ALAR: ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA
      Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
Ne va uni iubireaNascuta la 26 mai 1941 la Targu Jiu, absolventa a Facultatii de Chimie a Universitatii Bucuresti, cercetator chimist la Combinatul chimic Craiova (actualul Doljchim), apoi profesoara de chimie la Liceul Industrial „Electroputere“ din Craiova, OANA MANOLESCU, din 1996 deputata a minoritatii albaneze în Camera Deputatilor din Parlamentul Romaniei, este si o remarcabila scriitoare, care exceleaza în special în proza de inspiratie istorica.

Romanul Muntii sunt ai nostri (Editura „Scrisul Romanesc“ 1988 - prima editie) a carui actiune se desfasoara în Oltenia, în epoca lui Constantin Brancoveanu si despre care am avut ocazia sa ne pronuntam la vremea respectiva, este unul din cele mai bune romane de inspiratie istorica din literatura noastra contemporana. Oana Manolescu mai are în manuscris alte doua romane de inspiratie istorica: Strigatul oprit, un extrem de interesant si original roman despre albanezii si romanii sud-dunareni, si Vesnic prizonier? - un roman despre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, un alt roman inspirat din viata tineretului scolar - Freamat, schite humoristice, povestiri, traduceri, precum si un Jurnal de calatorie in Balcani; toate aceste lucrari au fost publicate - unele integral sau fragmente - in presa din Romania si strainatate. Oana Manolescu a cochetat si cu muza Poeziei. Din numeroasele poezii, scrise de-a lungul timpului, a operat o riguroasa selectie în volumul de fata, structurat în trei cicluri, cu poezii inserate de autoare în ordinea cronologica a scrierii lor.

Prima sectiune, intitulata La Sarmizegetusa Regia, contine, în general, poezie de inspiratie civica si patriotica. Cea de a doua sectiune: Pentru o clipa, cuprinde poezii bazate pe tehnica rememorarii.

Ultima sectiune, Singurul drum, cuprinde poezii ce releva dorinta autoarei de a înainta pe calea iluminarii spirituale, îndemn pe care-l adreseaza si cititorilor sai, punand pe primul plan legea universala a Iubirii de Dumnezeu si între oameni - lege care i-a inspirat de altfel si titlul volumului.

În ansamblu, volumul de versuri Ne va uni iubirea impune o poeta de o factura mai traditionala, o voce distincta în peisajul liricii feminine de astazi, de o puternica si aleasa sensibilitate.

Ovidiu Ghidirmic

  Alte titluri Editura Privirea


O ANTOLOGIE A POEZIEI ALBANEZE
Luan Topciu, Renata Melonashi-Topciu
Povestiri de la lacul albastru
MITRUSH KUTELI - traducere de Renata si Luan Topciu


Drumul sperantei
Marius Dobrescu
Comoara lui Mitana
Marius Dobrescu
Pacea din noi
Oana Manolescu

 
 
 
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising