Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Un corolar al cantecului popular albanez
Florin Colonas
 
Cultura, NR. 14 - Mai 2018
 Rasfoiesc un volum editat in 1940, in Italia, sub egida Institutului Geografic din Agostini-Novara, intitulat „Lyra Shqiptare”, continand cantece populare albaneze culese de la Radio Tirana.
Volumul este semnat de catre Pjeter Dungu si se bucura de o substantiala prefata datorata profeso­rului Filippo Fishta, ocupandu-se in cele 62 de pagini (aproape patru coli de tipar) de productia folclorica albaneza de pe intreg teritoriul tarii, din nord pana in sud, ca si de cea din regiunea Kosovo.
Volumul, tiparit la editura „Disteptur”, costa doi leka, are dimensiunea 24,5x17 cm, brosat, prima coperta avand o sugestiva imagine: portativ muzical, o traditionala haina popu­lara albaneza, bogat orna­mentata, doua instru­mente cu coarde (çifteli) si doua altele pentru sufla­tori (surla).
Prefata lui Fishta si cuvantul lui Dungu beneficiaza si de o traducere in limba italiana. Profesorul Fishta subliniaza modul in care melosul popular a existat pe arealul albanez inca din timpul ocupatiei otomane si arata faptul ca, de la forma orala, simpla, care s-a transmis din om in om, la preocuparea notarii orchestrale s-a scurs ceva timp. Astfel, in 1875, la Shkodra, Congregatia Mariana si apoi deschiderea Colegiului Saveriano, doi ani mai tarziu, au aratat un valoros inceput pen­tru salvarea acestui tezaur folcloric.
Fiind vorba despre o aparitie in plina ocupatie mussoliniana a micii tari balcanice, prefatatorul nu uita sa aduca vorba despre „timpul marilor opere fasciste”. Nimic special. Era timpul dictaturilor care au inrobit aceasta parte a Europei pana la caderea zidului berlinez.
Parcurgand paginile antologiei muzical-folclorice remarcam faptul ca pe fiecare pagina se afla, imediat sub titlu, o vinieta alb-negru, in tus, punand in valoare elementul specific etnografic, apoi portative muzicale si, dedesubt, cuvintele cantecului, iar in subsol, in italiana, titlul piesei si ideea centrala a compozitiei muzicale.
Insiruirea pieselor incepe cu piesele din tinutul Shkodra (19), Korcea (13), Dropull (1), Berat (5), Vlora (1), Elbasan (2), Kosovo (7), Durrës (1).
In ceea ce priveste continutul pieselor cantate si al textelor, acestea sunt cat se poate de diverse, ilustrand marea paleta coloristica a compozitiilor muzicale, cat si a cuvintelor care completeaza in mod unitar creatiile folclorice, demonstrand o data in plus bogatia si puritatea spirituala a poporului albanez.
Temele intalnite sunt fie incarcate de un fior eroico-patriotic, fie destinate petrecerilor sau evenimentelor familiale, fie cantece de dragoste sau piese cu un fin umor, care degaja optimismul omului obisnuit sa trudeasca.
Ar fi suficiente cateva titluri: „Ti m’u trashëgofsh, moj bijë” (cantec de petrecere din zona Korcea), dar si „Zogë, ku më qenke rritur”, din aceeasi zona a tarii. Sau „Kënga e detit”(Cantecul marii), din zona Shkodra, ca si cantecul de dragoste „Oh, n’at fush të mejdanit” din acelasi teritoriu. De semnalat si mai ampla compozitie cu care se deschide volumul, ”Oh, moj e vogëla si florini” (din Shkodra). Ritmul piesei e indicat allegro vivace, ca si cel al unei lucrari din zona Berat, in care noaptea calma amplifica splendoarea lunii, in timp ce se aud acordurile unei viori cu accente nostalgice ale unei unduiri de amor: „Një natë hëna po ndrinte”.
Zecile de piese stranse laolalta in urma cu mai bine de trei sferturi de veac reprezinta, desigur, doar o mica parte a tezaurului folcloric albanez, dar sunt o vie marturie a preocuparilor intelectuale care au fost prezente si in perioada de opresiune la care a fost supusa Shqipëria.

Multumiri Anticariatului nr. 1 pentru amabilitatea de a-mi pune la dispozitie respectivul volum pentru recenzie.

Florin Colonas

 
  Alte titluri din categoria "Cultura" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 14
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Ethnos

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising