Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Mersul la scoala in Balcani, segregat de etnicitate
Maria Oprea
 
Actualitate, NR. 18 - Septembrie 2018
 Destramarea fostei Iugoslavii si aparitia statelor independente in Balcani au dus nu numai la schimbari geopolitice si economice, la tensiuni si conflicte interetnice, dar si la modificari structurale in ceea ce priveste limba, cultura, statutul minoritatilor. Aceste paradigme au atins si scoala si evolutia invatamantului in Balcani.

Benjamin, un etnic albanez, si Luka, etnic sarb, sunt tineri vecini care merg la aceeasi scoala, dar se intalnesc doar pe terenul de fotbal. Primul invata ca tara lui, Kosovo, este independenta, iar celalalt, ca acest stat este o provincie sarba. In fosta Iugoslavie, in special in Bosnia, Kosovo si zonele dominate de musulmani, scolarizarea este adesea determinata de apartenenta etnica. „Pe termen lung, acest lucru va provoca daune sociale si instabilitate politica”, a declarat specialistul in educatie Dukagjin Pupovci, avertizand ca elevii sarbi din Kosovo risca sa traiasca „in afara realitatii”.
Kosovo si-a declarat independenta fata de Serbia in februarie 2008, la un deceniu dupa confruntarile dintre albanezi si fortele armate ale Belgradului. Desi mai mult de 110 tari recunosc acum suveranitatea statului Kosovo, minoritatea sarba din fosta provincie nu este sustinuta conform normelor internationale, spun liderii locali. In Palaj, la periferia capitalei Prishtina, o comunitate alcatuita din 400 de sarbi traieste in satul Crkvena Vodica („Apa Sfanta”) alaturi de etnici kosovari, unde elevii ambelor etnii impart aceeasi scoala. Aici se petrece un fenomen unic: numele unitatii de invatamant se schimba zilnic in functie de clasa. Dimineata, cand scoala gazduieste aproximativ 50 de tineri sarbi, se numeste „Dositej Obradovic”, dupa un scriitor si filozof sarb din secolul al XVIII-lea, iar dupa-amiaza, cand 80 de albanezi se duc la clasa, este cunoscuta sub numele de „Fazli Graiqevci”, in onoarea unui activist albanez din domeniul educatiei. Insa, Benjamin, fan al Barcelonei, se intalneste cu fanul Real Madrid, Luka, doar cand joaca fotbal. „Toata lumea isi vorbeste propria limba. Cand nu ne intelegem, vorbim cu mainile”, a declarat Benjamin, in varsta de 11 ani, pentru AFP (Agentia France-Presse). Luka, in varsta de 12 ani, spune ca exista rareori probleme, iar daca se intampla, „le rezolvam intre noi, nu ne sunam parintii sau profesorii”.
Daca nu e nicio politica, nu este nicio problema

In timp ce parintii lor vorbesc de multe ori si limba celuilalt, aceasta fiind o mostenire a fostei Iugoslavii, cei doi baieti, nu. Benjamin invata limba engleza si franceza la scoala, in timp ce sarbii studiaza engleza si rusa. „Suntem ca doua trenuri care sosesc din directii diferite si se intalnesc doar pentru scurt timp in aceeasi statie”, spune profesorul de fizica Sejdi Preniqi. Aceasta este o integrare peste medie a scolilor din Kosovo, unde cele doua grupuri etnice invata dupa premise complet diferite. Sarbii invata conform sistemului sarb, iar profesorii sunt finantati de Belgrad. Elevii albanezi ajung la o jumatate de ora dupa ce colegii lor sarbi pleaca, asa ca nu exista „nicio problema”, iar pe coridoare nu exista insemne nationale, conform lui Igor Maksimovic, directorul scolii de dimineata. „Nu avem de-a face cu politica”, a declarat Maksimovic pentru AFP. „Ei lucreaza cu programele lor, noi, cu ale noastre, nu provocam nicio tensiune”, a spus si omologul albanez, Mevlude Greicevci.

In Bosnia, „noi construim impreuna”

O asemenea segregare exista si in Bosnia, unde musulmanii bosniaci, sarbii ortodocsi si croatii catolici traiesc alaturi unii de altii, intr-o minima integrare. Dupa razboiul civil interetnic din 1992 -1995, care a luat circa 100.000 de vieti, statul a fost impartit in doua entitati semi-autonome: sarbii in Republika Srpska si o Federatie bosniaco-croata. Tara are 3,5 milioane de locuitori, insa serviciile, inclusiv sistemele postale, energia electrica si educatia sunt separate pentru cele trei grupuri etnice principale. Exista si exceptii: la o scoala secundara din centrul orasului bosniac Jajce, elevii croati si bosniaci au respins aceasta separare, iar mai mult de 500 de tineri din cele doua comunitati invata impreuna. Ruinele caselor distruse in razboi pot fi vazute prin ferestrele scolii, dar pe un perete al cladirii albe se poate citi „Zajedno stvaramo” („Noi construim impreuna”). Anul trecut, autoritatile au decis sa-i trimita pe elevii bosniaci intr-o unitate separata, dar rezistenta si protestul Azrei Keljalic, nascuta dupa conflict, care a initiat petitia „Sa ramanem impreuna in scoala” a dat rezultate. Keljalic a spus ca nu se identifica cu nicio comunitate si nu a vrut sa vorbeasca despre religia ei. Sustinuta de ambasadele occidentale, ea si prietenii ei au facut ca autoritatile sa-si schimbe decizia, insa victoria lor a fost doar partiala. Noii elevi inscrisi la scoala Jajce vor fi separati in cadrul cursurilor de istorie si geografie, ceea ce se intampla deja in cazul studiilor de religie si de limba.
Educatia, instrument de indoctrinare

Cele trei limbi oficiale ale statului - bosniaca, sarba si croata - sunt atat de asemanatoare incat multi spun ca reprezinta aceeasi limba, ceea ce provoaca furia nationalistilor. Amela Kavazbasic, profesoara la scoala Jajce, si-a exprimat mandria cu privire la elevii „care au decis sa nu accepte ceva impus de politica”.
Dar astfel de initiative sunt rare. „Nationalistii au reusit sa profite de educatie si sa o utilizeze ca instrument de indoctrinare”, a declarat Nenad Velickovic, profesor de literatura la Universitatea din Saraievo. Credem ca doar copiii sunt sursa si modelul unei bune intelegeri in comunitatile lor, deoarece ei sunt inocenti si nu au trecut prin dramele razboiului. (sursa: digitaljournal.com)

 
  Alte titluri din categoria "Actualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising