Home : Arhiva revistei Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE PRIETENUL ALBANEZULUI GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
A fost odata ca niciodata scrisul de mana. 23 ianuarie - Handwriting Day
Maria Oprea
 
Cultura, NR. 13 - Aprilie 2018
 Asemeni multor valori pierdute ale trecutului nostru mai mult sau mai putin indepartat, scrisul de mana isi canta ultimul cantec de lebada in vremurile lumii computerizate si globalizate. Pene de gasca bine ascutite, cerneala, creion, stilou, pix sunt cuvinte care, usor-usor, vor intra in memoria colectiva sub forma povestilor care incep cu “A fost odata” si in dictionarele de arhaisme. Din cauza acestui fapt antropologic, devenit un fenomen evident, Asociatia producatorilor de instrumente de scris (Writing Instrument Manufacturers Association, SUA) a declarat ziua de 23 ianuarie Ziua Internationala a Scrisului de mana.


Sunt multe zile de sarbatoare in care celebram radioul, Imnul de stat, Limba romana, femeia, eroii, zonele umede, non-violenta in scoli etc., toate menite a fi un remember evocator al unor evenimente si simboluri importante ale lumii noastre. Daca la fiecare 15 ianuarie, festivismele oficiale nu fac decat sa ne indrepte emotiile si bucuria lecturii catre poetul national, readucandu-l in prezent, tot asa de-acum, la fiecare 23 ianuarie, ne vom aminti de scrisul de mana. Pentru ca el este pe cale de disparitie ca tigrul siberian sau balenele albastre.
Semnalul a fost tras de Finlanda, recunoscuta ca tara cu un sistem de invatamant foarte eficient, care, incepand din anul 2016, a renuntat la scrisul de mana in clasele primare, la caligrafie, pix si caiet, inlocuindu-le cu dactilografierea la tastatura. Acest fenomen s-a produs dupa ce, in 2013, s-au adus modificari la Common Core Standards Initiative (Initiativele comune privind standardele de baza) din SUA, care stipuleaza ca grafia nu mai este obligatorie in scoli. Romania nu s-a aliniat acestei tendinte, desi copiii, inca de la un an, primesc tablete si mai putin hartie si creion. De aceea, scrisul de mana a devenit un anacronism caruia i s-a dedicat o zi internationala de aducere aminte si celebrare pentru tot ce a insemnat el in istoria si evolutia lumii. Este un fapt real in fata caruia ne-am predat demult: copiii tasteaza mai repede decat pot scrie cu pixul, cu toate ca acesta din urma imbunatateste coordonarea dintre ochi si mana, dexteritatea degetelor si dezvoltarea creierului. Grafologia, de exemplu, nu va mai folosi la nimic, candva, pentru ca va fi istorie si termen perimat, precum letopiset, predanie (traditie), mironosita (purtatoare de mir), abac. Bine sau nu, inca nu constientizam ce inseamna aceasta pierdere. Stiu doar ca un disident de pe timpul lui Ceausescu, care scria manifeste si le distribuia in cutiile postale, a fost identificat de Securitate, dupa indelungate studii grafologice, si arestat.

Parte din patrimoniul cultural al omenirii

Americanii sunt cei care au decretat aceasta sarbatoare mondiala in memoria lui John Hancock, care si-a pus semnatura pe Declaratia de Independenta a Statelor Unite ale Americii si a carui zi de nastere este 23 ianuarie. Peste alte cateva zile, la 3 martie, este celebrata Ziua Internationala a Scriitorului, sarbatorita pentru prima data in 1986 si aniversata anual in intreaga lume. In viitor, scrisul de mana va face parte din patrimoniul cultural al omenirii, despre care se va vorbi in cartile de istorie alaturi de corul antic, cuneiforme si hieroglife, de scrib si papirusuri.
„Nu scrie mana, ci scrie mintea”, sustin specialistii in domeniu, subliniind faptul ca scrisul de mana stimuleaza memoria si celulele creierului, imbogateste vocabularul si sporeste creativitatea. Poate e subiectiva aceasta ipoteza, dar cele mai frumoase carti de poezie, cele mai frumoase piese de teatru si romane din istoria literaturii s-au scris inaintea aparitiei computerului si tastaturii. Suntem o societate uniformizata, iar tastele nu ne vor arata niciodata trasaturile subtile de personalitate pe care le dezaluie scrisul de mana. Singurele care ne vor diferentia grafic vor fi semnaturile si autografele pe documente oficiale si cartile tiparite. Un moft!

 
  Alte titluri din categoria "Cultura" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 13
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Ethnos

  Spiritualitate

  Caleidoscop

Arhiva revistei Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising