Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Mass-media trage un semnal de alarma. UE pierde Balcanii, posibil cu consecinte fatale
Maria Oprea
 
Actualitate, NR. 16 - Iulie 2018
 Din cauza propriilor probleme interne, Uniu­nea Europeana nu ia in calcul „evolutiile periculoase din sud-estul continentului, care ar putea avea consecinte fatale”. Acesta este, po­trivit cotidianului Die Presse din Viena, avertis­men­tul adresat Uniunii Europene de catre jurna­listi, privind „pierderea Balcanilor de Vest”, un semnal unanim, intalnit in numeroase publicatii. Atentionarea vine din partea mass-media care-si trimite reporterii pe teren si publica ulterior rapoarte despre situatia din teritoriu. Printre acestea se afla revista vieneza Europäische Rundschau, „atintita cu ochii pe Balcani”, si care, intr-una din editiile sale, citeaza afirmatiile lui Vedran Jihic, expert al ziarului pe regiunea de sud-est, ca Balcanii reprezinta o „bomba pornita, care ticaie”. „Mai marii zilei se straduiesc sa isi consolideze puterea, iar nationalismul este din nou, in multe locuri, o tehnica de guvernare”, a spus Jihic. De asemenea, saptamanalul Der Spiegel din Germania a facut referire la statele din Balcanii de Vest ca „orfani ai continentului” si a avertizat ca exista o „distantare palpabila fata de proiectul european”. „Faptul ca UE, ca simbol al securitatii si bunastarii, isi pierde influenta este sesizabil si periculos. Pacea este in primejdie din cauza aspiratiilor albaneze de a crea un stat comun si din dorinta de a detine o putere mai mare in fata nationalistilor sarbi”, a spus revista germana. Un alt ziar, New Eastern Europe, care apare la Cracovia, in Polonia, a dedicat in una din editiile sale cel putin 12 articole „caruselului balcanic”, printre autori aflandu-se scriitorul din Sarajevo Miljenko Jergovic, care se intreaba: „Bal­canii?”. Publicatia acorda atentie regiunii ca loc de recrutare a islamistilor militari, reamintind ca un sfert dintre luptatorii straini ai Statului Islamic, care se indreapta spre Europa, „vin din Albania, Bosnia-Hertegovina, Kosovo si FYR Macedonia”. Si din moment ce Statul Islamic este „sub presiune” in Irak si Siria, „intoarcerea luptatorilor ar putea actiona ca o bricheta in fata unui butoi de pulbere”, butoi alcatuit dintr-un „amestec religios si etnic exploziv”, mai spune articolul.
Cu toate acestea, cancelarul Angela Merkel avertizeaza ca subiectul Kosovo, consolidarea statului de drept si relatiile cu albanezii kosovari reprezinta un criteriu important al aderarii Serbiei la Uniunea Europeana. Merkel a transmis acest mesaj cu ocazia scrisorii de felicitare adresata premierului sarb, Ana Brnabić, investita recent, o femeie care si a declarat deschis homosexualitatea. Cancelarul german a spus ca guvernul Serbiei se confrunta cu provocari importante si ca trebuie sa continue dialogul pentru normalizarea relatiilor cu Kosovo.
Asadar, mass-media europeana nu doar informeaza, ci si analizeaza si avertizeaza Bruxelles-ul ca, in Balcani, butoiul cu pulbere este in stare latenta.

 
  Alte titluri din categoria "Actualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 16
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Ethnos

  Spiritualitate

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising