Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Un roman medieval despre iubirile lui Skanderbeg
Marius Dobrescu
 
Caleidoscop, NR. 15 - Iunie 2018
 Skanderbeg sau Skënderbeu, cum il numesc conationalii sai, este, fara indoiala, cea mai glorioasa figura istorica a poporului albanez. El a intrat in istoriografia europeana drept eroul care a stavilit vreme de cateva decenii inaintarea otomana in Balcani. A fost contemporan cu Vlad Tepes si Stefan cel Mare, domni ai tarilor romane, si egalul acestora in maretia faptelor de arme. Biografii sai din toate vremurile il descriu nu numai ca pe un mare razboinic, ci si ca pe un un barbat frumos, cu un fizic care trezea patimile domnitelor si frumoaselor din harem. Conform unor cercetari de ultima ora, eroul avea o statura impresionanta, mult peste media contemporanilor sai. Legenda spune ca el este cel care a instituit obiceiul ca recrutilor sa le fie testata forta fizica prin intrecerea sportiva ramasa pana astazi sub denumirea de “skanderbeg”. Precum se stie, viitorul principe si cei trei frati ai sai au fost luati de mici ostatici si tinuti in captivitate la Istanbul pentru ca nu cumva tatalui lor, Gjon Kastrioti, sa-i treaca prin cap sa se opuna puterii suzerane. Se pare ca, in afara de Skanderbeg, toti ceilalti nu ar fi supravietuit captivitatii.
Crescand si devenind un luptator iscusit, era imposibil ca vitejia si inteligenta lui sa nu fi trezit pasiunile frumoaselor vremii. Mai ales in anii tineretii, petrecuti la curtea sultanului, in capitala imperiului. Pornind de la toate acestea, cateva intrebari sunt inevitabile: oare, in tot acest timp, viitorul erou o fi avut vreo iubire secreta? S-o fi indragostit el de vreuna dintre femeile seraiului imparatesc sau i-o fi facut avansuri vreuna dintre ele? Raspunsul la aceasta intrebare ni-l poate oferi unul dintre romanele medievale care descriu viata si faptele sale, respectiv volumul “Scanderbeg, ou les Aventures du prince d’Albanie” (1732?). Despre autorul cartii nu se stiu prea multe. Nu aflam de nicaieri daca e barbat sau femeie, nici cand a trait. Ceea ce a ajuns pana la noi este numele sau: Chevilly. In volumul citat, Skanderbeg este descris ca un tanar frumos, inalt, cu trasaturi pronuntate si o prezenta impunatoare. Despre pasiunile sale aflam ca iubea vanatoarea, cursele de cai si exercitiile militare, dispretuind viata mondena si distractiile usoare. Autorul declara ca in descrierea printului a folosit datele istorice transmise de Anne de La Roche Guilhem (1644-1707), care a publicat in 1688, in Olanda, primul roman dedicat viitorului erou, cu titlul “Le grand Scandarbeg”. In cartea sa, Anne de La Roche Guilhem a dedicat un numar mare de pagini vietii din intimitatea seraiului imparatesc si, mai ales, corespondentei secrete dintre Skanderbeg si sultana Alzelide. Iata mesajul pe care printesa Melisa i-l transmite printului albanez, redat de Chevilly: “Nu pot sta fara sa-ti spun, viteazule Skanderbeg, sa te pazesti de farmecele sultanei Alzelide. Nu exista nimic in Serai care sa se poata compara cu ea in ceea ce priveste frumusetea, desi Sultanul nu a dat inca niciun semn ca ar avea oarece sentimente fata de ea. Privirile ei atintite asupra ta in timpul intalnirilor, ingrijorarea pe care o arata cand esti amenintat de primejdii m-au convins definitiv ca te iubeste. Aceeasi obligatie ma determina sa-ti dezvalui iubirea pe care ea insasi nu indrazneste sa ti-o declare. De aceea, priveste-o maine pe balcon, daca sanatatea iti permite. Ea se va afla tot la aceasta ora pe balcon impreuna cu mine. Te rog sa ma anunti prin acelasi eunuc asupra hotararii ce o vei lua”, ii scria Melisa, preferata sultanului, lui Skanderbeg. Aceasta scrisoare este dovada sentimentelor sultanei Alzelide fata de Skanderbeg.
Descrierile autorilor medievali ni-l prezinta la unison pe eroul albanez drept un barbat chipes si puternic, calitati pentru care era admirat si iubit de cele mai frumoase femei din seraiul sultanului. Sultana Alzelide era doar una dintre ele. Ea era o printesa bulgara, a carei identitate adevarata era ascunsa sub numele dat de mai-marii seraiului. Acest secret i-a fost dezvaluit doar lui Skanderbeg, provenit el insusi dintr-o familie princiara. Asemenea iubirilor din romanele cavaleresti, dragostea care se naste intre cei doi este din ce in ce mai puternica “Nu este cazul, domnul meu, ii declara sultana, sa tin secrete sentimentele mele fata de tine. Virtutile tale justifica pe deplin dragostea mea. Te iubesc, printul meu. Asculta din gura mea aceasta afirmatie sincera. Si, te rog, nu-mi respinge acest sentiment pe care inima mea s-a grabit sa ti-l dezvaluie, daca este adevarat ca si domnia ta are pentru mine aceleasi simtaminte calde… Promite-mi ca-l vei parasi pe sultanul Murat”, scria cea mai frumoasa femeie de la curtea sultanului, printesa Alzelide.
Aceleasi sentimente pentru printul albanez le nutrise cu cativa ani inainte si preferata sultanului, frumoasa si inteleapta Melisa. Ea crescuse impreuna cu Skanderbeg la curtea padisahului si, desi nu avea decat 16 ani, se indragostise nebuneste de print. Dragostea lor a fost mistuitoare si Skanderbeg traise din plin acest simtamant. Iar frumoasa cadana ii raspunsese cu aceleasi sentimente fierbinti. Tot ea il invatase cum sa intre fara sa fie vazut in seraiul femeilor, unde cei doi se lasau adesea prada pasiunii lor. Numai ca Melisa era si foarte ambitioasa, iar asta a facut-o sa-l paraseasca pe Skanderbeg si sa devina sotia preferata a sultanului. Totusi, ea nu si-a uitat niciodata dragostea pentru printul albanez, pe care-l iubise nebuneste. In afara de aceasta poveste de dragoste, descrisa cu caldura de autor, cartea despre iubirile lui Skanderbeg este considerata si un roman istoric, pentru ca nu de putine ori Chevilly pomeneste de fapte reale, se refera la locuri sau evenimente care s-au intamplat cu adevarat. Actiunea cartii se petrece intr-un timp limitat, respectiv in anii petrecuti de Skanderbeg la curtea sultanului Murat. Parasind capitala imperiului si ajungand in teritoriile albaneze, printul isi leapada masca de supus otoman si isi ridica la lupta poporul, devenind unul dintre marii aparatori ai crestinatatii.

 
  Alte titluri din categoria "Caleidoscop" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 15
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising