Home : Arhiva revistei Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE PRIETENUL ALBANEZULUI GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Cateva cuvinte despre Gjergj Kastrioti Skanderbeg (Sk├źnderbeu)
Luiza Qerreti
 
Istorie, NR. 9 - Decembrie 2017
 Eroul national albanez s-a nascut la Dibra, in nordul Albaniei actuale, la 6 mai 1405, si a murit la Lezha, la 17 ianuarie 1468. A fost fiul cel mic al lui Gjon Kastrioti, conducatorul unui mic principat din nordul Albaniei, si al Vojsavei, o printesa muntenegreana.
Gjergj Kastrioti Skanderbeg s-a nascut crestin ortodox, apoi, in anii petrecuti la Istanbul ca ostatic al sultanului, s-a convertit musulman, devenind spre sfarsitul vietii din nou crestin, de data aceasta catolic.
Eroul albanez a avut doua spade. Prima, daruita de papa Paul II cu ocazia Craciunului din 1466, este o spada dreapta, lunga de 85.5 cm, lata de 5.7 cm si cantarind 1.3 kg. A doua este model turcesc, lunga de 121 cm si cantarind 3.2 kg.
In doua randuri, papa Paul II ar fi vrut sa vina in Albania pentru a-l incununa pe erou ca rege al albanezilor (mai precis Rege al Epirului), dar imprejurarile istorice au facut imposibila aceasta intentie a Sfantului Scaun.
Cetatea Krujei, resedinta lui Skanderbeg, a fost asediata in trei randuri de ostirile otomane: de doua ori avandu-l in frunte pe sultanul insusi, iar a treia oara sub comanda generalului otoman Evrenoz Pasa. Insa nici unul dintre asedii nu a a avut succes. Se spune ca sultanul Murad II, ajuns in fata zidurilor Krujei cu intentia de a cuceri citadela, ar fi murit de inima rea in urma esecului, iar fiul sau, Mohamed II, a fost silit sa intrerupa asediul si sa se intoarca la Istanbul.
De-a lungul vietii sale, Skanderbeg a purtat 30 de batalii, iesind invingator in 29 dintre ele.
Dupa moartea principelui, mormantul acestuia de la catedrala din Lezha a fost profanat in 1480, ienicerii folosind ramasitele pamantesti ale eroului ca amulete aducatoare de noroc in lupta.

 
  Alte titluri din categoria "Istorie" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 9
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Ethnos

  Caleidoscop

  Interviu

Arhiva revistei Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2017
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising