Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Balkan Love: Amor si zaharicale la Divan Film Festival
Maria Oprea
 
Cultura, NR. 14 - Mai 2018
 Cea de-a opta editie a Divan Film Festival, singurul eveniment din Romania dedicat filmului si artei culinare din sud-estul Europei, s-a desfasurat anul acesta intre 18 si 26 august, la Craiova si Portul cultural Cetate. Daca bucataria fiecareia dintre tarile balcanice are culoare, gust, poveste, tot asa sunt si filmele: o saorma cu de toate. Adica, umor, drama, razboi. Iar peste toate: love. Cum dragostea trece intotdeauna prin stomac, ce poate fi mai dulce si amar decat amorul? s-au intrebat organizatorii. Asa ca filmele din acest an au fost reunite sub semnul iubirii - Balkan Love - si au fost insotite de zaharicale, picanterii si arome surprinzatoare.

„Departe de stereotipurile impuse de orice love story american, amorul balcanic este rareori atins de monotonia perfectiunii, iar cineastii acestui colt european sunt recunoscuti pentru modul inedit in care abordeaza aceasta tema. Poezie, gesturi marete, cautari, melodrama, basm, toate isi gasesc locul in filmele selectate pentru aceasta editie de noul director artistic al Divan Film Festival, Catalin Olaru, si Massimiliano Narduli, responsabil de sectiunea de scurtmetraje”, precizeaza organizatorii evenimentului. De asemenea, „cand zici Balcani, te gandesti automat la razboi si moarte, la familii dezradacinate si plans cu sughituri. Anul acesta, Divan Film Festival si-a propus sa demonstreze ca, in Balcani, lumea se mai si iubeste, nu doar se sfarteca si se dusmaneste. Am ales sa omagiem dragostea cu filme noi, majoritatea urmand a fi proiectate in premiera nationala”, spune Catalin Olaru, critic de film, membru al Uniunii Cineastilor din Romania si al FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique).
Festivalul a proiectat 18 pelicule, dintre care 15 in premiera nationala si cateva filmate chiar in decorul zgomotos al oraselor balcanice, de la periferie pana la magazine de lux sau cluburi exclusiviste. Din pacate, Albania nu a fost prezenta la editia de anul acesta si nu am putut vedea o poveste de dragoste imaginata de un regizor albanez.
Emblematice pentru aceasta regiune sunt filmele lui Emir Kusturica, galagioase, cosmopolite, pestrite – Guernica, Arizona Dream, Underground, Pisica alba, pisica neagra – care au cucerit publicul european prin exotismul lor. Dar Balcanii inseamna mult mai mult in materie de creatie cinematografica. Regizorii care au prezentat pelicule in 2017 au fost din Serbia, Croatia, Grecia, Austria, Danemarca, Franta, Bulgaria, Cipru, SUA si au participat cu filme de autor sau in coproductie.

Balkan Love este o stare de spirit

In contextul crizei refugiatilor, Amerika Square / Plateia Amerikis (Piata America, r. Yannis Sakaridis, Grecia / Marea Britanie / SUA, 2016) dezbate problema granitei dintre patriotism si extremism, unde vedem ce sunt dispusi sa riste protagonistii pentru a-si apara traditiile, religia si stilul de viata, luptand impotriva celor care le pun sub semnul intrebarii. In filmul A Stinking Fairytale / Smrdljiva bajka (O poveste ciudata, r. Miroslav Momcilovic, Serbia / Bulgaria, 2015) eroii povestii de dragoste sunt oameni ai strazii, iar iubirea lor intampina dificultatile mediului in care traiesc.
Humidity / Vlaznost (Umezeala, r. Nikola Ljuca, Serbia / Grecia / Olanda, 2016), nerecomandat minorilor sub 16 ani, a spus povestea asezonata cu droguri si relatii de-o noapte a unui cuplu, a carui rutina e data peste cap de disparitia inexplicabila a Minei. Decorul il reprezinta luminile cluburilor de noapte din Belgrad si intimitatea locuintelor. Tot Belgradul si cluburile sale alcatuiesc meniul peliculei Afterparty / Afterparti (Dupa petrecere, r. Luka Bursac, Serbia, 2017), in care barmanul Marko isi doreste cu orice pret sa devina bogat si celebru. Pentru asta e pregatit sa faca orice, chiar si sa joace intr-o productie romaneasca pentru adulti. Amorul isi intinde aripile pe toate continentele, asa se face ca in lungmetrajul There Where Atilla Passes.../ Là où Atilla passe ... (In cazul in care Atilla, r. Onur Karaman, Canada, 2016), iubirea pluteste din Montréal pana in Turcia, unde eroul Atilla isi gaseste perechea si se regaseste pe sine.
Filmul cel mai interesant din punctul de vedere al viziunii regizorale este Transmania (Croatia, 2016), unde, in realizarea lui, fiecare din cei 15 co-regizori a putut privi doar ultimul minut al segmentului anterior. Rezultatul este socant, o constanta fiind amorul in decor urban. „Tot ce avem nevoie este dragoste, tot ce ne trebuie este iubire. Balkan Love este mai mult decat o tema, Balkan Love este o stare de spirit”, spune Massimiliano Narduli, selectioner Divan Film Festival. Nu numai atat, festivalul a reusit sa uneasca, in cele opt editii ale sale, cineasti de prestigiu care au spus povesti din Balcani, unice, cu iz de identitate sau universale, in care toti ne recunoastem in ele, indiferent de etnie, religie, regim politic. Iar tocanele, pilafurile, berbecutii la protap, tarafurile au constituit un alt film foarte apreciat de iubitorii celei de-a saptea arte, care au regasit in arta creata de poetul Mircea Dinescu ghiveciul balcanic atat de savuros.

Maria Oprea

 
  Alte titluri din categoria "Cultura" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 14
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Ethnos

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising