ALAR: ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA
      Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
Statul ca subiect al dreptului de proprietate publica


Statul este principala institutie politica a societatii. Notiunea de ,,stat” are doua acceptiuni. Intr-o prima acceptiune, prin stat e inteleasa suma a trei elemente: teritoriul, populatia si suveranitatea. In aceasta acceptiune, statul este sinonim cu tara, el incluzand civilizatia, resursele, oamenii, teritoriul, frontierele, autoritatile.


Intr-o a doua acceptiune, una restransa, prin stat se intelege forma organizata a puterii poporului, adica mecanismul sau aparatul statal. Aceasta este o acceptiune strict juridica. Desi a aparut cu aproape sase milenii in urma in orientul antic (Egipt, Babilon, China, India), statul continua sa fie si astazi instrumentul conducerii sociale.
In continuare, dupa acest scurt preambul cu privire la stat se impune o scurta privire generala asupra originii acestei principale institutii a societatii.

Luand ca reper pe ilustrul profesor Simion Barnutiu, exponent de o deosebita forta si subtilitate al doctrinei juridice romanesti, care arata ca problematica originii statului nu e istorica, ci filozofica, domnii profesori Ion Dogaru, Dan Claudiu Danisor si Gheorghe Danisor, in valoroasa d-lor lor lucrare ,,Teoria generala a dreptului”, pe care cu modestie o consider a reprezenta un curs de baza pentru insusirea cunostintelor care incumba acestei discipline de esenta a dreptului, desi lucrarea ar fi putut foarte bine a se fi bucurat de consideratia unui tratat, abordeaza aceasta problema din perspectiva filozofica.

Autorii, personalitati de seama atat ale scolii juridice superioare craiovene, cat si ale stiintei juridice romanesti, apreciaza ca teoriile cu privire Ia originea statului se impart in trei. grupe: A. Ipoteza claselor sociale, B. Ipoteza ideii statului, C. Ipoteza contractualista.

  Alte titluri Editura Privirea


O ANTOLOGIE A POEZIEI ALBANEZE
Luan Topciu, Renata Melonashi-Topciu
Povestiri de la lacul albastru
MITRUSH KUTELI - traducere de Renata si Luan Topciu

Drumul sperantei
Marius Dobrescu

Ne va uni iubirea
Oana Manolescu
Comoara lui Mitana
Marius Dobrescu
Pacea din noi
Oana Manolescu

 
 
 
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising