Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Capodopere ale artei italiene din anii 1900
Maria Oprea
 
Cultura, NR. 15 - Iunie 2018
 O expozitie de o insemnatate deosebita, o manusa aruncata artei moderne, un fapt de cultura exceptional. Astfel a calificat ministrul albanez al Culturii, Mirela Kumbaro, vernisajul organizat la 18 ianuarie, prilejuit de prezentarea la Tirana a capodoperelor artei italiene de la inceputul secolului XX. Ea a vorbit, de asemenea, si despre dificultatile si conditiile care au trebuit indeplinite pentru a face posibil marele eveniment.

100 de lucrari de la Galeria de Arta Moderna din Roma ce ilustreaza tezaurul cultural italian din prima jumatate a secolului XX, printre acestea aflandu-se opere ce apartin curentelor de referinta ale vremii, incepand cu Simbolismul, Futurismul, Neo-Clasicismul, Scoala de la Roma si Abstractionismul, se afla acum in capitala Albaniei.
„Initial, acest proiect ni s-a parut aproape imposibil de realizat, atunci cand, cu niste luni in urma, impreuna cu Iole Siena, presedinta a Fundatiei Arthemisia, am inceput sa gandim cum ar putea fi realizata expozitia de arta la Tirana. Lista conditiilor ce trebuiau indeplinite era atat de lunga, incat parea imposibil de raspuns la toate prevederile ei. Dar dorinta noastra de a o realiza era mai arzatoare, la fel ca si pasiunea si energia de pe cele doua tarmuri ale Adriaticei de a invinge imposibilul”, a mai spus Kumbaro la vernisajul expozitiei „Capodopere ale artei italiene din anii 1900”.
Considerand cultura si comunicarea drept cel mai bun mijloc de a apropia doua popoare si doua tari, Kumbaro a mai spus ca Albania si Tirana primesc in cel mai firesc mod asemenea actiuni culturale. “Proiecte peste proiecte, idei in competitie, dificultati neprevazute si o comunicare intensa zi si noapte, luni la rand, au facut din ce in ce mai concret ceea ce ambele noastre popoare, ambele noastre tari, ambele noastre culturi construiesc de secole: un pod de comunicare prin intermediul culturii, de data aceasta prin Capodoperele italiene la Tirana. Este titlul cel mai firesc sub care putem prezenta expozitia ca pe o realizare ce i se potriveste acestui oras, daca te gandesti la energia pe care o emana tineretul albanez, publicul care deja accepta in mod natural aceste capodopere intr-o tara mica, dar cu idealuri mari. Este miracolul Culturii! Tirana si Albania sunt acum parte din agenda culturala internationala tocmai pentru ca stiu sa dea si sa primeasca idei culturale, stiu sa transforme in realitate aceste idei. Este Albania unei alte generatii”.
Expozitia nu a fost­ dedicata doar iubitorilor de arta si publicului larg. Ministerul Culturii si Fundatia Arthemisia au imaginat si un program de educatie culturala ce se adreseaza, vreme de trei luni, scolilor din Tirana. In cadrul lui, elevii din scolile capitalei albaneze vor face vizite de studiu si documentare in cadrul disciplinei de educatie culturala, putand cunoaste astfel cele mai importante opere ale artei italiene de la inceputul secolului al XX-lea.

Maria Oprea

 
  Alte titluri din categoria "Cultura" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 15
 

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising