Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Povestile comunitatii, la prima editie
Mira Skënderi
 
Actualitate, NR. 18 - Septembrie 2018
 Dupa cum am semnalat in numerele anterioare, asociatia noastra si-a propus sa organizeze, in fiecare luna, intalniri cu reprezentantii marcanti ai comunitatii albaneze, la care sa participe prietenii si simpatizantii organizatiei noastre din Bucuresti si provincie. Prima intalnire de acest fel a avut loc pe data de 14 septembrie, la Biblioteca Metropolitana Bucuresti, si l-a avut in centrul atentiei pe dl Gheorghe Micu, ambasadorul roman care a trait la fata locului evenimentele ce aveau sa consemneze prabusirea regimului comunist din Albania. Dupa absolvirea studiilor superioare la Universitatea de Stat din Tirana, in anul 1957, dl Micu a parcurs o cariera diplomatica de succes, anul 1991, cel al caderii regimului dictatorial din Albania, gasindu-l pe cea mai inalta treapta diplomatica, cea de ambasador al Romaniei in tara schipetarilor. Intalnirea de la Biblioteca Metropolitana Bucuresti a avut darul sa dezvaluie multe dintre asa-zisele secrete ale vietii de diplomat, sa faca lumina in cateva dintre problemele controversate ale relatiilor romano-albaneze.

Fisa de ambasador: Gheorghe Micu

Nascut in comuna Cornesti-Frasin, judetul Dambovita, la 22 aprilie 1932, este casatorit cu Jeana Micu, profesor de biologie. Dupa facultate, si a inceput activitatea profesionala in centrala Ministerului Afacerilor Externe, fiind apoi trimis ca referent la Ambasada Romaniei de la Tirana.
Din 1972 pana in 1979 a facut parte din personalul diplomatic al Ambasadei Romaniei de la Moscova, dupa care, reintors in tara, a condus Sectia URSS din cadrul Directiei Tari Socialiste din Ministerul de Externe. Timp de trei luni, din noiem­brie 1982 pana in ianuarie 1983, a indeplinit functia de insarcinat cu afaceri al Romaniei la Ulan Bator, Mongolia.

In cariera sa diplomatica a urmat perioada cea mai fructuoasa, cea de la Tirana, din 1984 pana in 1996, din ianuarie 1990 detinand functia de ambasador, din care s-a si pensionat. In perioada 2002 - 2005 a fost reincadrat in Ministerul Afacerilor Externe, in calitate de ministru consilier, la Directia Balcanii de Vest si Cooperare Regionala. La incheierea misiunii ca ambasador la Tirana, in decembrie 1996, presedintele Albaniei, prof.dr. Sali Berisha, i-a conferit Ordinul cultural „Naim Frasheri” clasa I pentru merite deosebite in dezvoltarea relatiilor romano-albaneze. A indeplinit si functia de Decan al Corpului Diplomatic din Tirana. In perioada 1 iunie 2007 - 1 martie 2009 a indeplinit functia de sef al misiunii diplomatice a Romaniei la Tirana, in grad de ministru consilier insarcinat cu afaceri. In februarie 2009, noul presedinte al Albaniei, prof.dr. Bamir Topi, i-a conferit diplomatului roman, prin Decret prezidential, Medalia Recunostintei pentru “contributia deosebita la extinderea relatiilor dintre Albania si Romania”.

Este unul dintre ctitorii Bisericii Ortodoxe aro­mane din Korcea - Albania, a carei temelie a fost pusa la 10 octombrie 1995. A publicat studii, articole si interviuri axate pe problematica relatiilor romano-albaneze. Este coautor al monografiei „Diplomati ai Romaniei”, vol. I si II.

 
  Alte titluri din categoria "Actualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising