Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Apolonia. Artefacte istorice recuperate si redate circuitului public
Marius Dobrescu
 
Cultura, NR. 15 - Iunie 2018
 Furtul si comercializarea ilicita a unor artefacte istorice reprezinta o afacere banoasa nu doar in Albania, ci peste tot in lume. Recuperarea lor si repunerea in circuitul public este sarcina nu numai a organelor de politie, ci si a administratiei culturale din fiecare tara. Desigur ca si Albania, ca depozitara a unor importante vestigii istorice ilire, grecesti si bizantine, a fost, mai ales dupa 1991, tinta unor actiuni de acest gen. Asa cum s-a intamplat, de exemplu, la Korcea, unde un jaf la Muzeul si Casa memoriala „Vangjush Mio” a produs pagube irecuperabile patrimoniului cultural al tarii.
Nu cu mult timp in urma, politia albaneza a reusit sa recupereze o seama de artefacte apartinand Parcului arheologic Apolonia, disparute in cursul lucrarilor de cercetare a sitului istoric in anii din urma. La ceremonia reintoarcerii acestora la proprietarul de drept, administratia Parcului, a fost prezent si ministrul Culturii din Albania, Mirela Kumbaro. Apreciind munca depusa de lucratorii Ministerului de Interne si structurilor Politiei statului pentru recuperarea obiectelor furate in decursul lucrarilor si prinderea autorilor jafului, Mirela Kumbaro a afirmat ca apararea patrimoniului cultural al tarii este deja o strategie nationala, iar protejarea lui este datoria tuturor. “Daca vom fi constienti de extraordinarele tezaure pe care le avem, in mod concret locuitorii din Fier (oras aflat in vecinatatea sitului istoric, n.red.) si noi toti, vom sti sa le si aparam. Pentru ca este imposibil ca fiecare piatra sau obiect de patrimoniu sa fie aparat de un gardian sau politist, daca nu vom fi cu totii vigilenti. Sensibilizarea tuturor factorilor, incepand cu comunitatea locala, scoala, autoritatile locale, guvernul, Ministerul Culturii si cel de Interne, a aratat ca atunci cand operam impreuna putem sa ne aparam valorile culturale. Lucram de trei ani impreuna cu structurile politiei pentru a intocmi o strategie nationala. Este o strategie apro­bata anul trecut de guvernul albanez pentru a lupta contra traficarii bunurilor de patrimoniu, care, in ultimii 25 de ani, a pro­dus pagube insemnate”, a spus Kumbaro.
Ministrul Culturii a amintit ca aceasta este una dintre operatiunile reusite ale statului, in cadrul careia au fost descoperite si confiscate un numar de 264 de obiecte istorice de valoare, apartinand unor perioade diferite, si care acum se afla in siguranta in custodia politiei. Ultima operatiune de acelasi fel s-a desfasurat in urma cu patru ani, cand au fost recuperate unele piese importante din colectiile de icoane vechi din tara. “Vreau sa multumesc din inima unor sefi din politie si din Ministerul Culturii, care au desfasurat o activitate minunata, iar azi ne dau satis­factia sa deschidem o miniexpozitie aici, la Apolonia. Oricine va indrazni sa se atinga de patrimoniul cultural care ne apartine tuturor va avea un singur destin: sanctiunea”, a mai spus ea. In continuare, ministrul Culturii a accentuat asupra faptului ca, prin investitiile care se fac acum la Apolonia, acest parc va deveni unul dintre cele mai cunoscute din Albania. “Este un moment important, caci vrem in acelasi timp sa se stie nu doar ca avem o mare bogatie, ci si ca o aparam si o restauram. In vreme ce vorbim, este in curs de deschidere un mare santier de restaurare aici, in Parcul Apolonia, unde, colaborand cu delegatia europeana, investim peste 700.000 de euro pentru a constitui acest parc, unul dintre cele mai importante din Albania”, a afirmat ea.
Acesta este un proiect aflat pe lista programelor combinate care urmeaza Procesul Liubliana – Finantarea si Reabilitarea Patrimoniului din Europa de sud-est, initiativa comuna a Consiliului Europei, care urmareste sa sprijine restaurarea mostenirii istorice din aceasta parte a Europei. Proiectul este vazut si ca un generator de capital social si economic, cu beneficii concrete pentru populatia locala si incurajarea turismului cultural.

Marius Dobrescu

 
  Alte titluri din categoria "Cultura" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 15
 

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising