Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Arhiva Securitatii albaneze va putea fi accesata de public
Mira Skenderi
 
Actualitate, NR. 14 - Mai 2018
 Directia Generala a Arhivelor Statului de la Tirana si Autoritatea pentru Informare asupra Documentelor Fostei Securitati (Sigurimi) au semnat, la inceputul lunii mai, un acord de colaborare privind trecerea fondului fostei Securitati a Statului in administrarea celei din urma. Semnarea acestui acord se face nu numai prin efectul legii nr. 45/2015 si a HCM nr. 98/2017, ci si ca rezultat al bunei colaborari dintre cele doua institutii in finalizarea procesului de clarificare a adevarului istoric.
Directorul general al Arhivelor Statului, Ardit Bido, a subliniat ca acesta este un acord extrem de important si ca, in conformitate cu legea, docu­mentele trebuie sa stea sub o singura autoritate: “Fondul va fi reunit in asa fel incat toate crimele, toate evenimentele care s-au petrecut in regimul trecut sa poata fi clarificate, iar adevarul sa fie scos la lumina. Directia Generala a Arhivelor a inceput sa colaboreze in acest scop cu Autoritatea si inainte de semnarea acestui acord, in deplina noastra convingere ca adevarul trebuie aratat fara a lasa loc pentru manipulari, santaje, amenintari sau alte fapte care apar atunci cand este tinut sub pres. Ne-am exprimat disponibilitatea si vom fi si de acum inainte disponibili pentru a lamuri si alte fapte care se afla in documentele de arhiva. Aceste documente se gasesc in sectiunea destinata arhivei partidului (comunist, n.red.) gestionata de Arhivele Statului, iar noi suntem gata sa sprijinim Autoritatea nu doar in conformitate cu obligatiile noastre legale, ci si cu tot ce tine de informatiile care se afla in administrarea noastra”, a spus el.
La randul ei, directorul Autoritatii pentru Informare asupra Documentelor Fostei Securitati, Gentiana Sula, a subliniat ca prin aceasta colaborare Autoritatea isi va indeplini mai bine misiunea pentru care a fost infiintata: “Acest acord deschide calea unui mod mai practic de a ne indeplini datoria zilnica. Prin el se infiinteaza un grup de lucru care va stabili modalitati de conlucare mai eficiente, inclusiv prin digitalizarea operatiunilor curente”, a declarat ea. Cele doua institutii semnatare ale acordului se angajeaza sa colaboreze mai cu seama pentru: aplicarea si urmarirea programului grupului de lucru, intocmirea inventarelor fondurilor arhivistice ale Arhivelor Statului si fondurilor fostei arhive a Partidului Comunist, precum si pentru identificarea de spatii necesare procesului de predare-primire a materialelor de arhiva.

Mira Skënderi

 
  Alte titluri din categoria "Actualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 14
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Ethnos

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising