ALAR: ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA
      Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
Comoara lui Mitana - Editia a II-a


Totul a inceput intr-o seara fierbinte de iunie, cu multi ani in urma, in ziua in care ma intalnisem si statusem cateva ceasuri la taifas cu fostul meu profesor de istorie din liceu. Fusese o zi tare calda, dar la ora aceea (cred ca era sase si jumatate, sapte) aerul devenise ceva mai respirabil. Stateam la o terasa de pe faleza Dunarii, de unde se vedeau padurea de salcii de pe malul celalalt si, departe, albastrii in aerul tremurator al campiei, muntii Dobrogei.


Domnul Buculei incaruntise si nu mai avea mersul acela pasaresc ca atunci cand il cunoscusem, caci anii care trec peste noi ne schimba, fie ca vrem, fie ca nu vrem. Vorbea, insa, cu aceeasi exaltare ca si in anii mei de scoala, cu aceeasi graba ciudata, ca si cand s-ar fi temut sa nu-i plece interlocutorul, si, sub torentul lui de vorbe, mi-am spus, pe jumatate amuzat, ca timpul ne ia stralucirea tineretii, dar nu reuseste sa ne stinga pasiunile. Imi placea sa-l ascult vorbind despre Braila de altadata, iar vorbele lui semanau cu o poveste minunata, pe care mai mult o vedeam, decat o auzeam. Pe sub pleoapele mele intredeschise se perindau in seara aceea locuri si istorii din alte vremuri si din toate acestea, ca dintr-o ulcica magica, se ridica un farmec unic, pe care doar orasul acesta il avea si il are si acum. Nu stiu cum de cazusem atat de adanc in butoiul cu melancolie, cum se spune, poate ca de vina erau si teii infloriti ce-si trimiteau parfumul de departe, de pe stradutele intortocheate ale cartierului grecesc. In anii copilariei mele se spunea ca pe aici nu era bine sa te ratacesti dupa lasarea intunericului. Povestile despre incaierari sangeroase, in care localnicii, inarmati cu lanturi, topoare si bate, infruntau cohortele de marinari straini, care ieseau dintr-o carciuma si navaleau in alta, mereu in cautarea aventurii, ma infiorau si ma faceau sa ma simt fericit ca nu locuiesc in cartierul grecesc. Desi, pe undeva, mi-ar fi placut sa fiu martorul unor asemenea batai. Acum recunosc ca, din pricina aceasta, il invidiam pe colegul meu de clasa, pe Marian Marcopol, care era grec si locuia in cartierul de pe faleza.
Tarziu, cand umbrele serii incepusera sa se strecoare printre salcamii de pe tarm si ma gandeam deja sa ma ridic si sa plec, domnul Buculei a ajuns pe nesimtite si la povestea celor patru baieti de pe strada mea. Poate ca in mod intentionat nu incepuse cu ea si o tinuse la urma, asa cum pastrezi in farfurie, pentru ultimul dumicat, cea mai buna bucatica de friptura. Recunosc ca, la inceput, isprava celor patru adolescenti de pe strada “Sfantul Constantin” nu mi s-a parut vreo mare scofala. O poveste de vacanta, cam prafuita si ea, care facuse ceva valva in presa locala si din care nu poti sa-ti dai seama cat e realitate, si cat imaginatie. Treptat, insa, vrajit din ce in ce mi mult de misterul aventurii lor, am sfarsit ascultand cu gura cascata si, spre finele istoriei, mi-am pus fara sa vreau o intrebare: “Ce-ar fi sa pun toate astea pe hartie?”. In clipa aceea am inteles ca povestea comorii lui Mitana s-ar fi putut transforma intr-o carte minunata, iar gandul acesta m-a chinuit apoi luni de zile. Nu stiu daca ma credeti, dar nici acum, cand intrebarea de mai sus a capatat un raspuns cat se poate de real, iar cartea se afla pe biroul meu, nici acum, asadar, nu-mi cred ochilor si am inca impresia ca totul nu a fost decat un vis.
Marea aventura a inceput intr-o seara geroasa de februarie, intr-un birou mare, intesat de carti, cutii si dosare pline de praf.

  Alte titluri Editura Privirea


O ANTOLOGIE A POEZIEI ALBANEZE
Luan Topciu, Renata Melonashi-Topciu
Povestiri de la lacul albastru
MITRUSH KUTELI - traducere de Renata si Luan Topciu

Drumul sperantei
Marius Dobrescu

Ne va uni iubirea
Oana Manolescu
Comoara lui Mitana
Marius Dobrescu
Pacea din noi
Oana Manolescu

 
 
 
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising