Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Seminar pentru prevenirea radicalismului islamic
Maria Oprea
 
Spiritualitate, NR. 15 - Iunie 2018
 Cu putin timp in urma, in ziua de 7 ianuarie, lideri religiosi din zona Pogradec au luat parte la seminarul cu tema “Prevenirea extremismului violent si a radicalismului prin promovarea valorilor democratice si angajamentului cetatenesc”, actiune organizata de Comunitatea Musulmana (CMA) din Albania si Ambasada SUA la Tirana, in cadrul unui proiect cu acelasi nume.
Printre cei care au prezentat referate in cadrul sesiunii s-au aflat secretarul adjunct al CMA, Gazmend Aga, directorul responsabil de relatiile internationale ale Cultului, Fejzi Shaholli, reprezentantul Ambasadei SUA la Tirana, Geoffrey Parker, muftiul din Durrës, Redi Quku, muftiul din Pogradec, Namik Mahmutllari, imami si parinti ai copiilor ce fac parte din proiect.
In discursul prezentat in fata invitatilor, secretarul adjunct al CMA, Gazmend Aga, s-a referit la educatia scolara, unul dintre punctele cruciale ale campaniei, amintind ca aceasta este cel mai important factor pentru prevenirea radicalismului si extremismului violent. Printre altele, el a amintit care sunt primele semne ale extremismului, cum trebuie prevenite si cele mai bune metode de rezolvare a acestui fenomen.
Reprezentantul Ambasadei SUA, Geoffrey Parker a spus ca institutia diplomatica este un partener al Comunitatii Musulmane, pentru a o sprijini in sensul constientizarii opiniei publice fata de pericolele pe care le prezinta acest fenomen si pentru a-i convinge pe copiii albanezi ca ostilitatea si violenta nu au sens intr-o societate moderna. “Mesajul pe care il transmite Comunitatea Musulmana arata ca sensul vietii voastre vine din ceea ce construiti, nu din ceea ce distrugeti. Din ajutorul pe care-l dati unui vecin bolnav, din respectarea legilor si a membrilor comunitatii. Din angajarea intr-o societate democratica. Acestea sunt mesajele pe care le transmitem copiilor care iau parte la acest program”, a mai spus el.
Muftiul din Durrës, Redi Quku, a subliniat ca fiecare cetatean aflat sub jurisdictia sa trebuie sa actioneze cu hotarare pentru a contribui la prevenirea extremismului violent, fie ca acesta are un caracter religios, ori politic sau national. El a mai spus ca trebuie colaborat strans cu societatea civila, cu oganizatiile si instantele statului.
Proiectul “Prevenirea extremismului violent si a radicalismului prin promovarea valorilor democratice si angajamentului cetatenesc” mai este aplicat de autoritatile religioase din orasele Kavaja, Librazhd, Elbasan si Pogradec.
Aceste activitati sunt parte dintr-un program pentru promovarea valorilor democratice si sustinerea participarii active a tinerilor, program sustinut de Comunitatea Musulmana din Albania, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA la Tirana. Mentionam ca proiecte de acelasi fel se desfasoara la scara larga in Albania si Kosova si fac parte din programul de stopare a fenomenului racolarii tinerilor musulmani albanezi de catre miscarile islamiste radicale din Europa si Orientul apropiat.

Maria Oprea

 
  Alte titluri din categoria "Spiritualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 15
 

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising