Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Pictorul kosovar Jetullah Haliti, ambasador al pacii
Maria Oprea
 
Cultura, NR. 18 - Septembrie 2018
 Jetullah Haliti, nascut in 1945, la Hadjaj, Gjilan, este pictor si sculptor albanez din Kosovo, creatorul unui curent in arta plastica numit profundism, definit ca o revizuire a postmodernismului figurativ.

Cunoscut sub numele de ETI, Haliti este renumit in Europa si pe alte continente datorita celor 90 de expozitii personale, 200 colective si celor peste 500 de articole publicate de media nationala si internationala. A absolvit Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universitatii din Pristina si Facultatea de Studii Pedagogice din Belgrad. Opera sa, alcatuita din desen, pictura, grafica, sculptura in lemn si piatra, cuprinde cicluri de lucrari diverse precum Oul, Portrete tragice, Porumbeii pacii, Anatomia ferestrelor vietii, Omagiu lui Iisus Hristos, Omagiu lui Dante, Picasso si marelui pictor albanez Ibrahim Kodra etc. Jetullah Haliti este autorul unui grandios proiect didactic, intitulat Emanciparea si educarea noii generatii prin intermediul artei figurative, fragmente din acest studiu fiind publicate, timp de trei decenii, in reviste stiintifice si pedagogice. Datorita ciclului Porumbeii pacii, a fost propus de mass-media si diversi critici europeni candidat la Premiul Nobel pentru Pace, prima nominalizare din istoria artelor plastice pentru aceasta distinctie. De asemenea, de-a lungul carierei a primit numeroase titluri, premii si medalii la saloane internationale de arta in Belgia, la Paris, in Elvetia, iar in martie 2011 a fost desemnat Ambasador al Pacii alaturi de marii lideri din aceasta retea creata in 2001, care s-au angajat in promovarea cooperarii si construirii unei comunitati globale, dincolo de granitele impuse de religie, rasa, etnie, nationalitate.
In opera sa sunt valorificate principiile Umanismului si ale Renasterii, si anume valorile vietii, ale artei, stiintei si libertatii. Este un expansiv explorator al spatiului pictural si sculptural, imaginile, volumele creand o arhitectura simfonica, alcatuita din perfectul echilibru pozitiv-negativ, plin-gol, incarcat de energii si constructii simbolice. ETI isi regaseste sufletul si antreneaza si privitorii in culoarea lui favorita, albul, deoarece este culoarea oului, a vietii, miresei, dar si a sinceritatii, inocentei si bucuriei. Albul ne elibereaza de griji, de energii negative si ne poarta spiritual in lumea mistica a ingerilor. Impartasit cu aceeasi forta, rosul este vulcanul care plonjeaza din adancuri eliberand secrete, temeri si avertismente pentru aceasta lume zgomotoasa si nelinistita. „Dar de ce, aici, artistul a ingrosat culoarea verde?”, a intrebat un copil pe educatorul sau aflat cu grupul intr-o galerie din Geneva. Raspunsul a fost verosimil: „Simbolizeaza culoarea semaforului care le permite pasagerilor sa circule pe strazile si bulevardele Genevei, sa respecte regulile, a spus ETI copiilor, adica semnifica morala, cinstea, onoarea, comunitatea”. Cu ciclul Porumbeii pacii, artistul cu parul alb a creat un culoar al tolerantei si intelegerii, atragand atentia factorilor internationali si apeland la sensibilitatea acestora pentru a milita impreuna si asigura pacea tuturor, indiferent de religie sau culoarea pielii. El marturiseste ca este mandru pentru ca, in cele din urma, tablourile sale au inceput sa spuna o realitate, ca pictura are suveranitatea, puterea si independenta ei in fata cuvintelor. Pentru acest ciclu de lucrari, Jetullah Haliti a fost nominalizat in anul 2011 la Premiul Nobel pentru Pace, fiind primul artist vizual desemnat in aceasta competitie.

 
  Alte titluri din categoria "Cultura" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising