ALAR: ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA
      Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
PRIZONIERUL ABSENTEI. Poeme


Gjekë Marinaj s-a nascut in 1965, in satul Brrut („Din casa in care m-am nascut, la Brrut,/ amintirile copilariei ma improasca-n obraz/ ca laptele poetic caruia doar eu ii stiu gustul”, avea sa scrie, peste ani, viitorul poet), situat in regiunea din nordul Albaniei.


La 16 ani deja isi trimitea primele texte la publicatiile literare. Studiind ziaristica la Vlora, activitatea sa devine din ce in ce mai vizibila. Asa se face ca una dintre poeziile sale, intitulata Caii, aparuta in 1990, avea sa atraga atentia autoritatilor comuniste prin mesajul ei subversiv, arestarea autorului devenind iminenta. Citita azi (poezia este inclusa in antologia de fata), Caii nu pare a avea strecurat in versurile sale decat un firav cod al libertatii, dar este necesar sa ne amintim atmosfera din timpul dictaturii comuniste, iar in Albania dictatura lui Enver Hogea imbracase accente mult exacerbate fata de altele, ca sa intelegem cum orice aluzie, cat de mica, fie si numai presupusa, la adresa regimului putea sa atraga repercusiuni pentru un scriitor. In aceeasi ordine de idei, autorii se foloseau, la randul lor, de fine subterfugii pentru a-si transmite protestul catre public, iar acesta, in baza unei tacite complicitati in fata puterii dominatoare, intelegea repede unde se afla cheia unui astfel de mesaj.

Temele poetice ale volumului de fata sunt evidente de la prima lectura si pot fi socotite, in general, tipice poeziei dintotdeauna: femeia, iubirea, sensul lumii, rostul poetului, parintii, amintirile copilariei, miturile personale si ale locului de nastere. Alaturi de acestea se inscriu si temele caracteristice unui poet aflat in situatia de a-si fi parasit tara si de a se integra intr-o alta cultura. Puternice sunt, prin urmare, in afara celor enuntate, si notele in care rasuna dorul de locurile natale, conditia de imigrant si, peste toate, Albania insasi: „Eu – o bucata de metal pierduta/ In Apus,/ Tu – forta magnetica/ Ramasa in Rasarit.// Polii iubirii/ La nord si la sud.// Asa despartiti/ Paralela mea/ Nu va intersecta nicicand/ Meridianul tau.// Ca sa nu mor/ Ne intalnim zilnic/ Acolo unde departarea doare” („Albania”). Gjekë Marinaj este un poet cu teme traditionale in haina moderna.

  Alte titluri Editura Privirea


O ANTOLOGIE A POEZIEI ALBANEZE
Luan Topciu, Renata Melonashi-Topciu
Povestiri de la lacul albastru
MITRUSH KUTELI - traducere de Renata si Luan Topciu

Drumul sperantei
Marius Dobrescu

Ne va uni iubirea
Oana Manolescu
Comoara lui Mitana
Marius Dobrescu
Pacea din noi
Oana Manolescu

 
 
 
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising