ALAR: ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA
      Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
Comoara lui Mitana„Ce-ar fi sa pun toate astea pe hartie?“, mi-a trecut prin cap la un moment dat, în vreme ce ascultam povestea celor patru baieti din Braila si a comorii lui Mitana. Chiar, de ce nu le-as fi pus?

Totul a început într-o seara fierbinte de iunie, cu cativa ani în urma, în ziua în care ma întalnisem si statusem cateva ceasuri la taifas cu fostul meu profesor de istorie din scoala. Fusese o zi tare calda, dar la ora aceea (cred ca era sase, sase si jumatate) aerul devenise ceva mai respirabil. Ocupaseram o masa la o terasa de pe faleza Dunarii, de unde se vedeau padurea de salcii de pe malul celalalt si, daca aveai ochii buni, chiar si muntii Dobrogei, hat, departe. Domnul Buculei încaruntise si nu mai avea mersul acela pasaresc ca atunci cand îl cunoscusem, caci anii care trec peste noi ne schimba, fie ca vrem, fie ca nu vrem. Vorbea, însa, cu aceeasi însufletire ca si în anii mei de scoala, cu aceeasi graba ciudata si, sub torentul lui de vorbe, mi-am spus amuzat ca timpul ne cocarjeaza si ne albeste, e adevarat, dar nu reuseste sa ne stinga si focul ascuns al pasiunilor. Imi placea sa-l ascult vorbind despre Braila de altadata, iar vorbele lui semanau cu o poveste minunata, pe care mai mult o vedeam, decat o auzeam. Pe sub pleoapele mele întredeschise se perindau în seara aceea blocuri si istorii din alte vremuri, fiecare cu misterele ei si, din toate acestea, ca dintr-o ulcica magica, se ridica un farmec unic, pe care doar orasul acesta îl avea si îl are si acum. Nu stiu cum de cazusem atat de adanc în butoiul cu melancolie, cum se spune, poate ca de vina erau si teii înfloriti ce-si trimiteau parfumul de departe, de pe stradutele întortocheate ale cartierului grecesc. In anii copilariei mele se spunea ca, pe aici, nu e bine sa te ratacesti dupa lasarea întunericului. Povestile despre încaierari fabuloase, în care localnicii, înarmati cu lanturi, topoare si bate, înfruntau cohorte de marinari straini, mereu în cautare de aventura, ma înfiorau si ma faceau sa ma simt fericit ca nu locuiesc în cartierul grecesc. Desi, pe undeva, mi-ar fi placut sa fiu martorul unor asemenea confruntari. Acum recunosc ca, din pricina aceasta, îl invidiam pe colegul meu de clasa, pe Marian Marcopol, care era grec si locuia în cartierul de pe faleza.

Tarziu, pe cand umbrele serii începusera sa se strecoare pe langa noi si ma gandeam deja sa ma ridic si sa plec, domnul Buculei a ajuns pe nesimtite si la povestea celor patru baieti de pe strada mea. Poate ca în mod intentionat nu începuse cu ea si o tinuse la urma, asa cum pastrezi în farfurie, pentru ultimul dumicat, bucatica cea mai gustoasa de friptura. Recunosc ca, la început, isprava celor patru copii nu mi s-a parut vreo mare scofala. O poveste de vacanta, cam prafuita si ea, care facuse ceva valva în presa locala, din care nu stii cat la suta e realitate si cat imaginatie. Treptat, însa, vrajit din ce în ce mai mult de misterul aventurii lor, am sfarsit ascultand cu gura cascata si, spre finele istoriei, mi-am pus fara sa vreau întrebarea din primele randuri ale acestei carti: „Ce-ar fi sa pun toate astea pe hartie?“. In clipa aceea am înteles ca povestea comorii lui Mitana s-ar fi putut transforma într-o carte minunata, iar gandul acesta m-a chinuit apoi luni de zile. Nu stiu daca ma credeti, dar nici acum, cand întrebarea de la început a capatat un raspuns cat se poate de real, iar cartea se afla pe biroul meu, nici acum, asadar, nu-mi cred ochilor si am înca impresia ca totul nu a fost decat un vis.

Marea aventura a început într-o seara geroasa de februarie, într-un birou mare, întesat de carti, de cutii si de dosare pline de praf.

  Alte titluri Editura Privirea


O ANTOLOGIE A POEZIEI ALBANEZE
Luan Topciu, Renata Melonashi-Topciu
Povestiri de la lacul albastru
MITRUSH KUTELI - traducere de Renata si Luan Topciu


Drumul sperantei
Marius Dobrescu
Ne va uni iubirea
Oana Manolescu
Pacea din noi
Oana Manolescu

 
 
 
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising