Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Pacea poate veni de la un zambet. Portret al Maicii Tereza la Muzeul National din Kosovo. Un nou record al artistului albanez Saimir Strati
Maria Oprea
 
Actualitate, NR. 15 - Iunie 2018
 Artistul albanez Saimir Strati lucreaza in prezent la un nou mozaic de mari dimensiuni, cu care intentioneaza, pentru a zecea oara, sa inregistreze inca un trofeu in Guiness World Records. Mozaicul de 10 metri patrati, realizat din cleme de sarma, o infatiseaza pe Maica Tereza si este lucrat direct pe un perete, in Muzeul Kosovo. Potrivit declaratiilor sale, ideea i-a venit in urma crizei refugiatilor si a intampinarii lor cu sarma ghimpata, la traversarea diferitelor frontiere. “Am vazut la televizor deplasarile masive de refugiati din Orientul Mijlociu, ca urmare a razboiului. Undeva, intr-un oras european, existau fire de sarma ghimpata care nu le permiteau sa mearga mai departe. In acel moment, am crezut ca doar Maica Tereza i-ar putea salva pe acesti oameni si am decis sa fac un mozaic”, a spus el. Strati va folosi 1milion si 500.000 de sarme albe si maro, pentru a finaliza lucrarea ce va avea un aspect in 3D. Mesajul care va aparea pe aceasta opera este unul optimist si apartine celebrei Sfanta Tereza de Calcutta: “Pacea poate veni de la un zambet”.
Nascut in 1966, la Tirana, artistul mozaicar Saimir Strati si-a inceput cariera ca restaurator la siturile arheologice din Bylis, Amantia si Apolonia, devenind mai tarziu membru al Asociatiei Britanice de Mozaic Modern. Este, in acelasi timp, si pictor si a folosit in lucrarile sale diferite materiale necon­ventionale, de la scobitori la coji de oua, de la cuie, cafea, compact discuri, dopuri de pluta pana la sarme si portelan. Una dintre lucrari, de pilda, “Regele”, este un portret de doi metri inaltime, realizat din 400 de CD-uri si il infatiseaza pe Elvis Presley. O alta opera, “Fata marii”, din sticla, are la baza o legenda din Vlora, despre o fata despartita de iubitul sau, care se roaga sa devina peste pentru a se reintalni cu el. Altele, precum “Pacea”, foloseste fragmente de oglinda sau cuie (Leonardo da Vinci), scobitori (Antonio Gaudi), perii de vopsele, suruburi etc. Pentru noua din aceste mozaicuri de mari di­mensiuni, Saimir Strati a fost laureat al Guiness World Records.
Lucrarea uriasa de la Muzeul National din Kosovo este, in acelasi timp, si un omagiu adus acestei micute femei albaneze, devenita sfanta, Maica Tereza de Calcutta, si va fi finalizata la sfarsitul lunii noiembrie.

 
  Alte titluri din categoria "Actualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 15
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising