ALAR: ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA
      Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
Serenade din Korcea si alte cantece albaneze


Orasul acesta de munte al sud-estului albanez traieste, ca orice localitate mare, la intretaiere de drumuri. Puteti gasi pe harta, sau plecand intr-acolo, caile ce duc spre el. O poate face oricine. Dar doua magistrale se intretaie la Korcea in cruce crestina: Drumul Dorului si Calea Dragostei. Neinscrise pe nici o harta. Inscrise in inimile locuitorilor ei si a celor veniti s-o cunoasca.


Adevarata iubire nu are multe cuvinte ori se poate exprima in multe feluri. Korcea a dat Albaniei si lumii intregi SERENADA. Frumusetea muzicii ei trece bariera geografica si poposeste in sufletul oricarui ascultator, de pe oricare meleag al lumii. Binecuvantat de Dumnezeu, locul acesta albanez de la poalele muntilor Morava devine universal prin melodiile sale, prin cantaretii si autorii – anonimi sau cunoscuti – ai serenadelor korceare, tineri, sau astazi batrani, ori disparuti din lume. Au plecat sau vor pleca din viata cu sufletul inaltat de muzica si interpretarea compozitiilor lor, cu testamentul scris pe portativele ce le-au lasat ca mostenire urmasilor.
…Si undeva, in Romania, serenadele din Korcea au fost preluate cu grija si dragoste. Albanezi korceari care traiesc de zeci de ani in Romania au primit in suflet tot dorul lor dupa locul natal cand le-au reascultat, dupa zeci de ani, cantate, pe scenele romanesti.
Pentru ca asta intreaga regiune din Albania este mandra inca mai mult, ca fiind proprietara spirituala a acestor melodii cu textele lor ce canta numai dragostea si dorul. Korcearii in primul rand, albanezii toti le cunosc, le recunosc oriunde ar trai in lume, le canta cu totii, le doresc.

* * *

Grupul vocal-instrumental „Serenada” al Asociatiei Liga Albanezilor din Romania (ALAR) este compus din: orchestratorul Stefan Corbu – clape si voce, Carmen Balasoiu-voce, Gabriela Corbu-voce, Manuela Mocanu-voce. Ei si-au format repertoriul din aceste serenade in primul rand. Pentru a descoperi ascultatorului roman frumusetea lor, ca si a altor cantece albaneze ale caror versuri sunt prezente in paginile ce urmeaza.
Succesul de care s-au bucurat si se bucura melodiile si interpretarea lor din repertoriul grupului „Serenada” e foarte mare, atat in Romania cat si in Albania. Au dovedit-o si cele doua turnee internationale pe care le-a efectuat. Cantate atat in albaneza cat si in romana.
Noi nu am putut sa va daruim in aceasta lucrare decat textele lor in limbile albaneza si romana. Versurile in limba romana ca si versiunea romaneasca adaptata apartin in totalitate profesorului Oana Manolescu, initiator si organizator al grupului.
Orchestratia si interpretarea sunt meritul grupului „Serenada” al ALAR. Sase albume muzicale, trei in albaneza: „Kitara ime”, „O Korcea ime”, „Lerme te te puth” si trei cu versiunea lor in limba romana: „La varsta dragostei”, „Cu dor”, „Pe tarmuri de coral” contin versurile de mai jos. Li se adauga, in finalul acestei lucrari cantecul popular albanez „Haide Giule”, „Culori” – nostalgic si parodia cantecului „Aseara ti-am luat basma” – satiric.
Cele sase albume muzicale sunt todeauna daruite ascultatorilor sau celor ce vor sa le asculte.
Cantecele acestea aduc voie buna, liniste in suflet si uneori – picul de nostalgie stralucind in cristal de lacrima; aduc cu ele credinta ca lumea noastra poate fi si blanda, si senina, asa cum Dumnezeu, din inceputuri ne-a daruit-o.

Serenadele korceare fac aceasta. Ascultati-le!

Cand Korcea canta

Muntii duc cantul
Si tara-ntreaga
Si-ntreg Pamantul
Cu Korcea canta.
Acesta-i locul
Muzicii-n care
Cantu-i cu focul
Iubirii-arzatoare.
Si va multumim
Korceari iubitori,
Voi faceti s-apara
Un soare din nori
Si ceru-n lumina
Cu-al vostru cuvant
Albaniei spune:
„Korcear sunt. Deci, cant!”

Prof. Oana Manolescu

  Alte titluri Editura Privirea


O ANTOLOGIE A POEZIEI ALBANEZE
Luan Topciu, Renata Melonashi-Topciu
Povestiri de la lacul albastru
MITRUSH KUTELI - traducere de Renata si Luan Topciu

Drumul sperantei
Marius Dobrescu

Ne va uni iubirea
Oana Manolescu
Comoara lui Mitana
Marius Dobrescu
Pacea din noi
Oana Manolescu

 
 
 
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising