Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
O noua aparitie editoriala Ismail Kadare: Firmanul orb
Mira Skenderi
 
Literatura, NR. 14 - Mai 2018
 Numai cu cateva zile in urma, a aparut la editura Humanitas un nou volum avandu-l ca autor pe cunoscutul scriitor albanez Ismail Kadare. Volumul „Firmanul orb” cuprinde cinci nuvele scrise in perioada 1980-1990: „Firmanul orb”, „Biserica Sfanta Sofia”, „Furtul somnului imperial”, „Adio trecutului” si „Neamul Hankonatilor”, poate cele mai reprezentative texte de proza scurta scrise de Kadare. Traducerea apartine lui Marius Dobrescu. Redam, in randurile urmatoare, prezentarea facuta acestei carti de editura Humanitas, cea care a editat pana in prezent peste zece volume din opera scriitorului albanez. (M.Sk.)


Sub forma unor metafore extrem de puternice, precum legea absurda a orbirii tuturor celor suspectati ca ar avea darul deochiului sau construirea, in palimpsest, a Hagiei Sofia peste vechea biserica crestina, Kadare spune povestea unei lumi pline de cruzime, dar si de farmecul specific al taramurilor atat de incercate, incat istoria lor pare sa tina de ordinul miticului si fantasticului. Parabole ale conditiei umane, cele cinci nuvele istorice din acest volum dezvaluie aceeasi scriitura profetica, epica a lui Ismail Kadare, care are in centru tinutul sau natal: Albania. Un tinut al unei multitudini de popoare, limbi si religii care incarneaza tragedia unei uri legendare.
O lume deopotriva parfumata, senzuala si de o violenta teribila se descopera treptat in cele cinci nuvele din acest volum, caracterizat prin tensiune dramatica, atmosfera de basm oriental si erotism difuz. De la imaginea emblematica a Bisericii Sfintei Sofia, a carei frumusete ii face pe cuceritorii Constantinopolului sa nu o distruga, ci sa o transforme in moschee, pana la un firman prin care se hotaraste orbirea tuturor celor suspectati ca detin puterea deochiului, sau la un vis de sultan furat din palatul acestuia, o lume a cruzimii si superstitiei se dezvaluie cititorului. In puternicul Imperiu Otoman teroarea e cuvantul de ordine, manifestata in toate formele sale – de la violenta direct exercitata la variantele sale mai subtile: suspiciunea si nesiguranta, caci hotararile sultanului sunt intotdeauna imprevizibile, si chiar si cel mai aprig tortionar se poate converti pe neasteptate in victima. La granita dintre real si fantastic, nuvelele din Firmanul orb il dezvaluie pe Ismail Kadare din cele mai puternice naratiuni ale sale.

 
  Alte titluri din categoria "Literatura" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 14
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Ethnos

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising