Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Cateva cuvinte despre Gjergj Kastrioti Skanderbeg (Sk├źnderbeu)
Luiza Qerreti
 
Istorie, NR. 18 - Septembrie 2018
 Eroul national albanez s-a nascut la Dibra, in nordul Albaniei actuale, la 6 mai 1405, si a murit la Lezha, la 17 ianuarie 1468. A fost fiul cel mic al lui Gjon Kastrioti, conducatorul unui mic principat din nordul Albaniei, si al Vojsavei, o printesa muntenegreana.
Gjergj Kastrioti Skanderbeg s-a nascut crestin ortodox, apoi, in anii petrecuti la Istanbul ca ostatic al sultanului, s-a convertit musulman, devenind spre sfarsitul vietii din nou crestin, de data aceasta catolic.
Eroul albanez a avut doua spade. Prima, daruita de papa Paul II cu ocazia Craciunului din 1466, este o spada dreapta, lunga de 85.5 cm, lata de 5.7 cm si cantarind 1.3 kg. A doua este model turcesc, lunga de 121 cm si cantarind 3.2 kg.
In doua randuri, papa Paul II ar fi vrut sa vina in Albania pentru a-l incununa pe erou ca rege al albanezilor (mai precis Rege al Epirului), dar imprejurarile istorice au facut imposibila aceasta intentie a Sfantului Scaun.
Cetatea Krujei, resedinta lui Skanderbeg, a fost asediata in trei randuri de ostirile otomane: de doua ori avandu-l in frunte pe sultanul insusi, iar a treia oara sub comanda generalului otoman Evrenoz Pasa. Insa nici unul dintre asedii nu a a avut succes. Se spune ca sultanul Murad II, ajuns in fata zidurilor Krujei cu intentia de a cuceri citadela, ar fi murit de inima rea in urma esecului, iar fiul sau, Mohamed II, a fost silit sa intrerupa asediul si sa se intoarca la Istanbul.
De-a lungul vietii sale, Skanderbeg a purtat 30 de batalii, iesind invingator in 29 dintre ele.
Dupa moartea principelui, mormantul acestuia de la catedrala din Lezha a fost profanat in 1480, ienicerii folosind ramasitele pamantesti ale eroului ca amulete aducatoare de noroc in lupta.

 
  Alte titluri din categoria "Istorie" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising