Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Clopotele bisericilor catolice din lumea intreaga bat pentru un roman
Maria Oprea
 
Spiritualitate, NR. 16 - Iulie 2018
 Iancu de Hunedoara (n.1407 – d.11 august 1456), voievod al Transilvaniei, guvernator al Ungariei si capitan suprem al Ungariei si Transilvaniei, a fost unul dintre marii eroi ai secolului al XV-lea, care a dus o politica militara si diplomatica remarcabila impotriva Imperiului Otoman. Acesta a reusit sa respinga asediul uriasei armate a sultanului Mahomed al II-lea Fatih, cuceritorul Constantinopolului, cea mai insemnata confruntare fiind batalia de la Belgrad (4-23 iulie 1456). Victoria lui Iancu de Hunedoara a uimit lumea crestina, dar si musulmana, oprind pentru aproape sapte decenii ofensiva Imperiului Otoman impotriva occidentului. Pentru faptele sale de vitejie, in bisericile catolice din lumea intreaga bat clopotele, in fiecare zi, la pranz, pentru voievodul roman.

Marele luptator Iancu de Hunedoara a inscris o glorioasa pagina in istoria luptei antiotomane, prin victorii decisive si crearea unei coalitii crestine menite a impiedica inaintarea ostirilor turcesti. Strateg si diplomat admirabil, el a creat numeroase aliante, printre altele ajutandu-l pe Vlad Tepes sa-si recapete tronul, a adunat o armata de 20.000 de soldati si de mici nobili din Transilvania, dar si o alta formata din oameni simpli, cu arme proprii, de circa 27-28.000 de tarani. Un sprijin consistent a primit, de asemenea, din Apus, fiind apreciat si recunoscut ca unul dintre cei mai temuti si respectati conducatori de osti ai lumii crestine. Nascut intr-o familie valaha, innobilata pentru eroism de catre regele Sigismund de Luxemburg, primeste in dar domeniul Hunedoara (Hunyad, in lb.magh.), de unde numele nobiliar de Hunedoara acordat intregii sale familii. In scurt timp, isi cladeste o cariera politica si militara deosebita, ajungand ban de Severin, cómite de Timisoara, voievod al Transilvaniei, capitan general si regent al Ungariei. Parintii au avut, de asemenea, origini alese. Tatal sau, Voicu, era un nobil roman, pe mama sa o chema Elisabeta Marginean (Erzsébet Morzsinay, adica Elisabeta din Margina), despre care se spune ca ar fi fost de origine greaca si chiar inrudita cu basileii Bizantului, iar bunicul, Serb sau Csorba, fusese un nobil din Banatul de Severin. La 40 de ani, Iancu de Hunedoara era unul dintre cei mai bogati si mai puternici nobili din centrul si estul Europei. A fost tatal regelui Matei Corvin, cel mai mare rege al Ungariei. In timpul domniei sale a purtat numeroase batalii impotriva turcilor, cele mai importante fiind cele de la Kosovo Polje, Kruševac, Belgrad etc.

Cea mai rasunatoare victorie asupra turcilor

Asediul turcilor asupra Belgradului a inceput la 4 iulie 1456 si a durat pana in 23 iulie, cand armata cruciata condusa de Iancu de Hunedoara a dat atacul decisiv. Strategia militara a comandantului crestin, de a distruge flota turceasca insarcinata cu aprovizionarea orasului, s-a dovedit eficienta, permitandu-le crestinilor sa atace tabara turcilor.
Astfel, desi raportul de forte era inegal, Iancu de Hunedoara l-a infrant pe Mahomed si a obtinut cea mai mare victorie de pana atunci a crestinatatii. Cu putin timp inainte, papa Calixt al III-lea (primul papa de origine spaniola al Romei) ordona, in ziua de 29 iunie, ca in toate bisericile catolice din lume sa bata clopotele zilnic, la miezul zilei, pentru sustinerea voievodului roman si a armatei sale, care urmau sa l intalneasca pe Mahomed, la Belgrad. Victoria obtinuta de Iancu l-a entuziasmat pe papa Calixt, care a numit acest eveniment „cel mai fericit moment al vietii sale”, iar pe eroul de la Belgrad, „atletul cel mai puternic, unic al lui Cristos”. De-atunci, acest ritual al trasului clopotelor in cinstea voievodului roman, care s-a stins la doar doua saptamani de la victorie, din cauza ciumei, s-a defasurat fara intrerupere, timp de 500 de ani. Papa si niciun alt succesor nu au revocat ordinul, iar el a ramas valabil pana in ziua de azi.
Mormantul lui Iancu de Hunedoara se afla in catedrala romano-catolica din Alba Iulia si este considerat un simbol al istoriei romanilor si al istoriei ungurilor, in egala masura.

Maria Oprea

 
  Alte titluri din categoria "Spiritualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 16
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Ethnos

  Spiritualitate

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising