Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Familia regala implicata intr-o campanie pentru modernizarea Albaniei
Mira Skenderi
 
Istorie, NR. 14 - Mai 2018
 Ziaristul Ilir Konomi, de la Radio “Vocea Ame­ricii”, a promovat pe reteaua sociala “Facebook” o fotografie rara, in care apar cele trei surori ale regelui Ahmed Zogu, prezente in orasul Shkodra la cateva zile dupa publicarea legii pentru interzi­cerea feregelei in Albania. Ele sunt imbracate dupa moda occidentala si nu in straie traditionale. In randurile ce urmeaza prezentam textul zia­ristului albanez.

La inceputul anului 1937, cele trei surori ale regelui Zogu, Myzeja, Ruhija si Madjide, au facut o vizita neanuntata la Shkodra, in preziua publicarii legii pentru interzicerea feregelei. Legea lui Zogu, votata de parlamentul de la Tirana in martie 1937, interzicea femeilor sa-si acopere chipul. Amenzile ajungeau pana la 500 de franci aur.
Inca in urma cu zece ani, guvernul a cerut femeilor sa renunte la feregea, lucru care nu s-a intamplat, ceea ce a determinat aparitia acestei legi. Cele trei printese, imbracate cu fuste stramte, haine cu guler de blana si palarii, erau insotite de o garda militara si urmate, oriunde ajungeau, de fotografi. Vizita, care s-a prelungit o saptamana, a paralizat aproape orice activitate in Shkodra.
Printesele au vizitat in mod demonstrativ si cu o armata de simpatizanti in urma scoli, spitale si piete, biserici si geamii si au luat parte la dineuri si cine festive. La numeroasele intalniri pe care le-au avut cu femeile, ele au incercat sa le convinga pe acestea ca aplicarea noii legi nu avea sa aduca vreo diminuare prestigiului feminin.
Aceasta este o fotografie tipica din zilele acelea, publicata si in gazeta ilustrata britanica “The Spear”, care a titrat-o: “Un exemplu pentru popor”.
“Femeile cu feregea, – scrie autorul fotografiei – puteau fi intalnite frecvent pe strazile din Tirana si Shkodra, ba chiar si pe cele din Durrës. Cu toate acestea, la sate, femeile isi aratau cu mandrie chipul. Nicio femeie albaneza de la tara, musulmana, catolica sau ortodoxa, nu s-a acoperit vreodata cu feregea.”

Masura facea parte din pachetul legislativ promovat de regele Albaniei, care urmarea modernizarea tarii, intrarea ei in randul democratiilor europene. E de mentionat ca Ahmed Zogu a interzis, de asemenea, barbatilor posesia si folosirea armelor de foc in conflictele personale, cei care incalcau interdictia fiind aspru pedepsiti.

Mira Skënderi

 
  Alte titluri din categoria "Istorie" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 14
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Ethnos

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising