ALAR: ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA
      Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
Cu Serenada pe taramul serenadelor albanezeAsociatia Liga Albanezilor din Romania (ALAR) este organizatie de utilitate publica cu reprezentare parlamentara (prin participarea la alegeri pentru Camera Deputatilor si castigarea lor), organizatie recunoscuta de catre toate autoritatile romane ca reprezentanta oficiala a minoritatii albaneze din Romania. Ea are menirea si, deci, scopul sau este de a reprezenta public si de a ocroti pe plan social, umanitar si cultural interesele etniei albaneze si de a-i pastra identitatea etnica. Activitatea sa culturala este astfel o componenta importanta a muncii sale, prin lege aceasta munca fiind sustinuta si financiar de catre Guvernul Romaniei. In acest context se incadreaza si activitatea artistica desfasurata.

Ansamblul artistic „SERENADA” al Asociatiei Liga Albanezilor din Romania este format dintr-un grup vocal si o formatie de dansuri populare.

Grupul vocal a luat nastere la Bucuresti in anul 2002. El are in repertoriu cantece albaneze din care marea majoritate sunt serenade populare orasenesti originare din Korcea – Albania, zona geografica de unde au venit, de-a lungul timpului, majoritatea albanezilor din Romania. Unele dintre aceste serenade korceare din repertoriul grupului vocal au o vechime si de peste un secol. Solistii „Serenadei” interpreteaza aceste cantece in limba albaneza cat si versiunea lor in limba romana si au inregistrat, editat si difuzat prin ALAR opt albume muzicale (cate patru in fiecare din cele doua limbi, repertoriul lor depasind astazi 80 cantece) precum si doua casete audio si sunt in curs de a inregistra alte doua astfel de albume.

Formatia de dansuri a luat nastere la Craiova in anul 2003. Membrii sai interpreteaza cu maiestrie suite de dansuri populare stravechi si spectaculoase din nordul si din sudul Albaniei.

Ansamblul „SERENADA” al Asociatiei Liga Albanezilor din Romania este mereu prezent cu mult succes pe scenele romanesti, la Festivalul „Proetnica” Sighisoara al minoritatilor nationale, precum este invitat si televiziune si la multe alte manifestari artistice din tara si din Republica Albania unde a efectuat cateva turnee artistice, imbogatindu-si repertoriul.

Prin muzica si dansurile lor, membrii ansamblului „SERENADA” al ALAR au reinviat in Romania costumele, muzica si dansurile mostenite de la inaintasii lor (stabiliti pe meleagurile acestei tari acum sute de ani) – manifestari artistice ale etniei albaneze, dintre care unele erau altfel pe cale de a se pierde.

Octombrie 2010, Bucuresti

  Alte titluri Editura Privirea


O ANTOLOGIE A POEZIEI ALBANEZE
Luan Topciu, Renata Melonashi-Topciu
Povestiri de la lacul albastru
MITRUSH KUTELI - traducere de Renata si Luan Topciu

Drumul sperantei
Marius Dobrescu

Ne va uni iubirea
Oana Manolescu
Comoara lui Mitana
Marius Dobrescu
Pacea din noi
Oana Manolescu

 
 
 
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising