Home : Arhiva revistei Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE PRIETENUL ALBANEZULUI GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Colaps, un film despre criza politica din 1997. Sechelele jocurilor piramidale sunt inca vii
Maria Oprea
 
Cultura, NR. 13 - Aprilie 2018
 Regizorul Leka Bungo a realizat un film artistic care vorbeste despre marea criza financiara si politica din Albania anului 1997, cand stabilitatea tarii a fost aruncata in aer de prabusirea jocurilor piramidale, in urma carora zeci de mii de oameni si au pierdut averile, casele si agoniseala de-o viata. Pelicula se numeste „Colaps” si reflecta acel an tulbure, cand Albania a fost zguduita din temelii, victimele s-au inarmat spargand depozitele de arme si munitii, producand anarhie si haos si punand in pericol legitimitatea statului. La un moment dat, Albania era o tara neguvernabila si a fost nevoie de interventii militare si politice din afara statului pentru a calma situatia. Insusi fostul ambasador al Romaniei, Gheorghe Micu, a fost trimis in Albania in calitate de reprezentant special al ministrului de Externe roman, pentru a sprijini redresarea tarii, grav tulburata de evenimentele de la inceputul anului 1997. Un cutremur politic plin de tensiune, razboi civil, demisii, victime, sinucideri, asa a fost acel an din istoria recenta a Albaniei, pe care regizorul Leka Bungo il readuce terapeutic si didactic in atentia tuturor. Nici el si nici alte milioane de albanezi nu pot uita acel colaps moral, spiritual si financiar care a avut loc in viata lor, aparut ca urmare a iresponsabilitatii statului si a ignorantei oamenilor. Cu o distributie excelenta, cu actori renumiti ca Robert Ndrenika, Bujar Asqeriu, Marjana Kondi, Viktor Zhusti s.a., filmul ofera publicului o reflectie asupra trecutului si a comediei lui tragice. “Marile adevaruri sunt adesea exprimate prin satira”, a spus Leka Bungo la premiera recenta a filmului, la Tirana. Sunt reproduse aici o constelatie de caractere pe fondul dramatic al unei societati infectate de nebunia de a castiga usor, fara a face nimic.
Cum stim, criza economica de-atunci, cauzata de prabusirea jocurilor piramidale a dus la o emigratie in masa a albanezilor, in principal in Italia, Grecia, Elvetia, Germania si America de Nord.
Sistemele de imbogatire rapida au luat amploare si in alte state din Europa, printre care si Romania, unde saracia, lipsa de cultura economica au facut ca jocurile piramidale sa aiba un succes nebun, dar si, proportional, victime pe masura. Daca in Bulgaria, colapsul a adus prejudicii de peste 22 milioane de dolari, in Albania guvernul a inghetat fondurile depuse in bancile de stat de catre initiatorii schemelor piramidale in valoare de peste 255 milioane de dolari. Ministrul de finante spunea ca jocurile au atras in Albania, in 1997, circa 1,2 miliarde de dolari, aproape cat jumatate din produsul intern brut. O criza, un colaps, o lectie.

 
  Alte titluri din categoria "Cultura" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 13
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Ethnos

  Spiritualitate

  Caleidoscop

Arhiva revistei Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising