Home : Arhiva revistei Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE PRIETENUL ALBANEZULUI GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Vedetele albaneze iau topurile muzicale cu asalt
Luiza Qeretti
 
Caleidoscop, NR. 13 - Aprilie 2018
 Le-am ascultat de zeci de ori hiturile si cu siguranta ca unii dintre noi s-au gandit ca vin din Marea Britanie sau de pe taram american, insa adevarul este cu totul altul. Numele lor, uneori greu de pronuntat, arata altceva. Pare ceva surprinzator, dar piese precum „Hot Right Now”, „Be The One” si „Bon Bon” sunt interpretate de artiste celebre cu origini… albaneze. Pare ciudat, mai ales daca ne amintim ca muzica albaneza din anii ‘70-’80 suna cam la fel cu muzica sovietica din anii stalinismului. In randurile de mai jos vi le prezentam pe cele mai cunoscute cantarete internationale provenite din Albania sau din parinti albanezi.


Dua Lipa
Dua Lipa s-a nascut in Marea Britanie, insa parintii sai sunt de origine albaneza si s-au mutat din Prishtina la Londra la inceputul anilor ‘90. Dua Lipa s-a indragostit de muzica inca de la 14 ani, iar la inceput facea coveruri pe YouTube dupa piesele Christinei Aguilera. Artista a gustat din succes odata cu hitul „Be The One”, iar in acest an pregateste si va lansa albumul de debut care ii va purta numele.


Era Istrefi
Era (Éra) Istrefi, cea care a fost asemanata cu Rihanna si SIA, s-a nascut in Kosovo si provine dintr-o familie de artisti, mama ei fiind cantareata albaneza Suzana Tahirsylaj. Desi a debutat in 2013 cu piesa „Mani për money”, Era a cunoscut succesul international abia in 2016, cu hitul „Bon Bon”, iar in scurt timp a devenit si un fashion icon, datorita costumatiei sale din videoclip.

Bebe Rexha
Bebe Rexha (Régea) s-a nascut la New York, dar parintii sai sunt albanezi si au ajuns in Statele Unite in anii ‘80. Numele sau real este Bleta, iar in albaneza inseamna „albina”/„honey bee”, fapt pentru care artista a si preferat prescurtarea „Bebe”.
Artista s-a remarcat initial datorita pieselor pe care le-a compus pentru alti cantareti, cum ar fi „The Monster”, pentru Eminem, si „Like A Champion”, pentru Selena Gomez. Colaborarea pentru „Hey, Mama” cu David Guetta i-a adus in cele din urma succesul, iar in 2016 Bebe a lansat piesa „In The Name Of Love”, alaturi de Martin Garrix.
Anul 2017 a inceput bine pentru Bebe Rexha, care si-a lansat albumul de debut si single-ul „I Got You”.

Rita Ora
Rita Ora, o artista mai cunoscuta decat primele trei, provine tot dintr-o familie de albanezi din Kosovo, dar s-a mutat la Londra, impreuna cu familia, in 1991. Ceea ce o leaga de originea parintilor este numele sau, „Ora”, care in albaneza inseamna „zana”.
Cantareata a dorit sa-si incerce norocul la Eurovision in 2008, dar nu a trecut de etapa nationala, iar un an mai tarziu a aparut in videoclipul lui Jay-Z pentru „Young Forever”. Dupa mai multe incercari muzicale, Rita a fost remarcata de DJ Fresh, care a cooptat-o pentru piesa „Hot Right Now”, in 2011. Acela a fost hitul care i-a adus succesul peste noapte si care i-a oferit si increderea de a lansa un album de debut. In prezent, Rita Ora este imaginea unui brand italian de lenjerie intima - Tezenis, iar cea mai recenta colaborare muzicala a sa este cea din 2015, cu americanul Chris Brown.

 
  Alte titluri din categoria "Caleidoscop" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 13
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Ethnos

  Spiritualitate

  Caleidoscop

Arhiva revistei Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising