Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Kreutztanne si-a inceput periplul prin Romania
Marius Dobrescu
 
Actualitate, NR. 15 - Iunie 2018
 Anuntam in numarul trecut al revistei noastre lansarea, la Targul de carte Bookfest, a unui volum special: „Kreutztanne” (Rascrucea), cartea de debut a unui artist al penelului, albanezul Fate Velaj. Si chiar daca n-ai sti care este ocupatia de baza a artistului, stilul descriptiv, de reportaj al autorului l-ar da imediat de gol. Si asta pentru ca volumul relateaza, cu lux de amanunte, trairile cele mai intime ale personajului, gesturile cele mai mici, vorbele si tacerile lui. E bine? E rau? Nu stim. Pentru ca nimeni, niciodata nu a dat reteta ideala a romanului (caci autorul isi numeste textul roman). Editura „Corint” si-a luat libertatea de a traduce si pune in circulatie acest experiment literar, care arunca o lumina noua asupra literaturii albaneze din zilele noastre.
Organizatorul principal si finantatorul evenimen­tului gazduit de Bookfest a fost ALAR. La intalnirea cu vizitatorii targului si publicul curios sa vada la Bucuresti un scriitor albanez in carne si oase (si asta pentru ca toate celelalte participari albaneze trec, de obicei, neobservate) au luat parte ambasadorul Austriei la Bucuresti, dl. Gerhard Reiweger, un constant sprijinitor al culturii prin Fondul Cultural Austriac, cat si ambasadorul Albaniei, dl. Ilir Tepelena. Au participat, de asemenea, dnii Bogdan Alin Stoica, deputatul minoritatii albaneze in Parlamentul Romaniei, si Radu Savulescu, presedintele asociatiei Liga Albanezilor din Romania. Printre cei care au vorbit despre cartea lui Fate Velaj s-a numarat si scriitorul Bedros Horasangian, care a demonstrat prin prezenta sa onorabila ca armenii si albanezii au fost plasati de Creator la mii de kilometri unii de altii, dar sunt, in schimb, extrem de apropiati sufleteste.
In seara aceleiasi zile, Institutul Cultural Roman a gazduit o expozitie de portrete foto realizate de Fate Velaj. In impresionantul hol al institutului, artistul a vorbit audientei despre proiectele culturale la care lucreaza, cel mai apropiat inimii sale fiind amplasarea, in orasul Independentei albaneze, la Vlora, a busturilor celor doi creatori ai imnului de stat al tarii sale: poetul Asdreni si compozitorul Ciprian Porumbescu. La toate cele de mai sus trebuie adaugat ca Fate Velaj a fost insotit de o delegatie de oameni de cultura si din media albaneza. Vizita delegatiei albaneze la Bucuresti a mai cuprins, in ziua urmatoare, o intalnire cu subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, dl Maricel Dima, si doua intalniri in cadrul unor institutii de cultura: Muzeul National de Istorie a Romaniei si Teatrul National Bucuresti. In aceeasi zi, dl Fate Velaj si insotitorii sai au depus o coroana de flori la bustul fondatorului statului albanez independent, Ismail Qemali.
Trebuie sa mai amintim ca dl Fate Velaj este consilierul pe probleme de relatii culturale europene al premierului albanez Edi Rama si unul dintre marii prieteni ai tarii noastre.

Marius Dobrescu

 
  Alte titluri din categoria "Actualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 15
 

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising