii, avem onoarea si bucuria de a va anunta si a va invita la sfintirea Catedralei “Sfanta Maica Tereza” din Prishtina, Fiica, Sora si Mama acestui popor si acestei biserici, in care ea s-a hirotonit si a primit chemarea misionara la Catedrala diocezana din Letnica”. Acesta este textul prin care Biserica catolica din Kosova i-a invitat pe credinciosi la slujba de sfintire a impunatorului edificiu, ceremonie care a avut loc in ziua de 5 septembrie, anul acesta.
Initiativa construirii acestui sfant lacas i-a apartinut primului presedinte al tarii, dr. Ibrahim Rugova, care a stabilit si locul in care avea sa fie construit maretul edificiu. Cel care a intocmit proiectul catedralei a fost arhitectul italian Livio Sterlicchio, impreuna cu asociatii sai de la Roma. Piatra de temelie a fost pusa pe 26 august 2005, iar locul a fost binecuvantat de catre Sfintia Sa Mark Sopi, in prezenta fostului presedinte kosovar Ibrahim Rugova si cu participarea cardinalului american Theodor McCarrick, a sfintiilor lor Zef Gashi si Dodë Gjergji, a numerosi ierarhi si preoti, a unor autoritati straine si locale, a numerosi credinciosi si binevoitori. Moartea neasteptata a Sfintiei Sale episcopului Mark Sopi, la 11 ianuarie 2006, si a presedintelui Ibrahim Rugova, la 21 ianuarie 2006, a prilejuit o amanare a punerii in opera a proiectului. Odata cu numirea si instalarea noului episcop, a Sfintiei Sale Dodë Gjergji, lucrarile (incepute pe 5 septembrie 2007) au avansat rapid pentru a se onora termenul initial, anume comemorarea a 100 de ani de la nasterea Sf. Maica Tereza. Lucrul acesta s-a intamplat in anul 2010, cand a avut loc prima slujba de pomenire in cladirea inca neterminata a lacasului. Evenimentele premergatoare trecerii Maicii Tereza in randul sfintilor de catre Sfantul Scaun au fost deschise prin concertul Filarmonicii Kosova in bazilica Sf. Paul, la 3 septembrie 2016, in prezenta reprezentantilor tuturor provinciilor locuite de albanezi. Slujba de sfintire a fost condusa de Papa Francisc si a avut loc in Piata Sf. Petru din Vatican, la 5 septembrie 2016.

Rezultatul gandirii si eforturilor atator oameni a fost un edificiu impunator, inalt de 32,50 metri si dominat de o turla semeata. Latimea constructiei este de 42,30 metri, iar lungimea de 77,40 metri.

 
  Alte titluri din categoria "Spiritualitate"



 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising