Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Diversitatea etnica in viziunea artistilor plastici
Mira Skenderi
 
Cultura, NR. 14 - Mai 2018
 La mijlocul lunii decembrie, la Muzeul Cotroceni, a fost vernisata expozitia „Imaginile diversitatii”, eveniment ce a prilejuit o intalnire cu lucrari ale artistilor plastici din comunitatile etnice din Romania.


La vernisaj au participat membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, oameni de cultura, jurnalisti si, desigur, multi dintre artistii expozanti. Directorul muzeului bucurestean, Liviu Jicman, a subliniat ca expozitia este „expresia actului artistic si a diversitatii minoritatilor din Romania”.
Reprezentantul presedintelui Klaus Iohannis, consilierul prezidential Sergiu Nistor, a spus, la randul sau, ca multitudinea de comunitati intr-o tara este o “avutie” cu care acea tara se prezinta in fata lumii. „Sta in puterile noastre sa facem din aceasta avutie un imens potential. Expozitia este o mica parte din dovada faptului ca in Romania secolele de convietuire au produs si ne asteptam sa produca in continuare valori”, a aratat Nistor. La randul sau, Amet Aledin, secretar de stat la Departamentul pentru Relatii Interetnice, din cadrul Guvernului Romaniei, a vorbit despre minoritatile etnice din Romania si unitatea acestora. „Aceste comunitati de fapt sunt un singur trup, au o singura inima, au o singura respiratie, au un singur ideal”, a tinut el sa sublinieze.
Expozitia „Imaginile diversitatii” a fost organizata si realizata de Muzeul National Cotroceni, in parteneriat cu Guvernul, Departamentul pentru Relatii Interetnice, Fundatia “Inter – Art” Aiud si Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” din aceeasi localitate.
Manifestarea a fost prilejuita de Ziua Minoritatilor Nationale (18 decembrie) si a fost extensia Taberei Interetnice de Arta Contemporana ce a avut loc la Aiud, in perioada 5-15 octombrie, si la care au participat - in premiera nationala – artisti care reprezinta toate minoritatile din Romania. Tabara Interetnica de Arta Contemporana a avut ca scop punerea in valoare a segmentului multietnic si multicultural din Romania, in cadrul unei manifestari ce are ca principiu de baza colaborarea interculturala. Promovarea artei contemporane din Romania prin prisma minoritatilor, reprezentate in premiera intr-o singura manifestare de arte vizuale, a insemnat un pas important din punct de vedere cultural, dar si social.
Pe simeza Muzeului National Cotroceni au expus 34 de artisti, din 21 de etnii din Romania, dar si artisti din partea majoritatii. Conducatorul taberei de la Aiud a fost artistul Stefan Balog, iar Ioan Hadarig, directorul artistic.
Trebuie sa amintim ca pe simeza Muzeului National Cotroceni au fost prezenti urmatorii artisti plastici: Agi-Veli Elis (etnic turc), Bako Andrei (etnic roman), Bako Mihaela (etnic roman), Balazs Tiberiu (etnic maghiar), Balog Stefan (etnic maghiar), Balog Zoltan (etnic maghiar), Boicescu Traian Stefan (etnic italian), Bolek Maierik (etnic polonez), Chelmambet Fedin (etnic tatar turco-musulman), Cobzaru Georgeta (etnic elen), Cristea Elena (etnic roman), Csiri Daniela - Silvia (etnic roman), Curt Sandu Viorel (etnic rrom), Dobrescu Maria (etnic roman), Dub Vasile (etnic evreu), Dumitrescu Mirela Stefania (etnic macedonean), Eperjesi Noémi (etnic maghiar), Filipov Iuliana (etnic rus lipovean), Gnandt Stefan (etnic german), Gutiu Steluta (etnic german), Ivancea Amira-Alexandra (etnic sarb), Karkus Miroslava-Blazena (etnic slovac), Lixandru Robert (etnic maghiar), Mleziva Iosif (etnic ceh), Munteanu Gheorghe (etnic ucrainean), Ortelecan Maria Daniela (etnic rutean), Panighiant Ovidiu (etnic armean), Pantea Ana (etnic roman), Semenescu Oriola (etnic albanez), Stanoiu Daniela (etnic roman), Tincul Adrian (etnic croat), Tomaselli Angela (etnic italian), Zapototchi Mena (etnic roman),Velciov Nicolae (etnic bulgar).
ALAR a fost reprezentata de Maria Dobrescu, cu fotografie artistica, si Oriola Semenescu, pictura.

Mira Skënderi

 
  Alte titluri din categoria "Cultura" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 14
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Ethnos

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising