Home : Arhiva revistei Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE PRIETENUL ALBANEZULUI GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Din tainele bucatariei albaneze. Cateva meniuri de vacanta
Luiza Qeretti
 
Caleidoscop, NR. 3 - Iunie 2017
 



Bucataria albaneza are un specific bine definit, adaptat conditiilor locale. Vom gasi aici numeroase mancaruri pe baza de peste si fructe de mare. Ca la orice popor la care zootehnia ocupa un loc important, o mare parte din gastronomia albaneza utilizeaza carnea de miel, de oaie, de capra si de vitel (mai putin pe cea de porc). Legumele si fructele sunt, de asemenea, la mare pret, ca si ingredientele exotice, tropicale. Branzeturile si celelalte sorturi de lactate ocupa, la randul lor, un loc de frunte pe masa albanezului. Dulciurile, cu unt, miere, nuca, fructe, creme si foietaj sunt la mare cinste. Exista, in Tara Vulturilor, la fel ca si la romani, bucate de toate zilele (pe baza de fasole alba, de praz, de cartofi, de ceapa si de multe, multe alte legume), dar si feluri simandicoase, preparate pentru mesele festive, petreceri s.a.m.d. In numarul acesta vom prezenta cateva retete simple, pe baza de legume de vara, la care albanezii adauga un paharel de raki rrushi (rachiu de struguri) sau o bere rece.
Fasole pastai in ulei preparata haiduceste

Ingrediente: 0,5 kg fasole verde proaspata, 4-5 cepe taiate subtire, 2-3 catei de usturoi tocati, 4-5 rosii taiate rondele, 150 gr bacon, 150 gr carnati taranesti taiati felii, jumatate de cana ulei de masline, patrunjel tocat marunt, sare, piper, zahar

Se curata fasolea, se spala bine si se taie de-a lungul in jumatati. Se prajesc ceapa si usturoi cu o ceasca de ulei, se adauga rosiile, patrunjelul, sarea, piperul si putin zahar. Amestecul se lasa sa se caleasca putin, apoi se adauga fasolea si se amesteca bine. Se prajesc separat baconul si carnatii. Se adauga impreuna cu uleiul in care s-au prajit peste fasole. Se completeaza cu apa si se lasa la fiert intre 45 si 60 minute, cat sa scada sosul. Se serveste calda.


Iahnie din foi de varza
Ingrediente: 1,5 kg foi de varza, 3-4 rosii curatate de coaja si taiate cubulete, 2 cepe taiate marunt, 1,5 ceasca ulei de masline, sare, piper

Se curata varza de nervurile tari, se spala bine si se taie in bucati mici. Facultativ, acestea se pot praji in ulei. Se pune ceapa taiata marunt intr-un vas cu ulei si se caleste. Se adauga rosiile si varza. Se completeaza cu apa, sare si piper si se lasa sa fiarba impreuna la foc potrivit.

Spanac cu branza si paine

Ingrediente: 1 kg spanac, 7 felii subtiri de paine alba veche, 2 linguri unt topit, 1 ceapa mijlocie tocata marunt, 1 cana si jumatate de lapte, 1 cana branza rasa, 1 lingura suc de lamaie, 1 lingurita sare, 3 oua, piper
Se fierbe si se scurge spanacul. Feliile de paine se curata de coaja si se ung cu unt. Intr-o oala de lut unsa cu unt se pun 4 felii de paine. Spanacul se amesteca bine cu ceapa, branza, suc de lamaie, sare si piper. Ouale se bat usor si se toarna peste lapte. Din acest amestec se ia o cescuta si se pune peste feliile de paine din oala, dupa care se adauga amestecul de spanac. Feliile de paine ramase se taie fiecare in trei si se asaza in forma de raze deasupra spanacului. Peste toate acestea se pune amestecul de lapte si oua ramas si se lasa de-o parte 30 de minute. Apoi se da la cuptor 50-60 de minute.

Rosii cu oua

Ingrediente: 1 kg rosii coapte, jumatate cana ulei de masline, 12 oua, 300 gr branza tare, putin zahar, sare, piper

Se pune uleiul in tigaie, rosiile curatate si taiate marunt, sarea, piperul si zaharul si se fierb impreuna 15 minute. Se bat ouale ca la omleta si se adauga peste compozitia din tigaie. Se pune branza taiata in cubulete si, amestecand mereu, se lasa pe foc pana se rumeneste compozitia.

Varza ca la tara

Ingrediente: 1,5 kg varza, 2-3 cepe taiate subtire, 2-3 rosii taiate cubulete, 1 lingura de marar tocata marunt, 2 catei de usturoi, sare, piper, cuisoare, jumatate de cana ulei de masline

Se calesc ceapa si usturoiul in ulei la foc potrivit, timp de 5 minute. Se adauga varza, spalata si taiata mare, se amesteca 5 minute, dupa care se pun rosiile, mararul, sare, piper, cuisoare si se completeaza cu apa. Se lasa sa fiarba 45 de minute. Mancarea se serveste calda.

Iahnie de fasole rosie

Ingrediente: 0,5 kg fasole rosie, 2 cepe taiate subtire, 2 rosii coapte, taiate cubulete, 2 catei de usturoi, 1 foaie dafin, sare, piper, 2 cesti ulei de masline

Cu o zi inainte de preparare, se pune fasolea in apa ca sa se inmoaie. A doua zi se clateste bine si se pune intr-un vas cu apa la fiert pana da in clocot. Se adauga rosiile, ceapa, usturoiul, frunza de dafin, sarea, piperul, uleiul si se lasa sa fiarba la foc mic circa 2 ore.
Salata albaneza
Ingrediente: 5 ardei grasi mari, 6 rosii frumoase, 2 legaturi de marar, 2 legaturi de patrunjel, 4 cartofi fierti, 4 lingurite cu stafide, 6 linguri cu iaurt, 4 linguri cu ulei, 3-4 cepe, sare, piper

Se pun intr-un castron sau intr-o cratita si se freaca cu sare ardeii taiati rondele si ceapa taiata feliute. Se acopera si se lasa 15 minute. Separat se pun intr-un castron cartofii fierti, taiati cubulete, ceapa si ardeii storsi bine, mararul si patrunjelul taiate mare. Intr-o farfurie adanca se pregateste un sos din ulei, o lingurita de sare, putin piper si iaurtul, batand cu furculita sau amestecand cu o lingura de lemn.
Se toarna sosul peste salata din castron, se amesteca cu restul si se da la rece.

Ardei umpluti cu urda

Ingrediente: 4 ardei grasi rosii, 40 gr seminte de brad, 1 cescuta supa de legume, 300 gr branza telemea, 1 ou, piper, 3 frunze de dafin, 4 linguri ulei de masline, 3-4 linguri lapte

Se pun ardeii pe gratarul incins si se coc pentru a putea fi cojiti cu usurinta. Se scot din cuptor si se invelesc cu un servetel umezit cu apa rece. Dupa 15 minute se cojesc. Intr-o tigaie fara grasime se coc semintele de brad, dupa care se lasa sa se raceasca. Peste ele se adauga branza faramitata cu furculita, laptele, oul si piperul. Cu acest amestec se umplu ardeii taiati pe mijloc. Apoi, ardeii se pun intr-o tava impreuna cu supa de legume si foile de dafin. Se adauga uleiul de masline si totul se da la cuptor, la foc potrivit, timp de 35 de minute. Se pot servi cu orez fiert.

Rulouri de sunca cu spanac

Ingrediente: 12 felii sunca, taiate mai gros, 600 gr spanac, 250 gr iaurt, 1 lingura parmezan, 25 gr unt

Se spala spanacul si se pune la fiert cu sare in putina apa. Dupa ce da in clocot, se scurge, se taie si se caleste intr-o tigaie cu unt. Se pune apoi intr-un vas, unde se adauga iaurtul si parmezanul, amestecandu-se bine cu o lingura de lemn. Se pune cate putin din compozitie pe fiecare felie de sunca, se ruleaza si se aseaza pe platoul pe care vor fi servite.

Praz cu sunca si branza

Ingrediente: 1 kg praz (4 bucati mari), 250 ml lapte, 1 pachet piure de cartofi (pentru 750 ml lichid), 300 gr branza (8 felii), 8 felii sunca (80 gr), grasime pentru tava, patrunjel, nucsoara, sare, piper

Se curata prazul si se taie pe lungime. Se pune intr-un vas cu apa si sare unde se lasa 12-15 minute. Se fierbe 0,5 l de apa cu 1 lingurita de sare, se adauga piureul de cartofi si se amesteca pana ce piureul este gata. Peste piure se pune nucsoara, se amesteca si se da jos de pe foc. Se scoate prazul din apa, se scurge si se lasa de-o parte. Apoi, fiecare jumatate de praz se inveleste cu o felie de branza si cu una de sunca. Piureul de cartofi se pune intr-o tava cu grasime, peste piure se dauga prazul. Se coace la cuptor, la 200 grade C, circa 15-20 de minute. Dupa ce se scoate din cuptor, se presara cu patrunjel si cu piper. Se poate adauga si sos de rosii.

 
  Alte titluri din categoria "Caleidoscop"


Vedetele albaneze iau topurile muzicale cu asalt

James Belushi se destainuie dupa prima calatorie in patria stramosilor sai



 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 3
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Ethnos

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2017
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising