Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Vizita secreta a lui Ernesto Guevara la Tirana. Revolutionarul sud-american s-a intalnit cu Mehmet Shehu, mana dreapta a dictatorului Enver Hodja
Marius Dobrescu
 
Istorie, NR. 16 - Iulie 2018
 Mihallaq Gjinikasi, un fost ambasador albanez in Cuba, a povestit, rememorand cele mai importante evenimente din activitatea sa diplomatica, despre vizita secreta pe care rebelul argentinian a facut-o la Tirana, in anii ’60. Si despre intalnirea acestuia cu primul ministru albanez, Mehmet Shehu. Intamplarea face ca ambele personaje sa fi avut acelasi final dramatic, doar imprejurarile fiind diferite: Che Guevara a cazut sub gloantele trupelor guvernamentale in Bolivia, Mehmet Shehu, sub cele ale camaradului de-o viata, Enver Hodja, in propriul sau pat. Fostul ambasador vorbeste despre calatoria istovitoare facuta de ilustrul revolutionar, dintr-un colt al lumii intr-altul, si despre faptul ca, pentru a nu fi recunoscut, Che a fost nevoit sa se travesteasca si sa foloseasca mai multe identitati. In Albania a avut o intalnire cu omul forte al regimului, Mehmet Shehu, cu care a discutat despre revolutia mondiala si lupta comuna impotriva imperialismului. Dupa discutii, el a fost gazduit intr-o vila oficiala la Durrës, unde si-a petrecut noaptea. A doua zi a plecat spre Cuba, fara a i se face, la plecare, onorurile obisnuite pentru oaspetii de seama ai regimului. Conform fostului diplomat, ramane si azi o enigma faptul ca Guevara nu a fost primit de seful statului, Enver Hodja, si asta in ciuda faptului ca dictatorul albanez a folosit frecvent exemplul celebrului revolutionar sud-american.
Textul de mai jos este preluat din presa albaneza.

“Despre Ernesto Guevara nu stiam multe lucruri, a marturisit fostul ambasador albanez. Citisem cate ceva in presa straina, care continea totusi informatii contradictorii. Media occidentala il prezenta ca pe un terorist pe jumatate nebun, in vreme ce presa tarilor din Est vorbea despre el complet diferit: il descria ca pe un maestru al razboiului de guerila, un declansator al miscarilor revolutionare, un rebel in vesnica miscare!
Primisem sarcina sa-l primesc la Tirana, ceea ce am si facut. Vizita lui era secreta, si asta la cererea lui expresa. Din cate citisem eu in vremea aceea, intelesesem ca Che Guevara e intr-adevar un revolutionar, de fapt un revolutionar de tip special. Un revolutionar de tipul lui Fidel Castro… Intalnindu l, in momentul in care a ajuns, am vazut ca este foarte tacut. Poate ca era obosit, poate se simtea singur intr-o tara complet necunoscuta pentru el. ‘Aici, in Albania, sunteti ca la dvs. acasa’, i-am spus cand l-am vazut stand asa de stingher. Era la inceputul anilor ‘60. El nu depasise treizeci de ani, avea barba si niste ochi stralucitori. Incerca sa observe cat mai mult din ceea ce-l inconjura. Aveam o sarcina foarte precisa: sa-l insotesc la intalnirea cu premierul albanez Mehmet Shehu. Din cate puteam sa-mi dau eu seama pe vremea aceea, dar si din ceea ce s-a intamplat mai tarziu, vizita era foarte secreta. Era o vizita de curtoazie, care nu putea fi refuzata de partea albaneza. O vizita, cum o consider eu acum, pentru a-i impartasi prietenului cubanez din experienta albaneza, poate pentru a-i corecta ideile asupra modului cum se maturizeaza conditiile pentru izbucnirea naturala a revolutiilor populare.
Am coborat din masina in fata cladirii Guvernului. Totul fusese regizat in asa fel incat musafirul sa-i fie prezentat primului ministru albanez drept un prieten strain al poporului nostru. Si presa, cum s-a vazut mai apoi, avea sa treaca sub tacere acest eveniment politic. Ba chiar nu avea sa fie niciun comentariu oficial. In expozeul sau, Che Guevara a facut o prezentare scurta a ceea ce dusese la prabusirea dictaturii lui Batista (Fulgencio Batista Zaldívar) si la victoria revolutiei. Apoi si-a prezentat cateva opinii legate de izbucnirea revolutiei si atragerea poporului in focul luptei pentru libertate si dreptate sociala. Dupa cum am vazut, Che acorda o mare importanta rolului personalitatilor in revolutie, vazand in acestea factorul principal al marilor rasturnari revolutionare, iar ca exemplu concret dadea Cuba. Nu era greu de constatat ca intre cei doi existau unele diferente consistente de opinie in legatura cu caile si modalitatile ridicarii populatiei la lupta pentru libertate si dreptate sociala. Oricum, fiecare si-a expus ideile, fara a-si contrazice interlocutorul, ceea ce a facut ca dialogul sa se desfasoare calm. La sfarsit, premierul albanez a pregatit un cadou-surpriza. Che Guevara a luat arma primita in dar, a cazut in genunchi, a sarutat-o si apoi s-a ridicat incet. Totul s-a desfasurat cu o solemnitate deosebita. Desi au trecut fix 40 de ani de atunci, ma intreb mereu: cum poate un om sa ia asupra sa sarcini atat de grele, aproape imposibil de dus in conditiile lumii de azi! Oricum, ceea ce, pentru un om obisnuit, pare a fi o aventura, pentru un idealist pare pur si simplu o misiune care trebuie indeplinita”, a mai marturisit Gjinikasi.
Fiica diplomatului a fost botezata de Che Guevara. Era abia nascuta cand acesta, ministru al Sanatatii in acea perioada, in timpul unei vizite la resedinta ambasadorului albanez la Havana, a aflat ca sotia ambasadorului nascuse o fata. “Ce nume i ati pus?”, a intrebat el. Mihallaqi i-a raspuns ca inca nu-i pusese un nume. Che Guevara a profitat si le-a propus celor din familie sa-i acorde onoarea de a-i da el un nume fetitei. Asa se face ca fata a primit numele Susana, un nume tipic cubanez. “Tin minte ca pana am implinit cinci ani, Che Guevara venea des la noi acasa. La ziua mea de nastere imi aducea daruri frumoase. Cadoul cel mai frumos pe care mi l-a adus a fost o papusa de portelan foarte scumpa”, a povestit Susana. Odata cu trecerea anilor, ea a inteles ca musafirul acela deosebit nu mai venea la ei acasa pentru ca fusese ucis, totusi pastrase in suflet imaginea lui si-l considera si acum un mit, un idol.
Fostul ambasador mai spune ca, in afara de vizita celebrului revolutionar la Tirana, fusesera destui oficiali albanezi care il intalnisera pe Guevara, acesta fiind ministrul Sanatatii in guvernul de la Havana. “O delegatie guvernamentala albaneza a ajuns in Cuba in anul 1964 si era condusa de Bilbil Klosi. In timpul convorbirilor, Che si-a aratat aprecierea pentru poporul albanez, subliniind ca este un popor mic, dar cu o istorie mare, si a subliniat ca din acest motiv se considera un bun prieten al albanezilor si viziteaza regulat ambasada Albaniei din Cuba”, a mai spus Gjinikasi. Si mai departe: “In vreme ce discutam, intr-o seara, la ambasada, in cadrul usii a aparut o femeie corpolenta, eleganta si cu un aspect nobil. Avea parul usor incaruntit si pieptanat dupa moda de la Buenos Aires, ceea ce nu-i putea ascunde frumusetea de odinioara, a povestit fostul amba­sador. Vazand-o, Che Guevara s-a mirat si a facut un gest brusc cu mainile: ‘Tu, aici?! Cum ne-ai gasit’?! Apoi s-a ridicat si a imbratisat-o cu drag. ‘Tocmai am coborat din avion. Cei apropiati se gasesc mereu. Vin din Argentina’… Era mama lui Che Guevara, Celia. Dupa acest moment, atmosfera a devenit mai intima, mai calda. Desigur ca si coniacul ‘Skënderbeu’ a avut rolul lui. ‘Coniacul acesta e destul de bun… dar ambalajul… cam urat! Un asemenea ambalaj compromite intr-o masura calitatea bauturii’, a spus Che”.

Nota. Vizita lui Che Guevara la Tirana a avut loc intr-o perioada in care Albania, dupa ruperea rela­tiilor cu statele membre ale “lagarului socialist” si in primul rând cu Moscova (la inceputul anilor ’60), isi cauta noi aliati strategici. Parasind (la modul virtual) Europa, conducerea statului albanez s-a orientat spre China, Coreea comunista si Cuba, tari conduse de regimuri la fel de staliniste ca si cel de la Tirana.

 
  Alte titluri din categoria "Istorie" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 16
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Ethnos

  Spiritualitate

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising