Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Nu realizezi ce mare noroc ai sa calatoresti intr-o tara (inca) atat de prietenoasa. Decalogul unei jurnaliste italiene de turism
Maria Oprea
 
Caleidoscop, NR. 14 - Mai 2018
 Simona Scacheri, jurnalista italiana specializata in turism, a impartasit pe blogul sau, Fringe in travel, impresiile in urma unei calatorii in Albania. Acestea sunt redactate sub forma unei liste, in care raspunde intrebarilor frecvente pe care un interlocutor virtual si le pune legat de o ipotetica vizita in tara despre care are idei preconcepute sau informatii trunchiate.

Textul este cordial, iar adresarea la persoana a doua singular te face partas la niste experiente interesante, pe care ai dori sa le traiesti si tu. „Ai fost vreodata in Albania? spune Simona Scacheri. Ai vazut vreodata cu propriii ochi aceasta tara? Ai vorbit in mod direct cu albanezii? Ai mancat specialitatile lor culinare? Ai dormit in casa unui albanez? Te-ai jucat cu copiii lor? In cazul in care raspunsul este nu, va spun cateva lucruri menite sa va pregateasca. Esti in Albania, te pot ajuta... ”
Simonei Scacheri ii place sa calatoreasca spre destinatii exotice, indepartate, fara un turism agresiv, in localitati si zone muntoase, cu relief accidentat si peisaje care-ti taie rasuflarea. Resedintele ei sunt Milano si Ravenna, unde lucreaza in comunicare si a ales sa devina jurnalist independent care traieste din munca sa pe internet. A creat blogul Fringe in travel pentru a scrie necenzurat despre tot ce a vrut si a vazut, fara ca un boss sa-i manipuleze sau corecteze articolele in functie de clientii care platesc publicitate. Dupa ani si ani de jurnalism, a gasit o formula a libertatii scrise care ii aduce numeroase satisfactii si cititori. Iata, asadar, Decalogul Simonei Scacheri referitor la Albania.

1. Nu poti vorbi in engleza, pentru ca toata lumea stie limba italiana, chiar si tinerii care cunosc acum mai bine limba engleza. Ei vor face efortul de a vorbi cu tine in limba italiana doar pentru a te face sa te simti acasa.
2. Nu poti fi surprins de amabilitatea lor, pentru ca ei sunt sinceri si naturali. Amabilitatea lor este reala, nu simulata.
3. Nu-i poti refuza atunci cand se ofera sa-ti dea o mana de ajutor sau o cafea. Ar fi un afront, mai ales pentru cei din sud.
4. Nu crede tot ce scriu ziarele. Trebuie sa accepti ca toate lucrurile pe care le-ai citit si auzit despre Albania, din ‘90 si pana in prezent, sunt in marea lor majoritate falsuri sau informatii scoase din context.
5. Nu poti ramane la dieta, mananci foarte bine, iar mirosul si gustul painii de casa este provocator si irezistibil. Ca sa nu mai vorbesc de byrek-ul lor, care m-a transpus in alta lume.
6. Nu realizezi ce mare noroc ai sa calatoresti intr-o tara inca atat de prietenoasa, increzatoare si spontana in relatia cu ceilalti. Aici turistul este intotdeauna binevenit.
7. Nu te poti misca usor dupa ce mananci iaurt, salate, byrek, carne de vita, de vitel si de capra cu garnituri si toate pentru 4-5 euro. Inclusiv bautura.
8. Nu poti sa-ti dai seama cum este posibil sa primesti atat de mult si sa platesti foarte putin. Nivelul serviciilor este foarte inalt.
9. Nu pot sa tac, trebuie sa spun tuturor ca Albania este o tara minunata.
10. Nu se poate sa nu fiu ofticata. Ma gandesc la modul in care este distorsionata realitatea, de aceea reiterez: Albania este una dintre cele mai insorite si fascinante tari din Europa. Oamenii sunt calzi, dornici sa-ti ureze bun venit si, mai presus de toate, sa te faca sa te simti acasa! Nu este o chestie la indemana tuturor, deh...

In final, Simona Scacheri concluzioneaza: „Nu poti sa faci nimic, esti in Albania ... Si acest lucru atat de facil se incadreaza tot in dragostea pentru ea”.
Poate ca este mult entuziasm ori subiectivism in impresiile Simonei, vizitator ocazional si nu un locuitor permanent, dar asa procedam toti cand luam contact cu lumi noi. Nu putem, insa, sa nu recunoastem in Decalogul sau adevarul pe care, la randul nostru, l-am trait ca turisti in Albania.

Maria Oprea

 
  Alte titluri din categoria "Caleidoscop" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 14
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Ethnos

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising