Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Cuvant catre cititori
Marius Dobrescu
 
Editorial, NR. 14 - Mai 2018
 Incepand cu luna aprilie, in activitatea editoriala a organizatiei noastre va interveni o schimbare esentiala: modificarea denumirii revistei si a editurii. Am decis acest lucru avand in vedere necesitatea revigorarii activitatii celor doua redactii, precum si dorinta ca albanezii si prietenii lor sa se regaseasca sub acelasi steag: acela al interesului comun, al bucuriei de a face parte din aceeasi comunitate. Un alt motiv care ne-a facut sa recurgem la aceste modificari este, pe langa cele de mai sus, nevoia de a fi mai aproape de traditiile acestei comunitati, de a le continua si a le duce mai departe. Prin urmare, revista „Prietenul albanezului / Miku i shqiptarit” se va numi „Drita / Lumina”, iar editura „Privirea” va capata numele „Editura Asdreni”.
Vom explica, pentru cei mai putin familiarizati cu istoricul etniei albaneze din Romania, semnificatia acestor schimbari. Asadar, de ce am ales aceste denumiri?
„Drita” a fost prima organizatie a albanezilor din Romania. Infiintata la sfarsitul anului 1884, in luna decembrie, la Bucuresti, societatea „Drita” a avut un program eminamente cultural. Si totusi, prin tiparirea de manuale si carti in limba albaneza, prin infiintarea de scoli in Albania si prin sprijinul acordat patriotilor albanezi care militau pentru independenta patriei, aceasta societate a facut un mare pas inainte in coagularea miscarii de rezistenta din diaspora. „Drita” a fost, de asemenea, si denumirea primului periodic al comunitatii albaneze din Romania (infiintat in 1887, la Braila).
Asdreni (Aleksandër Stavre Drenova) a fost un prolific poet albanez, considerat unul dintre clasicii acestei literaturi. Venit de tanar in Romania, a locuit la Bucuresti si Constanta si a ocupat functii importante in comunitate. El a fost cel care, intr-un moment de mare inspiratie, a compus versurile imnului albanez „Pe-al nostru steag e scris unire”, imn pe care Albania l-a pastrat mai bine de 100 de ani. Este interesant ca acest cantec patriotic a fost cantat la serbarile comunitatii albaneze din Bucuresti inca inainte de declararea independentei acestei tari. Asa incat, atunci cand, la Vlora, in ziua de 28 noiembrie 1912, s-a cautat un imn pentru noul stat, patriotii din Bucuresti, prezenti la marea adunare a independentei, au prezentat compozitia lui Porumbescu pe versurile poetului din Bucuresti. Asdreni a fost, asadar, unul dintre marii patrioti albanezi care au trait in Romania, iar atribuirea numelui sau editurii ALAR este o recunoastere a valorii si contributiei sale la cauza comuna. (Marius Dobrescu)

 
  Alte titluri din categoria "Editorial" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 14
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Ethnos

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising