Home : Arhiva revistei Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE PRIETENUL ALBANEZULUI GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Premiile FITRALIT pentru traducerile literare pentru anul 2015
Peter Sragher
 
Literatura, NR. 13 - Aprilie 2018
 In data de 16 decembrie 2016 a avut loc ceremonia decernarii premiilor Filalelor Bucuresti – Traduceri Literare a “Uniunii Scriitorilor din Bucuresti” (FITRALIT). Pentru prima oara, evenimentul a avut loc la „Teatrul Metropolis” in prezenta prim-vicepresedintelui USR, a domnului Varujan Vosganian, care a tinut un inspirat si emotional discurs despre creator si creatia literara, a vicepresedintelui USR, dl. Gabriel Chifu. Directorul „Muzeului National al Literaturii Romane” (MNLR), Ioan Cristescu, a exprimat, din partea Primariei municipiului Bucuresti, deschiderea ca MNLR sa sustina si in viitor activitatea USR – atat a creatorilor de literatura romaneasca, cat si a celor care talmacesc pentru publicul romanesc interesat creatii din literatura universala. La premiere au asistat numerosi colegi si colege de breasla, dar si intelectuali si ziaristi interesati de evenimentul cultural.
Trebuie spus ca am beneficiat de sprijin atat in organizarea evenimentului, cat si in finantarea a doua premii din partea Primarului general al municipiului Bucuresti, Gabriela Firea, careia ii multumim pentru sprijin.
Regretam ca edituri de anvergura, cat si edituri de calitate mai mici din Romania nu ne-au trimis carti pe care le considerau traduceri valoroase, odata ce juriul nu poate citi toata productia editoriala de traduceri literare, iar FITRALIT nu-si poate permite achizitionarea unui numar atat de mare de aparitii de la editurile din Bucuresti si din tara.
Am avut surpriza de a primi spre evaluare si carti de filozofie, care nu au putut sa fie supuse jurizarii, din nefericire, pentru ca nu intra in domeniul nostru de activitate, si anume traducerile literare. A fost vorba de carti elaborate cu multa acribie, dedicatie, cu note si comentarii ample, tiparite intr-o formula grafica inspirata. Acesta este si un apel catre edituri si traducatorii literari de a ne trimite carti care reflecta traducerea literara si nu alte domenii cum ar fi stiintele sociale. Se pare ca departamentul de promovare al editurilor nu este interesat si de prestigiul pe care un premiu il poate da unei aparitii editoriale, care este, in fapt, o recunoastere a excelentei alegeri a traducatorului literar.
Ne-am bucurat sa ne premiem colegii si colegele cu cele mai reprezentative traduceri de literatura – repetam, acele traduceri literare care au ajuns in mainile noastre, ale membrilor Juriului de Premiere al FITRALIT. Si de aceasta data misiunea nu a fost usoara, sa descoperi acea traducere facuta cu un talent aparte. Motiv pentru care cartile supuse jurizarii au fost citite de catre juriu, care a elaborat un referat asupra cartii propuse spre premiere, respectiv careia i s-a refuzat un premiu.
Juriul a acordat in decembrie 2016 un numar de patru premii, doua dintre acestea impreuna cu Primaria Generala:
- Premiul Cartea Anului s-a acordat domnului Marius Dobrescu, pentru traducerea de exceptie a romanului „Podul cu trei arce”, de Ismail Kadare, aparut la editura Humanitas, in anul 2015. Laudatio – Antoaneta Olteanu.
- Premiul Special i s-a acordat d-lui Skultéty Sándor, pentru traducerea excelenta din limba franceza a unei parti din volumul si editia critica de exceptie la: „Jurnalul unei fete greu de multumit”, de Jeni Acterian, editura Humanitas, 2015.
- Premiul Special s-a acordat d-nei Liliana Plesa Iacob, pentru traducerea literara excelenta a roma­nului „Colectionarul de sunete”, de Fernandor Trias de Bes, aparut la editura Baroque Books & Arts, 2015.
- Premiul Opera Omnia s-a acordat domnului Alexandru Calciu, pentru intreaga activitatea de traducator literar, dar si pentru exceptionala munca lexicografica.

Peter Sragher
Presedintele Filialei Bucuresti-Traduceri literare
Uniunea Scriitorilor din Romania

 
  Alte titluri din categoria "Literatura" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 13
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Ethnos

  Spiritualitate

  Caleidoscop

Arhiva revistei Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising