ALAR: ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA
      Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
PERGAMENTE - PERGAMENË


La momentul aparitiei acestui volum primul gand ma duce la versurile lui Tudor Arghezi, din poema “Testament”, care nu “… lasa drept bunuri, dupa moarte /Decat un nume adunat pe-o carte.” Nu se poate face nicio asociere intre inegalabilul Tudor Arghezi si persoana mea doar, ca in felul acesta, m-am alaturat acelor idealisti care mai cred in puterea si in valoarea slovei.


Tinand in mana aceasta carte cititorul isi va pune, poate, intrebarea de unde acest titlu cu rezonanta arhaica – Pergamente. Dintodeauna, omul a simtit nevoia sa-si treaca emotiile, gandurile pe suporturi materiale mai mult sau mai putin rezistente in timp: piatra, lemn, papirus….hartie, pana in zilele noastre pe CD-uri. Unul dintre aceste suporturi a fost si pergamentul. Numai si simpla lui existenta trezeste in sufletul nostru curiozitatea de a afla ce a fost cu mult timp in urma. Cand am purces la selectarea poemelor cuprinse in acest volum de debut – tarziu!? – am realizat faptul ca o buna parte fusese scrisa in anii adolescentei - O, tempora ! – cu trairile, cu framantarile, cu intrebarile ei, la care poate nici astazi nu am gasit un raspuns care sa ma satisfaca. Recitindu-le am avut senzatia ca ma aflu in fata a ceva extrem de vechi si de fragil. Probabil, erau amintirile mele salvate, in felul acesta, din gheara timpului. Ulterior temele, abordarea, realizarea s-au schimbat, supuse legilor universale de transformare a existentei dar, am considerat necesara aflarea lor aici pentru a intregii o imagine, chiar daca in volum – si cititorul isi va da seama - nu este ordinea cronologica a zamislirii lor. De ce “zamislire”? Pentru ca si astazi cred, ca la inceputuri, ca orice poem este o “ nastere “. Fiecare poezie este un copil caruia ii dai drumul in lume, cu partile lui bune sau mai putin bune, spre a fi judecat si pus la locul pe care-l merita.
La fel cred, ca orice incercare literara sau de alta natura artistica este o “piatra” pe care “truditorul” o aseaza la piramida spiritului umanitatii pentru ca acesta sa se inalte mai aproape de zei.

  Alte titluri Editura Privirea


O ANTOLOGIE A POEZIEI ALBANEZE
Luan Topciu, Renata Melonashi-Topciu
Povestiri de la lacul albastru
MITRUSH KUTELI - traducere de Renata si Luan Topciu

Drumul sperantei
Marius Dobrescu

Ne va uni iubirea
Oana Manolescu
Comoara lui Mitana
Marius Dobrescu
Pacea din noi
Oana Manolescu

 
 
 
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising