Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Tineri artisti albanezi pe scenele lumii
Mira Skenderi
 
Caleidoscop, NR. 15 - Iunie 2018
 Bleona Qereti s-a nascut pe 14 mai 1979, la Korcea. A absolvit Universitatea de Arte din Tirana si, inca din studentie, s-a dedicat carierei muzicale. Celebritatea a cucerit-o, insa, interpretand muzica populara albaneza, dar si muzica moderna din repertoriul international si mai ales american.
Inca din copilarie, Bleona a luat parte la activitatile pentru cei mici organizate in orasul ei natal, Korcea, dar si la Elbasan, unde s-a mutat mai apoi cu familia. Avea toate calitatile pentru a atrage atentia organizatorilor de spectacole, astfel incat, in anul 1991, a fost desemnata sa reprezinte Albania la Festivalul de muzica balcanica ce a avut loc la Preveza, in Grecia.
Dupa absolvirea studiilor universitare, intre anii 1991 si 1994, avea sa devina una dintre vedetele teatrului „Skampa” din Elbasan, unde va evolua nu doar ca interpreta, ci si ca prezentatoare a activitatilor artistice care se desfasurau in acest oras. Cariera sa artistica avea sa cunoasca doar peste doi ani si o dezvoltare europeana. Dupa evolutia ei exceptionala la Festivalul primaverii, in 1996, a fost invitata sa participle la un turneu in Elvetia, alaturi de cei mai cunoscuti cantareti albanezi. Tot in acelasi an, in luna august, ia parte la Festivalul mondial al cantecului folcloric din Franta, in cadrul caruia a evoluat ca prezentatoare si membra a grupului muzical „Arbana”, care reprezenta Albania la acest festival. A urmat un turneu de concerte in Germania, Belgia si Olanda, in toamna anului 1996. In luna decembrie are o evolutie memorabila la Festivalul muzical de la Tirana, demonstrandu-si din plin calitatile vocale si interpretative in fata publicului albanez. Primavara anului urmator o gaseste pregatind si realizand cateva clipuri muzicale de efect. Unul dintre acestea, intitulat dupa titlul melodiei “Vantul”, este prezentat la televiziunea franceza TV5 in cadrul unei emisiuni dedicate Albaniei. In ianuarie 1998 ii apare primul album intitulat “Placerea mea”. In perioada urmatoare, Bleona intreprinde un turneu umanitar in Elvetia, Germania, Belgia, Olanda, Austria s.a. Urmeaza o lunga perioada de succese pe scenele europene, de albume si casete muzicale, realizand un numar de peste 80 de concerte pe intregul continent.
Intre timp, apare noul album al Bleonei, intitulat “Nu-mi pasa”, care a cunoscut vanzari record in Albania. Clipul cu acest cantec, realizat in septembrie 2001 impreuna cu regizorul italian Nicola Doersole, va constitui un nou succes pentru interpreta albaneza. Urmeaza alte si alte turnee in toata Europa, dar si aparitia celui de-al cincilea album, pentru care a colaborat cu cei mai “in voce” compozitori si textieri albanezi.
Dupa un numar de concerte cu muzica populara in Kosova si Macedonia, Bleona Qereti va lua parte la spectacolul organizat cu ocazia MISS Albania in SUA, spectacol realizat la Lincoln Center din Manhattan. Sfarsitul anului 2004 o gaseste din nou in Europa, cu concerte in Grecia, Italia, Elvetia si Germania. Anul 2005 ii scoate in fata o noua provocare: cucerirea Americii! In luna martie, are loc o intalnire decisiva pentru cariera ei cu avocatul si managerul Michael Novak, care ii promite s-o ajute sa intre pe piata muzicala din SUA realizand un CD cu cele mai cunoscute hituri americane. Acest album avea sa-i deschida portile industriei muzicale de peste ocean. CD-ul va fi realizat intr-unul dintre cele mai cunoscute studiouri de inregistrari din Detroit, studioul „A recording”, locul in care au lucrat mari artisti americani contemporani precum Justin Timberlake, Eminem si realizatorii coloanei muzicale a filmului „Rush Our”. Discul cuprinde 12 melodii cantate in limba engleza. In cariera Bleonei urmeaza o perioada de pregatiri intense, de colaborari cu mari compozitori si realizatori americani, iar succesele nu intarzie sa apara. De altfel, desi se afla la varsta maturitatii artistice, succesul ramane pentru Bleona Qereti o continua provocare. Careia, orice mare artist care se respecta trebuie sa-i faca fata onorabil.

M. Dobrescu


Shpresim Ahmeti impresioneaza juriul unui concurs din Germania

La numai 18 ani, Shpresim Ahmeti a fost unul dintre cei mai tineri si promitatori candidati la titlul de “The Voice of Germany”. In seara a treia din sezonul al saselea al acestui show, transmis de televiziunea Pro7, tanarul albanez a prezentat melodia „It’s A Man’s Man’s Mans’ World“, din repertoriul lui James Brown.
Vocea lui speciala i-a derutat pe membrii juriului, care au crezut ca pe scena se afla doi concurenti, iar acest lucru i-a facut la inceput sa ezite sa apese butonul castigator, scrie saitul castingshow-news.de, preluat de albinfo.ch. Imediat dupa aceasta, intre membrii juriului a existat o confruntare deschisa, fiecare incercand sa-l ia pe Ahmeti in echipa sa. In cele din urma, tanarul albanez a ales grupul format din Michi Beck si Smudo.
Shpresim Ahmeti este din localitatea Pfronten von Allgerau si, provocat sa se descrie, el a spus ca este un baiat cu umor, decis si dornic sa se perfectioneze in muzica si dans. Idolul sau e Ray Charles. Ca multi dintre tinerii albanezi, el canta si la chitara.
Despre participarea sa la concursul amintit, Shpresim a spus: “The Voice of Germany” mi-a oferit posibilitatea sa-mi cant muzica. E o sansa de a ajunge undeva. Si, inainte de toate, de a cunoaste oameni si a ma perfectiona ca artist”. (M.Sk.)

 
  Alte titluri din categoria "Caleidoscop" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 15
 

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising