Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Dreptul de proprietate intelectuala, o bagatela pentru statul comunist
Luiza Qerreti
 
Cultura, NR. 18 - Septembrie 2018
 In anul 1958, la editura Universitatii de stat din Tirana a fost publicata o ampla lucrare avand ca tema varietatile de pesti care populau apele Albaniei. Autorii lucrarii sunt G.D. Poliakov, N.D. Filipi, Kozma Basho si A. Hysenaj. De fapt, asistam la o falsificare grosolana a adevarului istoric: volumul nu apartine nicidecum celor patru autori de pe coperta, ci este opera cercetatoarei albaneze Sabiha Kasimati. Destinul ei trist consemneaza nu doar iesirea ei tragica din scena, ci si maniera inacceptabila in care statul albanez si-a insusit opera ei. Fostul director al Arhivelor Ministerului de Interne, Kastriot Dervishi, a relatat cum institutiile statului comunist au ignorat cu buna stiinta dreptul de proprietate intelectuala al acestui cercetator ihtiolog.
“Unul dintre aspectele invizibile ale crimelor comunismului, mai exact unul dintre marile sale abuzuri a fost furtul proprietatii intelectuale. Este foarte dificil sa identifici aceasta proprietate, pentru ca hotii si criminalii, dupa ce au infaptuit crima, au avut grija sa stearga orice urma a ei. Sabiha Kasimati, cercetator la Institutul de Stiinte, aceasta cercetatoare valoroasa chiar si pentru tarile bogate, nu doar pentru o tara ca Albania, a fost ucisa de regimul comunist la 26 februarie 1951, impreuna cu alte 21 de persoane, in urma evenimentelor de la ambasada sovietica. Ca o paranteza, in acel an, un grup albanez de rezistenta a dinamitat un imobil apartinand reprezentantei URSS. Imediat dupa disparitia ei, opera stiintifica a Sabihei Kasimati a fost trecuta in patrimoniul institutiei si publicata sub semnatura celor patru falsi autori”, spune Dervishi.
Asadar, in anul 1958, Gheorghi Dimitrievici Poliakov, impreuna cu trei coautori albanezi, cei care au avut acces la arhiva institutului, a publicat studiul cu titlul “Pestii Albaniei”. Aceasta rara opera stiintifica reprezinta de fapt munca de cercetare de cateva decenii a Sabihei Kasimati. Prima editie a volumului s-a tiparit in 1535 de exemplare. In cuvantul inainte scria: “Aceasta carte asupra pestilor Albaniei este fructul muncii stiintifice a sectorului de ihtiologie de la Institutul de Stiinte. Acest sector, care si-a inceput activitatea de cercetare la sfarsitul anului 1951, a fost creat pentru a gasi cele mai bune cai si metode de exploatare si restaurare a varietatilor de pesti de apa dulce si sarata, care sa serveasca economiei pescuitului din Albania”. In acest studiu sunt incluse 99 de familii, cu 267 specii, dintre care 30 sunt de apa dulce. Acestea sunt descrise amanuntit, cu sezonul si locul exploatarii, ritmul de crestere si dezvoltare, migratia, mijloacele si metodele de exploatare, raspandirea geografica etc. Din text mai reiese ca ihtiologul sovietic G. D. Poliakov a ajuns in Albania imediat dupa executia cercetatoarei Sabiha Kasimati, la sfarsitul anului 1951, si a ramas aici pana la mijlocul anului 1953. El a fost trimis de Uniunea Sovietica “pentru a-i ajuta” pe cercetatorii sectorului de ihtiologie de la Institutul de Stiinte de la Tirana “in dificila munca de cercetare stiintifica”. Tot din volumul citat reiese ca profesorul sovietic “a reusit intr-un interval scurt sa puna sectorul de ihtiologie pe baze organizatorice sanatoase, sa conduca cu competenta toate activitatile stiintifice si sa aprecieze corect problemele sub aspectul relatiei stiintei cu practica”. In acelasi stil triumfalist, se mai spune ca Poliakov si-a propus sa definitiveze prima opera completa privind varietatile de pesti din Albania, sarcina pe care “a dus-o la capat cu succes”.
Dupa cum se poate banui, termenul de un an si jumatate este total insuficient pentru realizarea unei asemenea opere. Acesta este unul dintre amanuntele care l-au deconspirat pe cercetatorul sovietic. Plagiatul pe care l-a comis, folosindu-se de cativa colaboratori albanezi, este evident.

 
  Alte titluri din categoria "Cultura" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising