Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
O calatorie in Albania, la vechi si noi prieteni
Marius Dobrescu
 
Actualitate, NR. 16 - Iulie 2018
 A devenit deja o traditie, la inceput de august, vizita reprezentantilor comunitatii albaneze din Romania in Albania. Ceea ce ne-a surprins, insa, a fost caldura neobisnuita pentru noi, cu temperaturi de peste 40 de grade, pe care am gasit-o acolo. Surprinzator, totusi, pentru ca veneam din Romania, lovita si ea in acele zile de canicula.
Delegatia asociatiei Liga Albanezilor din Roma­nia a vizitat, asadar, in prima saptamana a lui august, cateva localitati din jumatatea de sud a Albaniei, zone de care se leaga istoricul comunitatii albaneze de la noi. Dupa cum am mai amintit si in alte materiale publicate in „Drita”, etnicii albanezi din Romania sunt originari, in cea mai mare parte, din orase si sate situate in sudul Albaniei, multe dintre acestea aflate in districtul Korcea. Astfel ca, nu intamplator, prima oprire a reprezentantilor ALAR a fost chiar in orasul de la poalele muntelui Morava. Din delegatie au facut parte Alin-Bogdan Stoica, deputatul etniei albaneze din Romania, Radu Savulescu, presedintele asociatiei, Marius Do­brescu, redactorul sef al revistei „Drita”, Luan Topciu, consilier cultural, George Marica si Bianca Spatarelu, membri ai stafului organizatiei. In programul celor doua zile petrecute la Korcea s-au inscris vizita la Muzeul National de Arta Medievala („Muzeul Icoanelor”), al carui nou sediu a fost inaugurat in cursul acestui an, si o deplasare la Voskopoja (fosta capitala a aromanilor balcanici, legendarul Moscopole), sat turistic a carui promovare este unul dintre obiectivele autoritatilor districtului. Unul dintre punctele de interes ale vizitei la Korcea l-a constituit intalnirea cu primarul orasului, Sotiraq Filo. In cadrul discutiilor de la sediul primariei au fost subliniate legaturile istorice existente intre comunitatea albaneza din Romania si aceasta localitate, traditiile culturale comune, dar si perspectivele dezvoltarii unor relatii economice profitabile intre oamenii de afaceri romani si albanezi.
Dupa o „escala” la Pogradec, oras situat pe malul minunatului lac Ohrid si o cina neplanificata la popasul „Gjahtari”, pe malul raului Shkumbin, delegatia ALAR s-a oprit la Tirana, capitala statului albanez. Devenita tarziu, abia in 1920, resedinta administrativa a acestui stat, Tirana a devenit in ultimii 10-15 ani un oras cosmopolit, cu o puzderie de terase si localuri de lux, cu bulevarde luminate a giorno, masini moderne si un tineret emancipat. Vizita in orasul istoric Kruja, capitala principatului condus de Gjergj Kastrioti Skanderbeg, eroul national albanez din sec. al XV-lea, a fost unul dintre punctele programului celor doua zile petrecute aici.
In ultima etapa a vizitei, reprezentantii minoritatii albaneze din Romania au cunoscut Vlora si Saranda, doua dintre cele mai sudice orase albaneze, ambele situate pe tarmul Marii Ionice. Intalnirea cu primarul Vlorei, Dritan Leli, a prilejuit un schimb de opinii asupra posibilitatii unor schimburi comerciale si de servicii turistice care ar putea aduce un plus de valoare bunelor relatii istorice si culturale stabilite intre cele doua tari. Pe agenda vizitei s-au mai aflat vizitarea Muzeului Independentei, precum si contactele cu responsabili culturali din zona. Parcul arheologic Butrint si orasul turistic Saranda au fost ceea ce s-ar putea numi „cireasa de pe tort” a sejurului la Vlora.
Mai mult decat in deplasarile anterioare, vizita de anul acesta in Albania a reprezentantilor ALAR a pus accentul si a aratat interesul autoritatilor locale albaneze pentru dezvoltarea schimburilor comer­ciale si a investitiilor reciproce, turismul avand aici poate ponderea cea mai importanta.

Marius Dobrescu


„Muzeul Icoanelor”
Inaugurat initial in anul 1980, in sediul unei foste catedrale ortodoxe, muzeul a fost redeschis anul acesta intr-un local nou si modern. Colectiile cele mai valoroase sunt cele de icoane vechi, opere ale unor pictori locali si balcanici. Printre acestia se numara Onufri, Nikolla, Onufri Cipriotul, Simon din Ardenica, Kostandin Invatatorul, Kostandin Ieromonahul, Kostandin Shpataraku, David din Selenica, cei patru frati Çetiri, Fratii Zografi s.a. In muzeu sunt expuse 400 de icoane vechi, depozitele adapostind inca 4500. In afara de icoane, muzeul mai detine obiecte din piatra, din metale pretioase, lemn sculptat, textile etc., din diferite epoci istorice.

Muzeul National Gj. Kastrioti Skanderbeg (Kruja)
A fost inaugurat in 1982 si este unul dintre cele mai vizitate muzee albaneze. Construit in cetatea Kruja, resedinta eroului national Skanderbeg, muzeul expune obiecte istorice, documente si texte originale, reproduceri autentice care vorbesc despre perioada marilor confruntari cu invadatorii otomani. Pavilioanele muzeului, organizate cronologic, reflecta antichitatea ilira, evul mediu timpuriu, epoca principatelor, a rezistentei si a razboaielor cu puterea otomana. Sali speciale sunt dedicate organizarii principatului albanez, bibliotecii, pinacotecii s.a. In acestea sunt expuse obiecte de ceramica, bronz si fier, diferite facsimile, icoane originale, manuscrise, un clopot din anul 1462, spade originale din sec. al XV-lea s.a.m.d.


Parcul arheologic Butrint
Despre orasul antic Butrint se crede ca ar fi fost intemeiat de Enea, eroul lui Homer si al razboiului troian, refugiat dupa dezastrul Troiei pe tarmul Marii Adriatice. Importanta orasului creste in sec. IV i.Hr., cand este fortificat cu un zid inalt cu cinci porti si atinge o suprafata de patru hectare. In anul 228 i.Hr. este ocupat de romani, care il includ in provincia Macedonia. Iulius Cezar ii acorda statutul de colonie si aduce aici veterani romani, iar Octavian Augustus ii extinde dimensiunile si continua colonizarea. Incepand cu sec. al III-lea, cand are loc un cutremur devastator, orasul isi pierde din importanta. Totusi, aici isi are sediul un episcopat si se construiesc cateva imobile cu caracter religios: un baptisteriu si o bazilica. Ocupand o pozitie strategica de prima importanta, intre Bizant, Venetia si Imperiul Otoman, au loc neintrerupte conflicte militare pentru stapanirea lui. Independenta Albaniei, din noiembrie 1912, aduce intreaga zona in administrarea tanarului stat albanez. Impreuna cu imprejurimile, situl arheologic a fost declarat Parc National si este protejat de UNESCO si de legile albaneze.

 
  Alte titluri din categoria "Actualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 16
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Ethnos

  Spiritualitate

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising