Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Continua procesul de legalizare a constructiilor ilegale
Maria Oprea
 
Actualitate, NR. 16 - Iulie 2018
 In prima parte a acestui an, in Albania s-a inregistrat o crestere a numarului de constructii ilegale care au fost supuse procesului de legalizare.

Astfel, Agentia de Legalizare, Urbanizare si Integrare a Zonelor Informale a declarat ca exista aproximativ 10 mii de gospodarii care au reusit sa obtina titlurile de proprietate in primele luni ale lui 2017, iar, pana la sfarsitul anului, Agentia a promis ca va emite alte 40.000 de astfel de permise. Intre timp, cifrele enuntate pana acum indica faptul ca, la sfarsitul anului trecut, din cele 450 de mii de constructii, doar 100 de mii erau autorizate. “Mai tarziu, vom continua legalizarea cladirilor din interiorul oraselor, ceea ce reprezinta o problema foarte complexa”, a declarat Artan Lame, directorul Agentiei.
Numarul mare de cladiri construite ilegal in Albania se datoreaza, in mare masura, locuitorilor din zonele rurale sau indepartate, in special din nordul Albaniei, care au venit in orase, in cautarea prosperitatii, si care si-au construit case fara autorizatie, creand asezari ad-hoc, ”informale”. Acestea au fost tolerate de putere, deoarece noii veniti au fost vazuti ca potentiali sustinatori politici, in timp ce structurile fragile ale statului si tranzitia haotica au agravat situatia. Lame a spus ca procesul de legalizare ar fi trebuit sa fie o problema birocratica, dar administratiile locale si centrale au vazut in el o oportunitate electorala si l au politizat inutil. “Ne-am straduit sa restauram increderea cetatenilor, deoarece, in trecut, s-a vorbit mult despre nevoile lor sociale, dar s-au intreprins prea putine lucruri in acest sens.” Inca din 2004, cand s a adoptat prima data, legea a fost scoasa la inaintare doar ca promisiune electorala, oamenilor spunandu-li-se ca vor fi ajutati sa obtina documente, fara sa se puna in practica aceste angajamente. Mai mult, cateva persoane au primit certificatele de proprietate in cadrul unor ceremonii de profil, pentru a arata lumii ca exista interes. Insa, de-atunci, din 2004, doar 60.000 de gospodarii au fost inregistrate in baza legii.
Expert in probleme urbane si lector la Universita­tea Polis, Besnik Aliaj a declarat ca, daca politicienii ar avea vointa, procesul ar trebui sa fie deja incheiat. „De fapt, programul a fost folosit politic si intarziat inutil. Puteti distinge acest lucru foarte usor in momentul in care prim-ministrii tarii merg si distribuie certificatele de legalizare personal oamenilor”. Aliaj a mai spus ca procesul ar trebui sa cuprinda mai mult decat livrarea unui certificat proprietarului, ar trebui, de asemenea, sa implice furnizarea de servicii pentru asezarile marginale care sa le permita sa devina cartiere urbane durabile. „Cand creati scoli, centre sociale si servicii, intr-adevar ii includeti pe acesti oameni intr-un sistem formal, in caz contrar, autorizarea casei este inutila”, a adaugat el. Procesul de legalizare a inceput cu 12 ani in urma, dar inca mai exista aproximativ 350.000 de cladiri construite ilegal, in special case ale caror proprietari asteapta sa obtina documentele de la stat.

 
  Alte titluri din categoria "Actualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 16
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Ethnos

  Spiritualitate

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising