Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
20 Iulie - Sfantul Mare Proroc Ilie Tesviteanul
Pr. Gruia Mihail Zamfirescu
 
Spiritualitate, NR. 16 - Iulie 2018
 In fiecare an, la 20 Iulie, Biserica Ortodoxa praznuieste pe Sfantul Mare Proroc Ilie, originar din cetatea Tesvi, in Regatul de Nord, inspre partile Arabiei. Inca din copilarie s-a remarcat prin curatia trupeasca si sufleteasca, prin rugaciune si post aspru. In timpul vietuirii Sfantului, vremurile erau grele: regele Ahab cazuse in idolatrie, ademenit fiind de sotia sa Izabela, iar drept-credinciosii si prorocii lui Dumnezeu erau persecutati, regele luptand sa introduca idolatria (inchinarea la Baal) in regatul sau. Printre putinii care pastrau adevarata credinta se numara si Ilie, invrednicit de Dumnezeu cu darul prorociei.
Sfantul Ilie merge in fata regelui Ahab si-i cere renuntarea la idolatrie si revenirea la credinta in Dumnezeu. Refuzul acestuia atrage asupra tinutului o seceta cumplita, iar Sf. Ilie se retrage intr-o pestera, dincolo de Iordan. Acolo va fi hranit de un corb, dimineata cu putina paine, iar seara cu putina carne. Cand si aici resursele de apa s-au terminat, Sf. Ilie este indrumat spre Sarepta Sidonului, unde este gazduit de o femeie vaduva. Pentru inima ei deschisa catre primirea strainilor, desi vaduva si saraca, Dumnezeu i-a inmultit mereu putina faina si uleiul din ulcior, astfel ca a putut face turte in fiecare zi. Atunci cand Iona, fiul vaduvei, a murit si Sf. Ilie a fost acuzat ca i-a adus moartea, Sfantul, rugandu-se lui Dumnezeu, a suflat de trei ori asupra copilului, iar acesta a inviat. La vremea maturitatii, Iona, incercand sa fuga de chemarea lui Dumnezeu de a proroci in cetatea Ninive, a fost inghitit de catre pestele-chit si a ramas viu dupa trei zile si trei nopti, fiind scuipat pe tarm de catre peste doar dupa ce s-a rugat adanc, cu mainile incrucisate (inchipuind semnul Sfintei Cruci si invierea din morti).
Dupa trei ani, mergand si cerand din nou in fata regelui lepadarea de idolatrie, Sf. Ilie a avut o confruntare cu 900 de proroci mincinosi, idolatri, in muntele Carmel: in fata poporului, Sf. Ilie, pe de-o parte, si tabara prorocilor mincinosi, pe de alta, trebuiau sa jertfeasca cate un vitel. Invingatoare era partea asupra carui vitel se pogora foc din cer. Desi l-au invocat pe Baal timp de doua zile si o noapte, jertfa lor a ramas neatinsa. Atunci Sf. Ilie, a sapat sant in jurul jertfei sale, l-a umplut cu apa si a invocat pe Dumnezeu, care, trimitand foc din cer, a mistuit jertfa intreaga, lemnele, pietrele si apa din sant. Poporul s-a intors la adevarata credinta si, la rugaciunile Sf. Ilie, ploaia s-a pornit in intregul regat.
Doar Izabela a ramas idolatra si incerca sa-l omoare pe Sf. Ilie, care a fugit in munti. Dupa 40 de zile de post total, s-a invrednicit sa auda glasul lui Dumnezeu, care i-a poruncit pe cine sa unga rege in Israel (pe Iehu, care avea sa starpeasca semintia urmasilor lui Ahab) si pe cine sa lase urmas in locul sau (pe viitorul sau ucenic, Elisei).
Ahab a mai domnit trei ani, smerit si in pocainta, apoi a urmat fiul acestuia, care, ca si mama sa, era inchinator lui Baal. In timpul acestuia, Sf. Ilie face noi minuni asupra trimisilor regelui, aratand astfel puterea harului daruit lui de Dumnezeu.
Sfarsitul vietii pe pamant a Sfantului Ilie a fost minunat: mergand pe cale cu ucenicul sau, Elisei, Sfantul a fost rapit la ceruri de catre un car de foc, cu cai de foc, iar dupa ce carul nu s-a mai vazut pe cer, din inaltime au cazut pe pamant, langa Elisei, cojocul si toiagul Sf. Ilie, ca semne ale succesiunii.
Datorita acestor multe minuni, in traditia noastra folclorica Sfantul Ilie este cel care ,,inchide si deschide cerul” (adica opreste sau porneste ploile), este responsabil de fulgere si tunete, de inundatii si de alte astfel de manifestari ale naturii.

 
  Alte titluri din categoria "Spiritualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 16
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Ethnos

  Spiritualitate

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising